ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Πιέσεις στη Λευκορωσία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 21/12 ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η Λευκορωσία για «καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου», που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Αμεση ήταν η αντίδραση της Λευκορωσίας. Η Ναταλία Πετκόβιτς, εκπρόσωπος της χώρας κι αντιπρόεδρος του Προεδρικού Γραφείου, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο ψήφισμα είναι ένα εχθρικό βήμα, που αποτελεί χοντροκομμένη και απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας». Και πρόσθεσε πως τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Μ. Βρετανία είχαν αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στη Λευκορωσία το 1994, όταν εκείνη παραιτήθηκε από τα πυρηνικά της όπλα (και τα παρέδωσε στη Ρωσία). Ανάμεσα σ' αυτές τις υποχρεώσεις ήταν η εξασφάλιση εγγυήσεων ασφάλειας, όπως και η παραίτηση από την άσκηση οικονομικών πιέσεων κατά της Λευκορωσίας.

Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αφού σημειώνει το μικρό αριθμό χωρών, που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία (ψήφισαν 72 υπέρ, 32 κατά και 69 αποχές), προσθέτει πως «μοιάζει το συγκεκριμένο ντοκουμέντο σαν μια προκήρυξη, που προετοιμάστηκε στα πλαίσια της προπαγανδιστικής αντι-λευκορωσικής εκστρατείας». Αντίθετα, η ανακοίνωση του λευκορωσικού ΥΠΕΞ σχετικά με τα νέα οικονομικά μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ κατά της χώρας και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά από 6 μήνες ήταν πιο σκληρή: «Η υποκρισία της ΕΕ είναι ολοφάνερη. Η πίεση από το εξωτερικό προς το λαό της Λευκορωσίας και το κράτος του δε θα αποδώσει. Αυτό έχει αποδειχτεί στην ιστορία».

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα πρέσβης στο Μινσκ, Κ. Στιούαρτ, με δηλώσεις της, σημείωσε πως οι ΗΠΑ δε θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα πιθανού δημοψηφίσματος για την ένωση Ρωσίας και Λευκορωσίας, εξαιτίας της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Λευκορωσία.

Οι δηλώσεις αυτές της Αμερικανίδας πρέσβειρας έρχονται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τόσο ο τετραπλασιασμός των τιμών των ρωσικών καυσίμων, που αγοράζει η Λευκορωσία, όσο και η πορεία του λεγόμενου ενωσιακού κράτους. Η Λευκορωσία, μέχρι στιγμής, φαίνεται να αντιστέκεται στις πιέσεις του ρωσικού κεφαλαίου, που εκφράζει το Κρεμλίνο, με στόχο τους λευκορωσικούς αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τον υπόλοιπο πλούτο της χώρας, που ακόμη σε μεγάλο βαθμό παραμένει σε κρατικά χέρια. Ο Αλ. Λουκασένκο έκανε για άλλη μια φορά σαφές πως δε δέχεται τις ρωσικές πιέσεις, όπως και την πρόταση για την καθιέρωση του ρουβλιού ως «κοινού νομίσματος» του ενωσιακού κράτους. Οπως όμως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ο τετραπλασιασμός των τιμών των καυσίμων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη Λευκορωσία, μετά την έναρξη της νέας χρονιάς, κάτι που να οδηγήσει την ηγεσία της σε υποχώρηση, ακόμη και σε «άνευ όρων παράδοση», απέναντι στις επιδιώξεις του σημερινού Κρεμλίνου. Αυτό προσπαθούν, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, να προλάβουν οι δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο Μινσκ.


Ι. Π. - Ε. Β.

Τίμησαν τον Στάλιν

Associated Press

Τα 127 χρόνια από τη γέννηση του σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τσουγκασβίλι (Στάλιν) τίμησαν χτες κομμουνιστές στη Ρωσία, στη Γεωργία και άλλες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Στη φωτογραφία, κομμουνιστές στη Γεωργία, κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του Στάλιν πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πόλη όπου γεννήθηκε, το Γκόρι, 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, το Τιμπιλίσι. Οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ, θυμούνται τον ηγέτη που ηγήθηκε στο μεγάλο πατριωτικό πόλεμο που συνέτριψε το φασισμό και παρά τους τόνους λάσπης που έχουν ριχτεί στο πρόσωπό του, εκτιμιέται η προσφορά του στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε χθες ότι άνδρες του σκότωσαν τουλάχιστον 200 αντάρτες και υπέστησαν τέσσερις απώλειες, όταν δέχτηκαν επίθεση από αντάρτες στο Νταρφούρ, την οποία υποστήριξε ότι απώθησαν.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, 50.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και σημειώθηκαν εκτεταμένα προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και τις βασικές υπηρεσίες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στις επαρχίες Τζοχόρ, Μάλακα, Νεγκέρι Σεμπιλάν και Παχάνγκ της Μαλαισίας.

ΜΑΝΙΛΑ.- Ο 46χρονος Αντρες Ακόστα έγινε ο 12ος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στις Φιλιππίνες φέτος από αγνώστους. Το θύμα εργαζόταν για το ραδιοφωνικό σταθμό DZJC στην πόλη Μπάτακ της επαρχία Ιλόκος Νόρτε, 390 χλμ. βόρεια της Μανίλας. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεχόταν απειλές κατά της ζωής του λόγω των ερευνών του για υποθέσεις διαφθοράς.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Δύο βομβιστικές επιθέσεις, μία στο Τσάτισγκαρ, που αποδόθηκε σε μαοϊκούς αντάρτες, και μία στο Ασαμ, που αποδόθηκε σε αυτονομιστές, κόστισαν τη ζωή 4 και τον τραυματισμό 10 ανθρώπων, αντίστοιχα.

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.- Ο Πρόεδρος Ομαρ Μπόνγκο και το Δημοκρατικό Κόμμα της Γκαμπόν απέσπασαν «καθαρή» πλειοψηφία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας 74 από τις 120 έδρες της Εθνοσυνέλευσης. Ο Μπόνγκο, που κυβερνά τη χώρα από το 1967, κατηγορείται από την αντιπολίτευση για την εξαθλίωση και τη φτώχεια του λαού, παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ.- Μνημόνιο για την εκμετάλλευση ενός γιγαντιαίου πεδίου φυσικού αερίου, ύψους 16 δισ. δολαρίων, συνήψαν η εταιρεία της Κίνας CNOOC και η κυβέρνηση του Ιράν, μετέδωσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Το αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών» συνεχίζεται στη Ρουμανία, όπου ο Πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καθιερωθεί «μέρα εθνικής μνήμης στα θύματα του κομμουνισμού», τη δημιουργία «μουσείου της δικτατορίας» και προγράμματα για το ...ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Η προπαγάνδα συνεχίζεται, όπως τότε με την απάτη των ...χιλιάδων θυμάτων της Τιμισοάρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η πολύ πυκνή ομίχλη, που επικρατεί στη βρετανική πρωτεύουσα, είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Heathrow.

ΠΑΡΙΣΙ.- Η Εθνική Γραμματέας Μαρί Ζορζ Μπουφέ θα είναι η υποψήφια του ΚΚ Γαλλίας στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης. Την Τετάρτη, τα μέλη του κόμματος κλήθηκαν να ψηφίσουν, αν επιλέγουν η Μπουφέ να είναι υποψήφια ή αν επιθυμούν να αποσύρει την υποψηφιότητά της και να επιλεγεί κοινός υποψήφιος με άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και όχι μόνο. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το 81% των μελών επέλεξαν την ξεχωριστή υποψηφιότητα.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Προς κλιμάκωση της σύγκρουσης

ΜΠΑΪΝΤΟΑ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η Ενωση Ισλαμικών Δικαστηρίων (ΕΙΔ) διακήρυξε χτες ότι «βρίσκεται σε πόλεμο με το στρατό της Αιθιοπίας» μετά από δύο ημέρες σφοδρών μαχών με τα στρατεύματα της λεγόμενης μεταβατικής κυβέρνησης των πολεμάρχων την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ και πιο ενεργά οι ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας. Χτες, μια ημέρα αφότου ο απεσταλμένος της ΕΕ, Λουί Μισέλ, έκανε λόγο για «προθυμία» των αντιμαχομένων να αναστείλουν τις εχθροπραξίες και να επανέλθουν σε διάλογο, οι ισλαμιστές κατηγόρησαν το στρατό της Αιθιοπίας ότι αυτός εμπλέκεται, κατά κύριο λόγο, στις μάχες, στο πλευρό της αδύναμης «κυβέρνησης» που πλέον ελέγχει μόνο την Μπαϊντόα. Ο σεΐχης Χάσαν Νταχίρ Αουέις, επικεφαλής των Ισλαμικών Δικαστηρίων, είπε ότι οι Αιθίοπες χρησιμοποίησαν ρουκέτες, πυροβολικό και βαριά πολυβόλα. Οι μάχες χτες επικεντρώνονταν στο Ντινσούρ, 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μπαϊντόα. Εκατοντάδες άμαχοι συνέχιζαν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες. Ενας από τους στρατιωτικούς ηγέτες των Ισλαμικών Δικαστηρίων, ο σεΐχης Ιμπραήμ Σάλεϊ, είπε ότι οι ισλαμιστές είχαν επτά νεκρούς και είκοσι τραυματίες, ενώ υποστήριξε πως πάνω από 70 Αιθίοπες στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η «συμφωνία» επανέναρξης του διαλόγου που «πέτυχε» ο Μισέλ αποτελεί απλώς μια διπλωματική τυπικότητα: Στην πραγματικότητα, οι μάχες αναμένεται να κλιμακωθούν.

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
Πέθανε ο Νιγιάζοφ

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.--

Πέθανε από καρδιακή προσβολή τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκμενιστάν το 1985, την περίοδο της «ανασυγκρότησης» και της «διαφάνειας» του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ το 1991, εμφανιζόμενος ως ανανεωτής της διαλυμένης πρώην Δημοκρατίας της Σοβιετικής Ενωσης, ανέλαβε την προεδρία της χώρας και το 1999 το κοινοβούλιο της χώρας τον καθόρισε πρόεδρο εφ' όρου ζωής. Και ηγήθηκε του μοναδικού που υπάρχει Δημοκρατικού Κόμματος. Η χώρα βρίσκεται στην Κεντρική Ασία με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, 5η παραγωγός χώρα στον κόσμο, συνορεύει με Ιράν, Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζαχστάν και Κασπία θάλασσα. Ο «πατέρας των Τουρκμένων», όπως αυτοαποκαλούνταν ο Νιγιάζοφ, είχε αμύθητα πλούτη, την ίδια στιγμή που το 60% των περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων φυτοζωεί. Τα δισεκατομμύρια κέρδη από το αέριο πηγαίνουν στην κλίκα του Νιγιάζοφ, ενώ οι «μπίζνες» γίνονται μέσω του ρώσικου κεφαλαίου και της «Γκαζπρόμ».

Το λεγόμενο Λαϊκό Συμβούλιο του Τουρκμενιστάν θα συνέλθει εκτάκτως στις 26 Δεκέμβρη για να συζητήσει το ζήτημα της διαδοχής του Νιγιάζοφ, ωστόσο, μέχρι τον ορισμό του διαδόχου, χρέη προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ