ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο κοντά η "αναμέτρηση"

Ολο και πιο κοντά στην εξαγγελία της κίνησής του έρχεται ο Δ. Αβραμόπουλος,καθώς - όπως όλα δείχνουν - θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές, ενώ πληθαίνουν οι δημόσιες "αρχηγικές" εμφανίσεις του.

Από την άλλη, η Ρηγίλλης έχει καταστρώσει διάφορα σχέδια για την εξουδετέρωση και εξόντωση της απειλής Αβραμόπουλου, ώστε να μην αποτραπεί η πορεία προς την εξουσία, αλλά δεν κρύβει την ανησυχία της για τη "ζημιά" που μπορεί να της προκαλέσει. Ταυτόχρονα, περιμένει από τον δήμαρχο να προχωρήσει στο "άλμα", για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί μαζί του. Δε λείπουν, όμως, και εκείνα τα ηγετικά στελέχη που εκτιμούν ότι "η ιστορία πάει λίγο πιο πίσω", καθώς - όπως υποστηρίζουν - το εγχείρημα φθείρεται και ο Δ. Αβραμόπουλος βρίσκεται στη φάση που "θέλει και δεν μπορεί".

Ο δήμαρχος Αθηναίων, παρόλο που δημοσίως μιλάει με "χρησμούς", σε ιδιαίτερες συζητήσεις του, κυρίως με εκδοτικούς παράγοντες, δεν κρύβει τα σχέδιά του και τις θέσεις του! Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονταν στο πρωτοσέλιδο θέμα της προχτεσινής "Καθημερινής", τα οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - προέκυψαν μετά από συζήτηση του ίδιου του Δ. Αβραμόπουλου με τη διεύθυνση της εφημερίδας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα της συντηρητικής εφημερίδας, ο Δ. Αβραμόπουλος θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις στο τέλος Μάρτη, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας υπόψη του και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έχει παραγγείλει. Στόχος του είναι να κατέβει στις ευρωεκλογές. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι θέσεις που εξέφρασε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Δ. Αβραμόπουλος "έχει κόψει τους δεσμούς με την ηγεσία της ΝΔ", γιατί εκτιμά ότι "ο Κ. Καραμανλής έχασε την ευκαιρία να ανανεώσει το κόμμα του", ενώ πιστεύει ότι "μια κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι ζημιογόνος για τον τόπο"! Ταυτόχρονα, δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς το έργο της κυβέρνησης Σημίτη και εκτιμά ότι πρέπει να στηριχτεί στην προσπάθεια ένταξης στην ΟΝΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο δήμαρχος έσπευσε να διαψεύσει, έμμεσα τα παραπάνω, μέσω δήλωσης του Γραφείου Τύπου του, στην οποία αναφέρεται ότι "τα όσα γράφονται ή ακούγονται δε φέρουν την υπογραφή του δημάρχου Αθηναίων και ανήκουν στη σφαίρα της ανάλυσης ή της πολιτικής φαντασίας". Ο δήμαρχος, προστίθεται, κινείται πάντα με γνώμονα την αποστολή του, που είναι άρρηκτα δεμένη με το δημόσιο αίσθημα και συμφέρον.

Ο ίδιος ο δήμαρχος, όμως, φρόντισε το Σαββατοκύριακο να δώσει συνέχεια στο παιχνίδι των εντυπώσεων και από τη Σπάρτη, όπου βρέθηκε, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι φιλοδοξία του είναι να "να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας" - όπως δηλαδή και ο Κ. Σημίτης... - ενώ σημείωσε με νόημα ότι "δεν ξέρουμε τι οι καιροί μας επιφυλάσσουν".

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής απάντησε έμμεσα στο εγχείρημα Αβραμόπουλου, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στη Βόννη. Αναφερόμενος σε αυτούς που δε θέλουν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, είπε ότι είναι αυτοί που βολεύονται από τη σημερινή παρακμή. "Εμείς - ισχυρίστηκε - συμμαχίες και κολεγιές με τέτοιου είδους εκφράσεις δεν έχουμε ούτε θέλουμε, γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και εξαρτήσεις". Πιο ευθύς ο Δ. Λιάπης είπε ότι "καμιά δύναμη δεν μπορεί να ανακόψει το πλειοψηφικό ρεύμα της ΝΔ, καμία προσωπική φιλοδοξία, κανένας αυτόκλητος δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο".

Στήριγμα και οι φιλομοναρχικοί!

Πάντως, το πόσο "στριμωγμένη" είναι η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν τόλμησε να διαχωρίσει επίσημα τις θέσεις της από τις αθλιότητες των φιλομοναρχικών στελεχών της το Σαββατοκύριακο στα Γιαννιτσά.

Εκεί, ο Μ. Μανωλάκος,μέλος της ΚΕ της ΝΔ, μιλώντας σε εκδήλωση φιλοβασιλικής οργάνωσης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιστροφής του Γλύξμπουργκ, διακηρύσσοντας μάλιστα ότι αγωνίζεται για το σκοπό αυτό! "Θα είμαστε μαζί πρωτοπόροι στον αγώνα για την τελική μας δικαίωση, που θα είναι η επαναφορά μια ημέρα του βασιλέως στην Ελλάδα", ωρύονταν.

Μεγαλύτερη σημασία, όμως, από τα κρωξίματα του Μανωλάκου και τα τηλεγραφήματα έξι βουλευτών της ΝΔ στην εκδήλωση, έχει η δήλωση του προέδρου της φιλοβασιλικής οργάνωσης των Γιαννιτσών και τοπικού στελέχους της ΝΔ (υποψήφιος δήμαρχος), ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου έναν υποστηριχτή της επαναφοράς της μοναρχίας. Είπε συγκεκριμένα: "Ευχόμαστε γρήγορα επαναφορά του βασιλέως Κωνσταντίνου, τη μοναδική ελπίδα. Το φως άρχισε να φαίνεται, είναι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, περιμένουμε τώρα την ελπίδα".

Η Ρηγίλλης περιορίστηκε σε μια ανεπίσημη δήλωση "κύκλων" ότι "το πολιτειακό λύθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ".

Στα σκαριά "πατριωτική κίνηση"

Με πρωτοβουλία του Στ. Παπαθεμελή

"Σκοπός της πατριωτικής κίνησης που θα συγκροτήσουμε σύντομα, κίνηση πολιτών και όχι πολιτικών, δε θα είναι η εντόπιση και διατύπωση της παθογένειας που χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση. Θα είναι ένας άγρυπνος πομπός μηνυμάτων προς όλα τα κέντρα αποφάσεων και εξουσίας".

Αυτά τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής,στην ειδική εκδήλωση για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτικού του γραφείου, που έγινε την Κυριακή το πρωί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε εξάλλου ότι η νέα κίνηση που ιδρύεται, με πρωτοβουλία του, θα συγκροτηθεί επίσημα σε συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην Αθήνα.

Κατά τον Στ. Παπαθεμελή, το βασικό σημερινό πρόβλημα του ελληνισμού είναι η "έλλειψη ανδρισμού", που εκδηλώνεται με τη συνεχή υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία, όπως έδειξε και η πρόσφατη εθνική ήττα με την υπόθεση των πυραύλων "S-300".

Για τους βασικούς υποκινητές όμως της επικίνδυνης κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τους επιδιαιτητές της κρίσης του Αιγαίου, δηλαδή τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ, που στηρίζουν και ενθαρρύνουν την τουρκική αδιαλλαξία, δεν είπε ούτε λέξη ο Στ. Παπαθεμελής.

Φαίνεται ότι ο "ανδρισμός" και η εθνικά υπερήφανη στάση εξαντλείται μόνο στους γείτονες και δεν αγγίζει καθόλου του ισχυρούς ηγεμόνες και των δύο χωρών.

Ο "λύκος" της... βασιλευομένης ελληνο - ορθοδοξίας

"

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται" και ως γνωστόν αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο ίδιος ο λύκος... Τουτέστιν, τα κυοφορούμενα περί ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με τον κ. Αβραμόπουλο να πλασάρεται ως ο καταλύτης της ολιγαρχίας για την "ανανέωση" του κλασικού πλην ασθμαίνοντος δικομματισμού, το "παιχνίδι" του κ. Σημίτη με τον εμφανιζόμενο ως "συνεργάσιμο" δήμαρχο στην πορεία υλοποίησης της "εθνικής επιλογής" που λέγεται ΟΝΕ, η αγωνία της ΝΔ να εμφανιστεί σαν γνησιότερος του ΠΑΣΟΚ εκπρόσωπος του "μεσαίου χώρου" ώστε να καταλάβει την εξουσία, τα πολυπληθή "κεντρο - αριστερο - δέξια" σενάρια και, με δυο λόγια, όλα αυτά που μεθοδεύονται στο πολιτικό παρασκήνιο, έχουν ως συνέπεια να "απελευθερώνονται" και κάποια ακόμα... ένστικτα, που αναζητούν πολιτική έκφραση και κυρίως πολιτική νομιμοποίηση στην ελληνική κοινωνία.

Αλλωστε, οι ενασχολούμενοι με την πολιτική... γεωμετρία, και κυρίως οι φωστήρες των "κεντροαριστερών" και των "κεντροδεξιών" παρόδων του δικομματισμού, γνωρίζουν ότι υπάρχει και η άκρα Δεξιά. Τώρα, αν ενισχύουν συνειδητά ή ασυνείδητα τα ακροδεξιά ένστικτα, αυτό είναι άλλο θέμα. Εκείνο, πάντως, για το οποίο φέρουν ακέραια την ευθύνη, είναι ότι, όντας υπόλογοι για την απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, μέσω της καταγραφής της πολιτικής ως μια υπόθεση μεταξύ μηχανορράφων και πρόθυμων να σκύψουν τη μέση για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών, δίνουν την ευκαιρία για την εκτροφή φαινομένων που βρίσκουν κατάλληλο εκτροφείο μέσα στον κόρφο τους.

***

Μερικά στιγμιότυπα του τελευταίου μόλις Σαββατοκύριακου είναι ικανή "σοδειά" για να προβληματιστούμε, τουλάχιστον:

  • Ο κ. Χριστόδουλος, αφού αποφάσισε να παίξει και με τα Ιμια, και αφού αυτή τη φορά δεν έδιωξε τις τηλεοπτικές κάμερες - δηλωτικό ότι τις χρειαζόταν - φόρεσε το... εθνικό του δάκρυ και ανύψωσε τα φλάμπουρα της ελληνο - ορθοδοξίας: "Οσοι δε μας σέβονται πρέπει να μας φοβούνται", κραύγασε ο ποιμένας της... αγάπης, για να συνεχίσει, σκουπίζοντας τα υγρά του μάτια, πως πολύ χαίρεται από την ενημέρωση που του παρείχαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την επικείμενη αγορά νέων, καλύτερων και περισσότερων όπλων...
  • Το προηγούμενο βράδυ, ο πρόεδρος της Βασιλικής Ενωσης Γιαννιτσών, και εις επήκοον ενός ακροατηρίου, απαρτιζόμενο και από εγνωσμένης "αξίας" στελέχη της ΝΔ, ακροατηρίου ριγμένου, δε, με τα μούτρα στα... κοψίδια της "ανακτο" - μεζεδοσύναξης, ήταν σαφής στις δηλώσεις του: "Ευχόμαστε - είπε - γρήγορη επαναφορά του βασιλέως Κωνσταντίνου, τη μοναδική ελπίδα. Το φως - συμπλήρωσε - άρχισε να φαίνεται, είναι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Περιμένουμε τώρα την ελπίδα"...
  • Εκείνη την ίδια ώρα που ο "τέως" και ο νυν αρχιεπίσκοπος ενώνονταν εις σάρκαν μίαν εις την πατριδοκάπηλη συνείδηση του εσμού των βασιλοφρόνων, λίγο νοτιότερα, στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, περίπου 100 φασιστόμουτρα της"Χρυσής Αυγής", έκαναν διαδήλωση στην Κλαυθμώνος. Για τα Ιμια, λέει, κι αυτοί... Προφανώς οι "βαθμοφόροι" του στρατεύματος του εθνικισμού, η... Αυτού Μεγαλειότης Κοκός και η... Αυτού Μακαριότης ποιμήν Χριστόδουλος, έχουν και "στρατιώτες". Πρόκειται για τους ναζιστές, επίδοξους δολοφόνους του φοιτητή στην Ευελπίδων, οι οποίοι, μάλιστα, διαφημίζουν τις "ιδέες" τους μέσα από "ουδέτερα" (!) ρεπορτάζ, (και) ενός... μεγάλου καναλιού, την ώρα που ο υπαρχηγός τους Περίανδρος (σ.σ.: κατηγορούμενος για την επίθεση της Ευελπίδων) κυκλοφορεί ελεύθερος και δίνει συνεντεύξεις...
  • Κοντά στα παραπάνω, μας προέκυψε και προαναγγελία σύστασης μιας... Πατριωτικής, λέει, Κίνησης Πολιτών. Ο εξάγγελος της είδησης, κ. Στ. Παπαθεμελής, εμπλούτισε, μάλιστα, την αναγγελία, με ρήσεις σπουδαίων ανδρών της εποχής του Βενιζελισμού. "Οσάκις δείξαμε στους Τούρκους τον ανδρισμό μας, εκείνοι μας έδειξαν τα οπίσθιά τους", θυμήθηκε ο πρώην υπουργός, εξηγώντας και εκείνος με τη σειρά του τι έγινε στα Ιμια, αλλά και το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον... Λαμπρή... γενετήσια ανάλυση της ιστορίας. Αλήθεια, οι "πατριώτες" που ενέχονται στην εκκολαπτόμενη Κίνηση, τις ελληνο - ορθόδοξες και οθωμανικές συνευρέσεις του 1897, του 1921, του 1974, σε ποιο κεφάλαιο του... "κάμα - σούτρα" τις έχουν καταχωνιάσει;

***

Αν μη τι άλλο, η... κινητικότητα του "λύκου" είναι εμφανής. Και εδώ δε χωρούν μισόλογα. Η κυβέρνηση και τα κόμματα του "ανήκομεν εις την Δύσιν" πολιτεύονται στη γραμμή του "γιες - μεν", ώστε, διά της εξυπηρέτησης των "συμμαχικών" συμφερόντων και υποδείξεων, να ενισχύουν της εξουσία τους στο εσωτερικό της χώρας και να υλοποιούν τις επιδιώξεις της τάξης που εκπροσωπούν.

Από την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, βρίσκονται οι "πατριώτες" που και αυτοί τη "φιλία" των ίδιων "συμμάχων" επιζητούν, αλλά διαφημίζοντας την"ανωτερότητα" της... βασιλόπνευστης ελληνο - ορθοδοξίας έναντι των "βαρβάρων" γειτόνων. Ετσι υπηρετούν την ίδια ολιγαρχία με τους προηγούμενους. Για την κατάδειξη της "ανωτερότητας" στα μάτια των "συμμάχων", αυτής της ολιγαρχίας, της απ' εδώ πλευράς του Αιγαίου, πασχίζουν. Αλλοι κρατώντας "θυμιατά", άλλοι αναζητώντας στο σοβινισμό και στον εθνικισμό διαμόρφωση κοινωνικής βάσης για να "νομιμοποιηθούν" στο πολιτικό σκηνικό, άλλοι προωθώντας την πολιτική του"ρεαλισμού", όλοι μαζί την ίδια υποτέλεια στους ιμπεριαλιστές, υπηρετούν.

Οτι "το ένα χέρι νίβει το άλλο" είναι αυταπόδεικτο. Οτι και οι μεν και οι δε "βλάπτουν τη Συρία το ίδιο", είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Οτι την πολιτική που γεννά Ιμια την υπηρετούν και οι δυο πλευρές, είναι αναμφισβήτητο.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ