ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητάει να σαρωθεί ό,τι εμποδίζει τις «επενδύσεις»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Προτείνουμε να δημιουργηθεί δίπλα στον πρωθυπουργό ειδική υπηρεσία για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων, ώστε καμία αξιόλογη επενδυτική πρωτοβουλία να μην πηγαίνει χαμένη» (Α. Σαμαράς, ομιλία στη ΔΑΚ Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, Κυριακή 16 Μάη).

«Εγώ, προσωπικά, συστήνω και προΐσταμαι μιας ειδικής Ομάδας Δράσης για άμεσες ξένες επενδύσεις, ώστε να υπερβούμε τη γραφειοκρατία, να παρουσιάσουμε νέες ευκαιρίες σε πιθανούς επενδυτικούς εταίρους και να δημιουργήσουμε μια δομή επενδύσεων» (Γ. Παπανδρέου, ομιλία στο Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ στη Βηρυτό, Πέμπτη 20 Μάη).

****

Η συναντίληψη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που εκφράζουν τα παραπάνω αποσπάσματα, αποτελεί μόνο μια πρόγευση της συντονισμένης και αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δυο για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βρεθούν στο επίκεντρο της αντιλαϊκής λαίλαπας το επόμενο διάστημα, στο όνομα της «προσέλκυσης επενδύσεων», πάνω στο έδαφος που δημιουργούν οι ανατροπές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Με την τρομο-απειλή της χρεοκοπίας να επικρέμαται διαρκώς ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του εργαζόμενου λαού, η «προσέλκυση επενδύσεων» προβάλλεται τώρα ως το «φάρμακο διά πάσαν νόσον» και κυρίως για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, της «πιο γρήγορης εξόδου από την κρίση» και της «ανάπτυξης». Στην πραγματικότητα, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων καλούνται οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν και από τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και να αποδεχτούν να είναι οι σύγχρονοι είλωτες στα σκλαβοπάζαρα των πολυεθνικών.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη προπαγάνδα, για να έρθουν οι επενδύσεις πρέπει να διαμορφωθεί το απαραίτητο «φιλικό περιβάλλον», να αρθούν «εμπόδια» (π.χ. εργατική νομοθεσία, απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων), να δοθούν κίνητρα, δηλαδή ζεστό κρατικό χρήμα, κ.ο.κ. Φυσικά, όλα αυτά δεν έλειπαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Ομως, τώρα μιλάνε για μια νέα κατάσταση, η οποία, ως προς τη σφοδρότητα της επίθεσης, θα έχει ποιοτική διαφορά σε σχέση με τον παρελθόν.

Με άλλα λόγια, πρέπει να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να αντικατασταθούν από συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης ή ατομικές, να κυριαρχήσουν οι ευέλικτες μορφές εργασιακών σχέσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, να καταργηθεί ο κατώτατος βασικός μισθός, να απελευθερωθούν οι απολύσεις, να περικοπούν σημαντικά οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα, να απαλλαγεί το κεφάλαιο από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και άλλα «κρατικά βάρη», να καταργηθεί κάθε φραγμός, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την ελεύθερη καταπάτηση των ακτών, των δασών, τη μόλυνση των θαλασσών, κ.ο.κ. Αυτές τις ανατροπές που προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνησή του διαφημίζει ο πρωθυπουργός στα διάφορα επιχειρηματικά φόρα όπου περιοδεύει, παρουσιάζοντας το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης σαν δέλεαρ για να εισρεύσουν κεφάλαια.

Αδιαπραγμάτευτη φιλομονοπωλιακή στρατηγική

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι παραπάνω ανατροπές δεν συνιστούν κάποια επινόηση της στιγμής των κομμάτων της εγχώριας πλουτοκρατίας, αλλά στρατηγικό στόχο της, που έχει αποτυπωθεί στη Στρατηγική της Λισαβόνας, ενώ έχει συμπεριληφθεί και στο μνημόνιο που υπόγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα των ιμπεριαλιστών (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ).

Με μπούσουλα αυτήν τη στρατηγική, η ηγεσία της ΝΔ έχει πάρει θέση και μάχεται για να αποδεχθούν τα λαϊκά στρώματα αδιαμαρτύρητα τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ιδεολογήματα που λανσάρει ο Αντ. Σαμαράς, οι «διαρθρωτικές αλλαγές» είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη «δημοσιονομική εξυγίανση», ώστε να υπάρξει το «κατάλληλο μείγμα» της πολιτικής που ο ίδιος υποστηρίζει και εμφανίζει μάλιστα ως τη δήθεν «εναλλακτική λύση» στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Μήνες τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ ασκεί πίεση και ζητά να ληφθούν μέτρα για την προώθηση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, την αποφασιστική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, εκτεταμένες συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, την ευρεία χρήση των ΣΔΙΤ «ώστε να κάνουν οι επιχειρήσεις ό,τι δεν μπορεί να κάνει το κράτος», αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ύψους 300 δισ. ευρώ, ταχεία υλοποίηση των συμβάσεων παραχώρησης για περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, άμεση ψήφιση νέου επενδυτικού νόμου, διοχέτευση ζεστού χρήματος στις επιχειρήσεις μέσω των 23 μέτρων - ανάσα για το κεφάλαιο, κ.ο.κ. Πλάτες βάζει και για την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξάρτητα αν ψηφίσει ή όχι το εκτρωματικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση.

Αυτές είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που κρύβονται πίσω από το σύνθημα «ανταγωνιστικότητα παντού», που επαναλαμβάνει συχνά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ζητάει καταστολή των αγώνων

Προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για τη διαμόρφωση «φιλικού περιβάλλοντος» για τους επενδυτές, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί και την κατάργηση ουσιαστικά των διαδηλώσεων αλλά και του δικαιώματος της απεργίας.

Οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, «επιβαρύνουν το εμπόριο και γενικότερα την οικονομία», ενώ στοχοποιούνται γιατί «παίζουν με την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών». Δεν είναι τυχαίο ότι ταυτίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τη μαζική πολιτική πάλη με τις «ταραχές» που προκαλούν οι προβοκάτορες. Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι ζητά την αποκατάσταση της «έννομης τάξης», καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να επέμβει σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Μπορεί η ΝΔ να ψήφισε «όχι» στο μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα, μόνο και μόνο για «να μη μείνει το πολιτικό σύστημα χωρίς διαφορετική φωνή» και για «να υπάρχει εναλλακτική προοπτική», αλλά στην πράξη στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

Ταυτόχρονα, είναι πρόθυμος να προσφέρει απλόχερη συναίνεση και για τις αντιδραστικές τομές για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος. «Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν έκτακτες λύσεις», διαπίστωνε μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε γαλάζια στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά του για ανάληψη πρωτοβουλιών εθνικής συνεννόησης «που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία».


Π. Κ.


Πατριδογνωμόνιο
Στυφή, πικρή κι ελπιδοφόρα...

Πικρή άνοιξη. Στυφή κι ελπιδοφόρα συνάμα, σαν τον άγουρο καρπό που τον κόβεις από τη θερινή ανυπομονησία. Χάσαμε την επαφή με τη φύση και τον καιρό. Και καμωνόμαστε, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εύκολης στατιστικής, πως δεν έχουμε ξαναδεί βροχές και χιόνια το Μάη.

Πικρή άνοιξη. Στυφή κι ελπιδοφόρα συνάμα. Γιατί οι πολλοί αρχίζουν να σκέφτονται πως από λίγα χέρια πέφτουν οι βουρδουλιές. Γιατί το Κεφάλαιο ξαναδιαβάζεται από τους ευρω-αιχμαλώτους κι η χώρα ψάχνει την απόδραση, ως λαός, απ' όσα αποφασίστηκαν πριν από μας, για μας και τάχαμ' με μας. Είναι κι οι ρημαδιασμένοι αριθμοί, που, όσο κι αν τους κρύψεις, κάπου βγαίνουν και αυτοεξευτελίζονται οι ερμηνευτές τους. Σου λέει το ΔΝΤ ότι μετά από 10 χρόνια, το χρέος σου (;) θα είναι στο 120%, από σήμερα που είναι 115%, αφού περάσει από το 150%!.. Απλή αριθμητική αυτή. Σε αφορά; Ολοένα και περισσότεροι αναρωτιούνται. Με αφορά; Ποιος σχεδιάζει και κοστολογεί μια δεκαετία ζωής για τον καθένα και την καθεμιά. Ποιος τολμάει να βάλει ΦΠΑ στη ζωή και να ζυγιάσει την ανεργία, την αρρώστια, το θάνατο, ακόμα και το σύνδρομο της στέρησης ονείρων από εκατομμύρια θνητούς μιας ανέλπιστα όμορφης και παράξενης πατρίδας σαν τη δικιά μας.

Πικρή άνοιξη. Μπορεί σα φάρμακο. Μπορεί και σα φαρμάκι. Μα κι η μολόχα δίπλα στην τσουκνίδα φύεται. Είναι ο άνθρωπος και η λαϊκή σοφία, η κοινή εμπειρία, η σκυτάλη της γνώσης που περνάει από γενιά σε γενιά, που σε κάνει να ξεχωρίζεις, να διαλέγεις, να δρας και, εν τέλει, να κάνεις το θαύμα του αντίδοτου, επιλογή. Να μετατρέπεις το φαρμάκι σε φάρμακο. Οχι, δεν έπαθα ρομαντική βολική κατάθλιψη, συντρόφια. Απλώς, άκουσα πως η Χ, Ψ, Ω φαρμακοβιομηχανία έκοψε τη διάθεση φαρμάκων για διαβητικούς, επειδή φτήνυνε η τιμή τους κατά 25%... Φυσικό, ως καπιταλιστικό. Ομως, το σκεπτικό της ανακοίνωσής της, ότι, δηλαδή, δεν ανέχεται την υποτίμηση της ποιότητας των προϊόντων της, είναι που μου στύφιασε το στόμα, όσο και η αισθητική ευαισθησία των φασιστικών ανθρωποειδών που ζουν ανάμεσά μας πλασάροντας για αγουράδα την τζούφια όψη της σαπίλας τους. Λέω γι' αυτούς, που τους ενοχλεί το πανό στο Βράχο και αρνείται την ολοφάνερη υποτίμηση της ανθρώπινης εργασίας και υπόστασης.

Πικρή άνοιξη και στυφή κι ελπιδοφόρα, σύντροφοι, η φετινή. Αγουρα φυλλαράκια πυκνώνουν το οξυγόνο της αντίστασης στον τεχνητό χειμώνα. Μοιραίοι κι άβουλοι, ξαναβρίσκουν το κουράγιο να φτύσουν εκεί που νόμιζαν πως έτρωγαν, αλλά τους έτρωγαν γραβατωμένα βαμπίρ με χρυσές οδοντογλυφίδες. Είναι και κάτι δεκαπεντάρικα, νιούτσικα και ζαλισμένα, που βλέπουν πιο γρήγορα απ' ό,τι μεγαλώνουν πως ο γκρεμός δεν είναι δρόμος. Πως δεν μπορούν μόνα τους και μόνο μπροστά από μια οθόνη, να περπατήσουν κατάστηθα στον ήλιο κι αντικριστά με το μαύρο που έρχεται καταπάνω τους βίαιο, όσο ο τρόμος του για την ελεύθερη επιλογή και σκέψη.

Ολοένα και περισσότεροι νιώθουν στο πετσί τους πως άμα βάλεις στη ζυγαριά 150.000 ανθρώπους, που δε θα πάρουν κουπόνι κοινωνικού τουρισμού ούτε φέτος ούτε ποτέ, από τη μια, και 5.000 τουρίστες που έφαγαν στη μάπα δυο ντουντούκες για ένα 6ωρο, ξέρεις πού να γείρεις να σταθείς να φωνάξεις. Είναι πικρή και στυφή αυτή η άνοιξη. Αλλά θεριεύει η ελπίδα μιας συλλογικότητας, μιας αγωνιστικότητας, μιας κρίσιμης μάζας, που τώρα ανθίζει και συγκροτείται σε άνοιξη...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ