ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική πορεία στη βάση της Σούδας

Μεγάλη η σημασία της κινητοποίησης και της Διεθνούς Συνάντησης που ολοκληρώθηκε χτες στα Χανιά, υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη βάση της Σούδας
Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη βάση της Σούδας
Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη για τη σημερινή αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στη βάση της Σούδας, κάτω από το φως των εξελίξεων στη Λιβύη. Το παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί κορύφωση της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, με τη διοργάνωση χτες στα Χανιά της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Αντιιμπεριαλιστικών Κινημάτων από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Στις εργασίες της Συνάντησης συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 11 χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ιράν, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Παλαιστίνη, Σερβία, Συρία και Τουρκία.

Στο κάλεσμά τους για τη σημερινή συγκέντρωση, η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης σημείωναν μεταξύ άλλων:

«Ο λαός πρέπει να ανησυχήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική και στο Αιγαίο. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τη Λιβύη φέρνουν στην επικαιρότητα το ρόλο που παίζει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στους Καλούς Λιμένες, στη νότια Κρήτη, όπου ήδη έχει ελλιμενιστεί αμερικανικό πλοίο με κοντέινερ άγνωστου περιεχομένου.

Την ίδια στιγμή, η βάση της Σούδας έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να υλοποιήσουν τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους στην περιοχή για την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων. Καλούμε το λαό και τη νεολαία του νησιού να καταδικάσουν την άγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, σε βάρος των διαδηλωτών στην περιοχή μας, και κάθε εμπλοκή της χώρας μας στα νέα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια κατά των λαών της περιοχής.

Να απαιτήσουν να κλείσει η βάση της Σούδας. Καμία διευκόλυνση μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας μας ή μέσω κάθε άλλου τρόπου. Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων».

Σε επιφυλακή και εγρήγορση

Στη Διεθνή Συνάντηση κυριάρχησαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, στις οποίες αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και βουλευτής του ΚΚΕ, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την ΕΕΔΥΕ στα Χανιά. Μεταξύ άλλων, ο Θ. Παφίλης είχε τονίσει στη συνέντευξη:

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο σχεδιασμός είναι η διχοτόμηση της Λιβύης, αλλά εμείς, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουμε για το καθεστώς του Καντάφι, το οποίο είναι αυταρχικό, αντιδημοκρατικό, δικτατορικό και ο ίδιος τα τελευταία χρόνια αγαπημένος και συνεταίρος με όλους τους ιμπεριαλιστές, είμαστε ριζικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή επέμβασης και καταδικάζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν την αναγνωρίζουμε και καλούμε και το λαό να μην την αναγνωρίσει».

Ο ίδιος τόνισε, επίσης, τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τάσσονται υπέρ της επέμβασης και συμμετοχής της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να πυροδοτήσουν εξελίξεις ανεξέλεγκτες σε ολόκληρη την περιοχή.

«Γι' αυτό και ζητάμε σαν κίνημα και σαν Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης πρώτα απ' όλα την κινητοποίηση του λαού και των λαών της περιοχής και κατά δεύτερο λόγο το κλείσιμο της βάσης της Σούδας. Είναι στρατηγική βάση όχι μόνο για τις επιθέσεις στη Λιβύη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολής και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στους δύο πολέμους, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι εναντίον κάθε ανάμειξης της χώρας μας σε μια επέμβαση κατά της Λιβύης. Σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε άλλα μέτρα, είναι γνωστό ότι τα μέτρα δε στρέφονται κατά των καθεστώτων, αλλά την πληρώνει πάντα ο λαός, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν», επισήμανε.

Πατριδογνωμόνιο
Ο υπάκουος δεν είναι και υπεύθυνος

Αν η υπακοή ήταν ταυτισμένη με την υπευθυνότητα, ο άνθρωπος δε θα είχε σηκωθεί στα δυο του πόδια κι ο Γαλιλαίος θα είχε πεισθεί ότι η Γη είναι τόσο επίπεδη όσο ο εγκέφαλος των εξουσιαστών του. Αν η υπακοή ήταν κι υπευθυνότητα ο άνθρωπος θα ήταν άλογο ον ανίκανο να σκεφτεί και να επιλέξει. Διατυπώνω το αξίωμα μετά λόγου γνώσεως και θα μπορούσα να το υπερασπιστώ γράφοντας δέκα διδακτορικά σε διαφορετικούς τομείς με μούσα τον Προμηθέα, με αχίλλειο φτέρνα τα αισθήματα και με πίστη στον άνθρωπο τον ικανό για συλλογικά και υποκειμενικά θαύματα. Ομως, αυτός ο υποκριτικός θαυμασμός για την αυτοκρατορική, στυγνά καπιταλιστική Ιαπωνία, που εκφράζεται με όρους αγοράς επί των πτωμάτων του λαού της, μου φέρνει αναγούλα. Χτυπημένη η χώρα - ως γεωγραφικός και πολιτικός τόπος στα όρια του κράτους - από απίστευτης βιαιότητας φυσικά φαινόμενα και σχεδόν αποτελειωμένη από τη φρίκη της πυρηνικής ενέργειας, αφημένης, ως μέσο παραγωγής, αγαθό και εν τέλει εμπόρευμα, στα χέρια πολυεθνικών αντιλαϊκών εκ φύσεως αθλίων συμφερόντων, με εξοργίζει ως την ανάσταση και την επανάσταση της κυρίαρχης λογικής.

Θαυμάζουν την καπιταλιστική γύμνια που άφησε εκατομμύρια απογόνους της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι σε απόγνωση, με μια κούπα σούπα και μια φέτα ψωμί ανά τρία άτομα σεισμόπληκτα, τσουναμόπληκτα και ραδιενεργόπληκτα, οι ίδιοι που θαυμάζουν τη στήριξη του γιεν. Οι ίδιοι που συνεταιρίζονται με τους μοναρχοδικτάτορες του αραβικού κόσμου δεκαετίες τώρα, βάφοντας το πετρέλαιο κόκκινο απ' το αίμα των λαών, εξάγουν τη δημοκρατία που θέλει τους Ιάπωνες υπάκουα θύματα της αφροσύνης, εργαζόμενους - απεργούς στις γιγάντιες πολυεθνικές, και υπεύθυνους όσους υπακούουν στα συμφέροντα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου μπλα, μπλα, μπλα, μπλα... Μπλιαχ, φαρισαίοι της ιμπεριαλιστικής οικονομοκρατίας των παράπλευρων απωλειών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν.

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές και απελπίζομαι πεισμώνοντας για την περιφρόνηση της λογικής ότι η καταστροφή των ανθρώπων και του μέλλοντός τους κυρίως στην Ιαπωνία είναι τεράστια απ' τη φύση αλλά εξουθενωτική απ' των ανθρώπων τα έργα, όπως τα φθηνά κερδοφόρα πυρηνικά τέρατα, η πολιτισμένη λύση επιβάλλει σιωπή για την εισβολή στο Μπαχρέιν, στήνει πόλεμο αλά Σερβία στη Λιβύη, ετοιμάζει ένα απέραντο Ιράκ μες στη Μεσόγειο και θέλει την Ελλάδα τόσο υπάκουη και τόσο ανεύθυνη ώστε να ανοίγει τη Σούδα στο έγκλημα το διαρκές του ωμού ιμπεριαλιστικού ολοκαυτώματος.

Τις εγκαυματικές σκέψεις τα λαμόγια του παιγνίου «ο φόνος φέρνει χρήμα» προσπαθούν να τις καταπραΰνουν με τα γιαούρτια του Πάγκαλου ωσάν όλοι να διαθέτουμε το νου του κουνουπιού που εξαϋλώνεται εκτός έλους. Αμείλικτα ερωτήματα φυτρώνουν σαν κάκτοι λυτρωτικοί που συγκρατούν νερό στην έρημο του επικερδούς χαλκείου:

Ποιος θυμάται την Παλαιστίνη τώρα; Την ιντιφάντα; Το τείχος των Ισραηλινών; Τους αιχμάλωτους της Δ. Οχθης και της Γάζας; Ποιος ΟΗΕ; Ποιο Σ. Ασφαλείας; Ποιος Αραβικός Σύνδεσμος;

Ποιος θα μιλήσει ΤΩΡΑ για τα πυρηνικά του Ισραήλ λίγο πιο κάτω απ' το τουρκικό Ακούγιου; Οι υπάκουοι στη διεθνή κοινότητα των αφεντικών ή μήπως οι ανυπάκουοι και γι' αυτό υπεύθυνοι λαοί της Γης;

Τώρα είναι η ώρα να νικηθεί ο θάνατος των λαών με ανυπακοή στη «φύση» του καπιταλισμού ανίκανου να σώσει τους ανθρώπους απ' τη φύση που δεν πολιτεύεται, δε δαμάζεται και αντιστέκεται στο βιασμό του κέρδους...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Εκδήλωση στα Τρίκαλα

Οι ΚΟΒ του Δήμου Φαρκαδόνας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι κατακτήσεις της γυναίκας στο σοσιαλιστικό σύστημα και η πάλη των γυναικών σήμερα», σήμερα Κυριακή 20 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στην καφετέρια «Βαγ. Νικολάου» στη Φαρκαδόνα. Θα μιλήσει η Βάσω Μπακάση, μέλος της ΝΕ Τρικάλων.

ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ
Εκθεση φωτογραφίας για τον ΔΣΕ

Εκθεση φωτογραφίας για τη δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς, διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τη 1 έως τις 15 Απρίλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σύσκεψη για τη Ναυπηγοεπισκευή

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, τις θέσεις του ΚΚΕ και την παρέμβαση των κομμουνιστών και του ταξικού εργατικού κινήματος στον κλάδο, διοργανώνουν αύριο Δευτέρα 21 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, οι ΚΟ Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα της Αχτίδας του ΚΚΕ, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (πλατεία Κοραή).

ΑΧΤΙΔΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις εξελίξεις στον κλάδο

Η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα: «Η κρίση και οι εξελίξεις στο εμπόριο μπροστά στις εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ». Η σύσκεψη προγραμματίζεται για σήμερα Κυριακή 20 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ