ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπλέει με το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου

Δεν υπάρχει αντιλαϊκό βήμα της κυβέρνησης που να μην το σιγοντάρει και να μη ζητάει την επιτάχυνσή του

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακρως επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία με άλλοθι τις αντιμνημονιακές και «αντιπολιτευτικές» κορόνες ασκεί διαρκή πίεση για νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα πάντα της «ανάπτυξης». Σταθερά διαγκωνίζεται και στηρίζει την κυβέρνηση για την υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων εντός και εκτός μνημονίου, ενώ ταυτόχρονα πασχίζει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ανοίγοντας δρόμους για τη στρατηγική της πλουτοκρατίας, παριστάνοντας συνάμα την «αντιπολίτευση».

Χαρακτηριστική είναι η τακτική που ακολούθησε στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», πρώην «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Αποφεύγοντας σκόπιμα η ίδια να πάρει ευθέως θέση, κάλεσε υποκριτικά την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ποιες «δεσμεύσεις» ανέλαβε στο πλαίσιο του «Συμφώνου για το Ευρώ» και της Συνόδου της Ευρωζώνης και πώς θα τις υλοποιήσει.

Είναι ολοφάνερο ότι με την τακτική αυτή επιδιώκει αφενός να ασκήσει πίεση για την εφαρμογή των σαρωτικών μέτρων που έχουν αποφασισθεί από κυβέρνηση και τρόικα, ενώ ταυτόχρονα η ίδια εκτίθεται όσο το δυνατόν λιγότερο στη λαϊκή αγανάκτηση, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τον εγκλωβισμό της στα όρια του συστήματος. Για να το πετύχει αυτό αποκρύπτει ότι το σύνολο των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών του ευρωμνημονίου διαρκείας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Αντ. Σαμαράς, έχει ως προμετωπίδα τη λέξη «ανταγωνιστικότητα».

Χάριν της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου η ΝΔ είναι ένθερμος υποστηρικτής των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, των επιχειρησιακών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, της δραστικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων, κ.ο.κ., αλλά και των ανατροπών στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας, κ.ο.κ.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει αποδείξει και με το παραπάνω ότι δε μένει μόνο στα λόγια, αλλά βάζει πλάτες για να γίνουν πράξη το σύνολο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, είτε ψηφίζοντας τα νομοσχέδια, είτε επιτιθέμενη στους λαϊκούς αγώνες που στοχεύουν στην ανατροπή τους. Υποκριτική και παραπλανητική από την άποψη αυτή ήταν η έκκληση για «σύμπλευση» που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η ΝΔ την έχει κάνει πράξη και σε κάθε περίπτωση ποτέ δεν προκάλεσε το παραμικρό πρόβλημα στην υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων που προωθούνται από κυβέρνηση και τρόικα.

Ανάπτυξη για ποιον;

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αυτός που πρώτος κατέθεσε την πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του δημοσίου και μάλιστα μέχρι ύψους 50 δισ. ευρώ, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε από κυβέρνηση και τρόικα, στο όνομα της μείωσης του χρέους. «Δεν ξέρουμε από πού υπολογίζει να τα βρει η κυβέρνηση και πώς», ήταν η αστεία κριτική που άσκησε ο Αντ. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε την προηγούμενη Κυριακή, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία της ΝΔ διατυμπανίζει διαρκώς ότι τα μέτρα του μνημονίου δεν αρκούν για να βγει η οικονομία από την κρίση, επιχειρώντας να λανσάρει ως αναπόφευκτα και αναγκαία νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. «Σας το λέω για πολλοστή φορά: Η οικονομία χρειάζεται τρία πράγματα: ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αντ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Στο ίδιο μήκος κύματος ζητά επίμονα «δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου» και «αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής».

Η ανάπτυξη που η ΝΔ συνυπηρετεί με το ΠΑΣΟΚ είναι καπιταλιστική και άρα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου, αφού επιτυγχάνεται μόνο με μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και διεύρυνση της μονοπώλησης της αγοράς. Αντίστοιχα, όπως αναλυτικά περιγράφεται και πιο κάτω, αλλαγή στους όρους του μνημονίου σημαίνει για τη ΝΔ να εμπλουτιστεί με φιλομονοπωλιακά μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας, όπως η κάθετη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση επιδοτήσεων και προνομίων για επενδύσεις και άλλα παρόμοια.

Με τις προτάσεις της και το κήρυγμα περί «ανάπτυξης» ή αλλαγής των όρων του μνημονίου, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση νέα, πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Το πακέτο το έχει έτοιμο, αλλά για ευνόητους λόγους ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει να το παρουσιάζει σε εκλεκτό ακροατήριο επιχειρηματιών και όχι βέβαια στις ψηφοθηρικές περιοδείες στις λαϊκές συνοικίες, όπου απλά δημαγωγεί ασύστολα, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα «λουκέτα» και το «στέγνωμα της αγοράς», τα συμπτώματα δηλαδή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που και η ίδια υπηρετεί.

Εμπλουτίζει το μνημόνιο

Μιλώντας πριν από μερικές μέρες σε στελέχη επιχειρήσεων ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε την επικαιροποιημένη δέσμη των μέτρων που το κόμμα του προτείνει για «έξοδο από την κρίση με ανάκαμψη και ανάπτυξη». Ιδού:

  • «Ενεργοποίηση εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το κράτος», εννοείται για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, όπως το ΕΣΠΑ, οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων, η επιδότηση του επιτοκίου για την πρώτη κατοικία κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για δέκα χρόνια, κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την κατοικία γενικώς για πέντε χρόνια. Επίσης, «μέτρα διευκολυντικά για τη ναυτιλία και τον τουρισμό», για τους εφοπλιστές, δηλαδή, τους μεγαλοξενοδόχους.
  • «Μέτρα που εξασφαλίζουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», με απόλυτη προτεραιότητα «να δώσει το κράτος αυτά που χρωστάει στις επιχειρήσεις». Αμεσα ζητά να επιστραφούν 4 από τα 10 δισ. που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες ή να συμψηφιστούν. Για τα βεβαιωμένα χρέη των ιδιωτών προς το κράτος, ούτε λόγος.
  • «Μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση», ήτοι παραπέρα «μείωση των φορολογικών συντελεστών» στα επιχειρηματικά κέρδη, μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, κ.ο.κ.
  • «Σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών», γιατί «μόνο έτσι θα χτυπηθεί και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή και τα λουκέτα και η ανεργία και η μαύρη εργασία και η κρίση των ασφαλιστικών ταμείων»!
  • «Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου», καυχώμενος ότι «για πρώτη φορά πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα έθεσε στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα της ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας», η οποία, είπε, ξεπερνά τα 300 δισ. σε αντικειμενική αξία.

Πρόκειται για μέτρα που ήδη έχουν ενσωματωθεί και υλοποιούνται από κυβέρνηση και τρόικα αλλά η ηγεσία της ΝΔ δεν είναι ευχαριστημένη γιατί γίνεται «αποσπασματική και όχι συνολική εφαρμογή τους», όπως η ίδια διαπιστώνει. Επιπλέον, θέλει απενοχοποίηση και ανοιχτή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Είχε κάθε λόγο, λοιπόν, ο Αντ. Σαμαράς να καλέσει στο κόμμα του τα στελέχη των επιχειρήσεων λέγοντας ότι «θέλουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων πρωταγωνιστή» στην προσπάθεια που θα κάνει το κόμμα του «για να αλλάξουμε την πατρίδα».

Τους ίδιους και περισσότερους λόγους έχουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να απεγκλωβιστούν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του κεφαλαίου, να ανατρέψουν την πολιτική που συνυπηρετούν.


Π. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ