ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με αγώνες απαντούν στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Συνέχιση των αγώνων αποφάσισε το Συντονιστικό που συνεδρίασε προχτές. Οργιο τρομοκρατίας και με εντολή εισαγγελέα για συλλήψεις και Αυτόφωρο μαθητών που συμμετέχουν στα μπλόκα

Μέρα πολύμορφων κινητοποιήσεων και η σημερινή για τους μαθητές, που, παρά το όργιο τρομοκράτησής τους από διάφορους "εντεταλμένους" συνεχίζουν τον αγώνα, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του. Σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που συνεδρίασε προχτές Κυριακή, θα γίνουν τοπικές διαδηλώσεις και μαθητικά μπλόκα στους δήμους της Αθήνας. Παράλληλα, οι μαθητές συμμετέχουν μαζικά την Παρασκευή 5 Φλεβάρη στο πανελλαδικό - παμμαθητικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, όπου σύμφωνα με τους μαθητές υπάρχει και η σκέψη να γίνει συναυλία.

Η προχτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας έδειξε ότι παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται οι μαθητές, δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τον αγώνα τους και καλούν τον υπουργό Παιδείας σε ουσιαστικές υποχωρήσεις.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικράτησε χτες στα σχολεία ήταν η περίπτωση του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, όπου στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση "σπασίματος" των καταλήψεων από "αγανακτισμένους" γονείς. Οπως καταγγέλλουν μάλιστα εκπαιδευτικοί, στο 40ό Λύκειο, το οποίο φιλοξενεί τις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Αγώνα, το πρωί κατέφθασαν γονείς, απειλώντας για εισαγγελικές παρεμβάσεις, τηλεφωνούσαν σε σπίτια μαθητών και τους πίεσαν να ψηφίσουν για τη λήξη της κατάληψης, τη στιγμή που από τον κανονισμό της λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων δεν επιτρέπεται η παρουσία καθηγητή και πολύ περισσότερο γονιών στην ψηφοφορία. Μαθητές κατήγγειλαν ότι στην καταμέτρηση βρέθηκαν λιγότερα ψηφοδέλτια και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν. Στο 22ο Λύκειο, σύμφωνα με καταγγελίες, που βρίσκεται στο ίδιο συγκρότημα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, για να εξασφαλίσει ότι δε θα συνεχιστεί η κατάληψη, πήρε την κάλπη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και έφυγε! Σήμερα, αναμένεται να συνεχιστεί η ψηφοφορία.

Οι μαθητές σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται υπό κατάληψη 800 περίπου σχολεία σε όλη τη χώρα (650 σύμφωνα με την Αστυνομία), από τα οποία τα 350 είναι Λύκεια της Αθήνας. Παράλληλα, κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα των μαθητών και την επιχείρηση τρομοκράτησης, την οποία όπως τόνιζαν, "ο μαζικός μας αγώνας με την κοινή δράση με γονείς, καθηγητές, εργαζόμενους έριξε στο κενό", αλλά και "τις γνωστές πλέον συμμορίες που πετάνε μολότωφ, σπάνε τζαμαρίες, καίνε αυτοκίνητα. Αυτές τους οι πράξεις σκοπεύουν να μας τρομοκρατήσουν και να δικαιολογήσουν την επιχείρηση τρομοκρατίας της κυβέρνησης". Επίσης, οι μαθητές κατήγγειλαν "τη βάρβαρη πράξη" του κουρέματος του συμμαθητή τους από το 46ο Λύκειο Αθήνας, "δείγμα της τρομοκρατίας που έχουν προσπαθήσει να επιβάλουν στους αγωνιζόμενους μαθητές. Και γι' αυτή την πράξη είναι ηθικά και πολιτικά υπόλογοι η κυβέρνηση και ο υπουργός", τόνιζαν.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τα εργατικά σωματεία, γονείς, συνταξιούχους και όλους τους μαζικούς φορείς που σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους, βοηθούν τους μαθητές ηθικά και υλικά (για τα έξοδά μας για τις αφίσες, προκηρύξεις κλπ.) και κάλεσαν ακόμα μια φορά το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε ουσιαστικές υποχωρήσεις και όχι "ψευτοαλλαγές" όπως χαρακτήριζαν τις εξαγγελίες του υπουργού.

Οι γονείς δίπλα στους μαθητές

"Αντιμετωπίζουμε με εμπιστοσύνη το κίνημα των μαθητών και πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για το μέλλον αυτής της χώρας", τόνισε παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Β. Τζιατζή,η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του υπουργείου. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των "προνομίων" που δίνονται στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα να μη δίνουν εξετάσεις στη Β Λυκείου και κάλεσε το υπουργείο να πάρει θέση σε αυτό το θέμα. Οσο για τις προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών, είπε ότι τα όργανα των γονιών δε θα μείνουν αμέτοχα, αλλά θα προχωρήσουν ακόμα και σε διώξεις σε όλους εκείνους που επιτίθενται στα παιδιά, ενώ απέδωσε αυτές τις επιθέσεις σε οργανωμένο σχέδιο.

"Οι γονείς δεν είναι απλοί θεατές στα προβλήματα της παιδείας", είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά Κ. Κυριακοπούλου, η οποία χαρακτήρισε ως "παράλογη" την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στους αγανακτισμένους γονείς είπε ότι είναι "σε εντεταλμένη υπηρεσία".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστρατεύει ξανά εισαγγελείς και Αστυνομία

Απομονωμένη εντελώς η κυβέρνηση εμμένει στην αλαζονική και αδιάλλακτη στάση της. Με την έναρξη της νέας βδομάδας κινητοποιήσεων των μαθητών χτες παρατηρήθηκε σε όλη τη χώρα ένταση των οργανωμένων από τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ προσπαθειών τρομοκράτησης των μαθητών, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκε και νέα επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων, με την επιστράτευση ξανά εισαγγελέων και Αστυνομίας. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Λ. Καράμπελας,με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητά "να εφαρμοστεί ο νόμος" και να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για όσους καταλαμβάνουν δρόμους, σημειώνοντας ότι δε χρειάζεται άλλη εισαγγελική εντολή για να προχωρήσει η Αστυνομία σε συλλήψεις. Παρόμοια εντολή έχει δοθεί στις εισαγγελικές αρχές όλης της χώρας. Σε αυτήν, αφού γίνεται λόγος "περιφρόνηση των νόμων" από νεαρούς, που "παρακωλύουν τις συγκοινωνίες" και "προκαλούν απαράδεκτα έκτροπα εναντίον των διαμαρτυρόμενων οδηγών", αναφέρονται τα εξής καταπληκτικά: "Δεν επιτρέπεται περαιτέρω ανοχή μας και έχουμε υποχρέωση από το νόμο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να προστατέψουμε τη νομιμότητα και τους νομοταγείς πολίτες, πριν κατηγορηθούμε για κατάχρηση εξουσίας ή θρηνήσουμε θύματα... Εφαρμόσετε το νόμο προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να αποκατασταθεί επιτέλους η τάξη, να εκλείψουν τα απαράδεκτα φαινόμενα...".

Πάντως, οι μαθητές έχουν ήδη δηλώσει ότι οι προσπάθειες τρομοκράτησης θα πέσουν στο κενό, όπως όλες όσες επιχειρήθηκαν μέχρι σήμερα.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και η αντιμετώπιση των μαθητικών αγώνων με εισαγγελείς και Αστυνομία έχουν ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις εκατοντάδων μαζικών φορέων της χώρας, αλλά και επώνυμων πολιτών που αντέταξαν την οργή και το δημοκρατικό τους φρόνημα. Ανάμεσά τους:

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου: Γιάννης Μυσιρλής,Μαρίκα Θωμαδάκη,Αλέξης Παπαϊωάννου,Λεωνίδας Αγγέλης,Νίκος Γιαλαδάς,Γιάννης Κυπριανίδης,Γιώργος Σαρηγιάννης,Κωνσταντίνος Μπουντόλος,Γεωργία Λαδογιάννη,Νίκος Ασπράγγαθος,Στρατής Κουνιάς,Νίκος Φωτιάδης.

Ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας.

Η Κατερίνα Μάγου - Καβαρινού,αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο Χάρης Ζαχαρόγιαννης,πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.

Από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι: Βασίλης Αναγνωστόπουλος νομάρχης Καρδίτσας, Λεων. Αυδής δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Γιώργος Γιώγος δήμαρχος Πετρούπολης, Θεοχάρης Παπαμάργαρης νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, Γιώργος Κατημερτζής δήμαρχος Καισαριανής, Παναγιώτης Βακαλόπουλος δημοτικός σύμβουλος Ταύρου, Αντώνης Χοροζάνης νομαρχιακός σύμβουλος Δυτ. Αττικής, Βασίλης Αρμενιάκος δήμαρχος Μελιτειέων Κέρκυρας, Θανάσης Γιακαλής δήμαρχος Μυτιλήνης, Αναστάσιος Παπασταύρος δήμαρχος Ιωαννίνων, Γιάννης Πατσιλινάκος δήμαρχος Περάματος, Νίκος Στεφανίδης νομαρχιακός σύμβουλος Αν. Αττικής, Αγάπιος Σαχίνης δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Στ. Σταμούλος δήμαρχος Ευδήλου, Δημήτρης Καρατζιτζής δήμαρχος Μανταμάδου Λέσβου, Χρήστος Σκαμάκης δήμαρχος Λυκόβρυσης, Χρήστος Σταμπολίδης δήμαρχος Ηρακλεωτών Γρεβενών.

Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά Βάνα Τζιατζή και Κούλα Κυριακοπούλου.

Οι καλλιτέχνες: Εύα Μελά πρόεδρος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, Κώστας Ρόκος γλύπτης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου,Διονύσης Τσακνής,Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,Νίκος Ζιώγαλας,Γιώργος Αρμένης,Σωτηρία Λεονάρδου,Γιάννης Μαρκόπουλος,Μίλτος Πασχαλίδης,Κώστας Τουρνάς,Χρήστος Λεοντής,Τάνια Τσανακλίδου,Κώστας Μάτζιος,Αφροδίτη Μάνου.Οι ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνίου,Αλέξανδρος Αντωνόπουλος,Δημήτρης Αρώνης,Μπέτυ Βαλάση,Τίτος Βανδής,Ανδρέας Βαρούχας,Ελένη Γερασιμίδου,Καίτη Ιμπροχώρη,Μίρκα Καλατζοπούλου,Γιάννης Καλατζόπουλος,Βασίλης Κολοβός,Γιώργος Ματαράγκας,Νίκος Μπακογιάννης,Αντώνης Ξένος,Νίκος Ξυθάλης,Αλέκα Παϊζη,Φοίβος Ταξιάρχης,Αννα Φόνσου κ. ά.

"Διάλογος" και "αισιοδοξία"

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να αποπροσανατολίσει και να εμφανίσει "διάλογο" με την εκπαιδευτική κοινότητα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Αναπληρωτών και επανέλαβε ότι θα προωθήσει ρύθμιση για τη μονιμοποίηση αναπληρωτών. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι να υποβάλουν στη γενική Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου επικυρωμένα αντίγραφα βεβαιώσεων προϋπηρεσίας, μαζί με υπεύθυνη δήλωση για το συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας τους σε μήνες ανά διδακτικό έτος.

"Αισιόδοξος" εμφανίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που για άλλη μια φορά μίλησε για μείωση του αριθμού των υπό κατάληψη σχολείων, η οποία σύμφωνα με καταγγελίες γονιών και μαθητών οφείλεται και στην επιστράτευση των δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος. Εκανε μάλιστα λόγο για "συνεννόηση" και "διάλογο" του υπουργείου Παιδείας με την εκπαιδευτική κοινότητα, τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν ήδη δείξει πώς αντιλαμβάνονται στο διάλογο με την άρνησή τους να δουν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων που εκφράζει τους αγωνιζόμενους μαθητές. "Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Παιδείας με συνεννόηση και διάλογο με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα τα οποία παραμένουν ακόμη, προκειμένου να πάμε σε μια πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στα σχολεία", είπε.

Το μαθητικό κίνημα δίνει καθημερινά μαθήματα σε πολλούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Οσα αντιλαϊκά κατασταλτικά μέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση, όσους συμπαραστάτες κι αν βρει στο πρόσωπο της ηγεσίας της ΝΔ και του επίτιμου προέδρου της, οι νόμοι 2525 και 2640 είναι ήδη καταδικασμένοι στη συνείδηση των μαθητών και της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Τίποτα δεν μπορεί πια να τους σώσει, ούτε είναι εύκολο να τους βάλουν σε εφαρμογή. Το γεγονός αυτό συγκαταλέγεται στις κατακτήσεις που έχουν αποσπάσει οι μαθητές μέχρι στιγμής.

Αποδείχνεται ότι η συμπαράσταση και η φραστική αναγνώριση του δικαιώματος των μαθητών και γενικά των εργαζομένων, να αγωνίζονται, ελάχιστη ή και ανύπαρκτη αξία έχει, όταν τα έργα είναι τελείως αντίθετης κατεύθυνσης και υπονόμευσης των αγώνων.

Το μαθητικό κίνημα δίνει καθημερινά μαθήματα σε πολλούς. Και είναι βέβαιο, ότι συνολικά οι εργαζόμενοι έχουν πολλά να κερδίσουν από τη μελέτη της πείρας των 16άρηδων, που αντιμετωπίζουν με το κεφάλι ψηλά πολλαπλά εμπόδια και αδίστακτους αντιπάλους".

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υπέρ της "μεταρρύθμισης"

Μετά τον Μ. Εβερτ, τον Πρ. Παυλόπουλο ήταν σειρά προχθές του Κ. Μητσοτάκη να επιτεθεί κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή του στην κυβερνητική μεταρρύθμιση.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, σε εκδήλωση προς τιμήν του στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, αναγνώρισε ότι "η τελευταία αναταραχή" στην Παιδεία έχει λόγους για τους οποίους έγινε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβερνητική μεταρρύθμιση έγινε "στο πόδι". Εσπευσε όμως να εκφράσει τη λύπη του για αυτή του τη διαπίστωση, γιατί, όπως είπε, "πολλά από τα στοιχεία αυτής της μεταρρύθμισης είναι σωστά". Ταυτόχρονα, επιτέθηκε κατά των αγώνων για την παιδεία, ισχυριζόμενος ότι "είναι τελείως απαράδεκτο να εμποδίζεται όποιος θέλει να πάει στο σχολείο, να γίνονται καταλήψεις σχολείων". Ακόμα πιο απαράδεκτο, συμπλήρωσε, είναι να κλείνονται οι δρόμοι από τα παιδιά.

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο για την παιδεία που έχει ανάγκη ο τόπος ξεκαθάρισε ότι είναι αυτή που απαιτείται στο πλαίσιο της ΟΝΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ