ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Χωρίς πρόληψη και αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών

Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών.

Πέτροβας Σπύρος

Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών.
Με τα Κέντρα Πρόληψης αλλού να μην μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια και αλλού να μην μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, βρίσκει τη χώρα μας και φέτος η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, που είναι μεθαύριο Τρίτη 26 Ιούνη.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, κινείται στον άξονα της συντήρησης και της διαχείρισης του προβλήματος με κεντρικό προσανατολισμό τη δημιουργία κέντρων υποκαταστάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Πέρα απ' το ότι δεν παίρνει κανένα μέτρο ενός εξόχως κοινωνικού προβλήματος ακόμα και αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης - που αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίησή του - θα καθυστερήσει κι άλλο, καθώς θα παρουσιαστεί τουλάχιστον σε δέκα μέρες από τώρα, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας.

Την πολυεπίπεδη αδράνεια της πολιτείας στο θέμα της τοξικοεξάρτησης έρχονται να επιβεβαιώσουν και μια σειρά στοιχεία όπως προκύπτουν από τη «Διαχρονική μελέτη για τη χρήση ουσιών στην Ελλάδα την τελευταία επταετία» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Η έλλειψη εθνικού συντονισμού για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, οι μονοδιάστατες πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης και οι αντιλήψεις ιατρικοποίησης του προβλήματος, η έλλειψη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα επιμορφωτών στα θεραπευτικά προγράμματα, η γραφειοκρατικοποίηση καίριων υπηρεσιών είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Απεργία την Τρίτη

Πέτροβας Σπύρος

Για πρώτη φορά φέτος, η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών στη χώρα μας θα συνοδευτεί από απεργίες των εργαζομένων στις κεντρικές κρατικές δομές κατά των ναρκωτικών.

Το Σωματείο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης όπως και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ κάνουν 24ωρη απεργία και πορεία στο υπουργείο Υγείας, μετά από συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια, στις 9.30 το πρωί. Η απεργία τους δεν έχει σχέση μόνο με τα εργασιακά τους προβλήματα - σε ορισμένα κέντρα μένουν απλήρωτοι μέχρι και εφτά μήνες - αλλά και με την ίδια την ουσία της πρόληψης. Οπως τόνισαν την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου του Σωματείου τους «τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν την εμπροσθοφυλακή στον αγώνα κατά των ναρκωτικών σ' όλη την Ελλάδα και τους μόνους οργανωμένους φορείς ψυχικής υγείας τουλάχιστον στην επαρχία. Η βασικότερη αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η φιλοσοφία της πρωτογενούς πρόληψης και των Κέντρων πρόληψης είναι ότι η εξάρτηση δεν είναι το πρόβλημα αλλά το σύμπτωμα».

Την ευθύνη για την εκπαίδευση των στελεχών των Κέντρων Πρόληψης είχε το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Πρόληψη της Χρήσης Ναρκωτικών και την Προαγωγή της Υγείας του ΕΠΙΨΥ, όπου από το 2005 έχει σταματήσει η χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πρέπει να βάζουν λεφτά από τον πενιχρό μισθό τους για την εκπαίδευσή τους.

Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα «στεγνό» πρόγραμμα, τη στιγμή που επιβάλλεται η δημιουργία τόσων «στεγνών» προγραμμάτων όσων έχει ανάγκη η χώρα. Αντ' αυτού πριμοδοτούνται τα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων και μάλιστα χαμηλών προδιαγραφών, τη στιγμή που πάνω από το 80% των χρηστών είναι πολυτοξικομανείς (κάνουν χρήση πάνω από μια ουσία).

«Αυτά που βλέπουμε στις γενικές εφημερίες με τα σύνδρομα στέρησης και τους θανάτους, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι κανένα υποκατάστατο δε θα λύσει το πρόβλημα και πως πρακτικά δεν κάνουμε απεξάρτηση, αλλά διαιώνιση όταν βασιζόμαστε σε αυτά. Η πρόληψη πρέπει να γίνει στην πηγή, όχι στα νοσοκομεία», λένε κατηγορηματικά οι νοσοκομειακοί γιατροί. Καθώς τα νοσοκομεία μπορούν να αποδώσουν αποτελεσματικό έργο με κατάλληλο έλεγχο και ανάλογη θεραπεία στα πραγματικά επεισόδια σωματικής στέρησης. Για κάτι τέτοιο είναι απαραίτητα η πρόσληψη επαρκούς και εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού, ο κατάλληλος αριθμός κλινών κι εξοπλισμού κι η εντελώς δωρεάν χορήγηση υπηρεσιών.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αγώνας που μας αφορά όλους

«Η πάλη κατά των ναρκωτικών είναι μια καθημερινή υπόθεση που αφορά τον καθένα από εμάς», υπογραμμίζει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη Διακήρυξή του για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών και καλεί το νεολαιίστικο κίνημα και γενικότερα τον ελληνικό λαό να στηρίξουν μαζικά τις εκδηλώσεις των παραρτημάτων του σε όλη τη χώρα και να πλαισιώσουν τις γραμμές του αντιναρκωτικού κοινωνικού κινήματος για να αγωνιστούν ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

«Στο σημερινό ταραγμένο κόσμο - σημειώνει το ΕΣΥΝ - όπου οι πόλεμοι των ισχυρών για να καθυποτάξουν λαούς και να εξασφαλίσουν τον κοινωνικό έλεγχο, όπου η φτώχεια και η καταστροφή του περιβάλλοντος δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις για τους ανθρώπους, το σύνολο των χωρών του πλανήτη αποτελούν στόχο των εμπόρων ναρκωτικών. Οι ευθύνες πολλών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, στο λαθρεμπόριο και στη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι τεράστιες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, με ευθύνη των στρατευμάτων κατοχής του ΝΑΤΟ, το Αφγανιστάν έχει γίνει η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής οπίου στον κόσμο.

Οσον αφορά στη χώρα μας: Επεκτείνεται η πολυτοξικομανία. Αυξάνεται η χρήση κάνναβης, αλκοόλ, διαλυτών και κοκαΐνης. Η είσοδος στη χρήση ναρκωτικών ουσιών γίνεται σε όλο και μικρότερη ηλικία. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την ανεργία, τη σχολική διαρροή, την οικονομική και πολιτιστική φτώχεια.

Η αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ασκείται δε αποσπασματικά, με ημίμετρα, χωρίς σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Με το σκεπτικό ότι η πάλη κατά των ναρκωτικών μας αφορά όλους το ΕΣΥΝ πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Ναρκωτικών.

Σκοπός της Επιτροπής είναι ο συντονισμός των δράσεων, η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός ευρύτερου Αντιναρκωτικού Κοινωνικού Κινήματος, το οποίο θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, μαζί με το ευρύτερο μαζικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία της Επιτροπής απέτρεψαν την έκδοση του κυοφορούμενου Προεδρικού Διατάγματος και την εφαρμογή του ψευδεπίγραφου "Εθνικού Σχεδίου Δράσης".

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, με όπλο τη 27χρονη πείρα του, προτείνει και απαιτεί ως άμεσα μέτρα:

  • Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη για την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη
  • Την επεξεργασία ειδικών προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης με μακροχρόνιο ορίζοντα
  • Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης
  • Τη δημιουργία τόσων δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων όσων έχει ανάγκη η χώρα
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών απεξάρτησης
  • Να αναμορφωθεί το νομικό πλαίσιο περί ναρκωτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραδειγματική τιμωρία των εμπόρων
  • Να αντιμετωπιστεί η ναρκω-κουλτούρα και να προαχθεί ένας τρόπος ζωής με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και αντίληψη.

Το ΕΣΥΝ εναντιώνεται στην προσπάθεια αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών, στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε δήθεν "μαλακά" και σκληρά».

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι πριμαντόνες που εθίστηκαν στις σφαλιάρες!

Και ξαφνικά, όλοι οι ουρανοί της αστικής δημοκρατίας άνοιξαν! Και οι επτά! Και από το άνοιγμα άρχισαν να πετάνε προς τη γη (τους τηλεοπτικούς σταθμούς) χιλιάδες πριμαντόνες! Φόραγαν όλες σκούρα ρούχα και είχαν τα στόματα ανοιχτά από την έκπληξη και την υποκρισία. Και ήταν, βέβαια, εξόχως λυπημένες. Από το γοερό, αλλά και υπέροχα συντονισμένο τραγούδι τους, ξεχώρισα κορυφαίες φράσεις (και λέξεις). Ψευτιές! «Πώς μπόρεσαν;» «Δεν είναι δυνατόν!» «Σκέφτομαι τη δημοκρατία μας!» «Δεν είναι αυτή η Ελληνική Αστυνομία!» «Αίσχος!» «Ντροπή!»

Μοιρολογώντας και κλαίγοντας οι έκπληκτες πριμαντόνες, βγαλμένες όλες από σκηνές ερασιτεχνικής αρχαίας τραγωδίας, κατέβαιναν με ταχύτητα στη γη, στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα άλλα ΜΜΕ, σχίζοντας τάχα μου τα ρούχα τους και τραβώντας δήθεν τα μαλλιά τους! «Δε γίνονται αυτά!» «Μας εκθέτουν στην Ευρώπη!» «Πρέπει να παραιτηθεί ο Βύρωνας». «Δεν μπορεί, μεμονωμένο περιστατικό είναι». «Πρέπει να παρέμβει ο πρωθυπουργός!»

Και ο πρωθυπουργός, ευαίσθητο αυτί, ξύπνιος άνθρωπος της επικοινωνίας, άκουσε, πώς θα γινότανε αλλιώς, τις καλλίφωνες πριμαντόνες. Αυτός ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως, όπου να 'ναι, έρχονται οι εκλογές! Δεν περίμενε, λοιπόν, να επιστρέψει από την Πορτογαλία. Θα μπορούσε και από εκεί να βάλει «τάξη στα πράματα». Και αυτό έκανε, ο Ζορό! Εκεί στην άκρη της Ευρώπης, λοιπόν, κοιτώντας πέραν του ατλαντικού, ακόμα και πέραν του Γκουαντάναμο, σωστός και ρωμαλέος, πρώτος στο χορό της ψεύτικης τραγωδίας, έπιασε τα μικρόφωνα που τον ακολουθούν, τα μικρόφωνα που μεταδίδουν άκριτα τις δηλώσεις του, και άνοιξε, δήθεν οργισμένος, τους ασκούς του. Από μέσα του βγήκε όλη η υποκριτική οργή του: Αυτοί που πρόσβαλαν τη δημοκρατία, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, δήλωσε! Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την αξιοπρέπεια της χώρας, την ώρα που εγώ μάχομαι για το μεγαλείο της. (Τέτοια ή περίπου τέτοια φρασεολογία και οργή από τον πρώτο).

Στο μεταξύ, οι πριμαντόνες βρήκαν τις πόρτες ανοιχτές, θέματα τρανταχτά δεν υπήρχαν, τι να σου κάνει η περιπετειώδης αρρώστια του αρχιεπισκόπου, δε γεμίζεις έτσι διαφημίσεις, και μπήκαν σε όλα τα κανάλια και στα συγκροτήματα του αστικού Τύπου! Η Κατίνα Παξινού έγινε Μαρίκα Παλαίστη, μπροστά τους! Ενα ...τίποτα, δηλαδή! Τι φωνές! Τι κραυγές! Τι κοροϊδία! Ξαφνικά ανακάλυψαν την πυρίτιδα! Ξύλο στην αστυνομία! Αν είναι δυνατόν!

Αυτό το «δραματικό» επεισόδιο κράτησε δυο - τρεις μέρες! Αμέσως μετά, επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι! Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν! Ενας του ΛΑ.Ο.Σ., ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ένας «συνδικαλιστής» της αστυνομίας, αλλά και «ουδέτερα» πρόσωπα, πρόσωπα «εγνωσμένου» κύρους, έσυραν πρώτοι το χορό! «Γιατί φωνάζετε για το video και δε λέτε κουβέντα για τον ξυλοδαρμό του αστυνόμου;» «Ενα μεμονωμένο περιστατικό δεν ακυρώνει το κοινωνικό έργο της αστυνομίας». «Το τμήμα της Ομόνοιας είναι η εξαίρεση!» «Ακούστε και την κυρία, που της έκλεψαν την τσάντα»!

Σιγά - σιγά ο κύκλος του αντιδραστικού «καλαματιανού» άρχισε να μεγαλώνει. Κι άλλες φωνές, πιο «σοβαρές», ο Γείτονας, ο Χρυσοχοΐδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!.. Εμένα, ωστόσο, απ' όλο αυτό το χαλασμό, και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το θέμα, μια φράση του Οικονομέα μού κάθισε στο στομάχι! Γιατί είναι ενδεικτική της αντίληψης που ορισμένοι προσπαθούν να περάσουν. Στη συνέχεια, βέβαια, και άλλες πριμαντόνες, πέρα από αυτές του πρωινού δίδυμου του MEGA, είπαν την ίδια φράση με διάφορες παραλλαγές: «Εδώ, δε μιλάμε απλώς για κάποια σφαλιάρα»!

Ωστε έτσι, λοιπόν, κύριε; Και κύριοι, στη συνέχεια. Μια σφαλιάρα, δε σημαίνει τίποτα για εσάς; Ποσοτικό είναι, λοιπόν, το ζήτημα; Ομως όλα τα βασανιστήρια και όλες οι προσβολές από χαστούκια ξεκινάνε! Ακόμα και ο βιασμός από χαστούκι ξεκινάει! Αφήστε που η σφαλιάρα είναι, μπορεί να είναι, περισσότερο προσβλητική και από τη φάλαγγα! Γιατί η σφαλιάρα...

Αλλά, τι λέω ο ανόητος! Ολες οι μαυροφορεμένες πριμαντόνες, όλων των εποχών και όλων των εθνών, τη σφαλιάρα τη θεωρούν δικαίωμα της εξουσίας! Οι ίδιες έχουν ευχαριστηθεί του κόσμου τις σφαλιάρες. Εχουν εθιστεί! Δεν μπορούν να συμφωνήσουν με το αυτονόητο. Οτι κανένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του δε σηκώνει το χέρι του. Και, πολύ περισσότερο, κανένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, δε δέχεται να τον χαστουκίσουν! Αυτές είναι συμπεριφορές από γαϊδούρια για γαϊδούρια!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Δυο... άσχετες καμπύλες!

Μια σύγκριση μεταξύ των κυριότερων παρεμβάσεων ιδεολογικού εξωραϊσμού των ναρκωτικών και τη διαχρονική χρήση ουσιών την τελευταία εικοσαετία

Ολες οι πολιτικές νεολαίες - μεταπολιτευτικά τουλάχιστον - ασχολήθηκαν με τα ναρκωτικά, διατύπωσαν θέσεις όπου υπήρξαν άγριες ιδεολογικές κόντρες, κυρίως για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» και τη νομιμοποίηση κάποιων ουσιών, όπως το χασίς.

Επίσης όλες οι πολιτικές νεολαίες ενέδωσαν στον πειρασμό της ιδεολογικής δοκιμής και υιοθέτησαν το διαχωρισμό των ναρκωτικών. Η μόνη οργάνωση νεολαίας που ήταν απορριπτική και κάθετα αντίθετη με όλες τις δοκιμές και χρήσεις ήταν η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Μάλιστα τα τελευταία χρόνια στα φεστιβάλ της ΚΝΕ υπάρχει ειδικός χώρος για τις θεραπευτικές κοινότητες, όπου γίνεται η καλύτερη δυνατή ενημέρωση για την επικινδυνότητα των ουσιών.

Η ιδεολογική νάρκωση...

Την ίδια περίοδο οι νέοι της χώρας δέχτηκαν ιδεολογική επίθεση με -δήθεν- ριζοσπαστικές απόψεις για τη μη επικινδυνότητα του χασίς και τις -δήθεν- ρηξικέλευθες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Θυμίζουμε τις πιο χαρακτηριστικές:

  • Το Μάη 1992 παρουσιάστηκε - ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ - η κοινή πρόταση νόμου πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Θ. Κατσανέβας, Κ. Λαλιώτης, Στ. Μπένος, Γ. Λιάνης, Γ. Παπανδρέου) και δύο του ΣΥΝ (Ν. Κωνσταντόπουλος, Φ. Κουβέλης), με την οποία συμφώνησαν και οι Σπ. Αδραχτάς και Π. Τατούλης της ΝΔ, για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά».
  • Το Μάη του 1997 ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου - διατέλεσε και υπουργός Παιδείας - ζήτησε να «δοθεί η δυνατότητα στο χρήστη κάνναβης να καλλιεργεί σπίτι του μια μικρή ποσότητα χασίς για δική του χρήση», ενώ το Νοέμβρη 1999 τάχτηκε υπέρ της χορήγησης των ουσιών που χρειάζεται ένας εξαρτημένος επισήμως και νομίμως μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Τις προτάσεις αυτές υιοθέτησε και ο τότε υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης λόγω - κατά την έκφρασή του - «ανθρώπινης ευαισθησίας» για τους «χρήστες του τελικού σταδίου».
  • Το Μάη του 2001 παρουσιάστηκε νέα πρόταση νόμου των βουλευτών Μ. Δαμανάκη - τότε ήταν στο ΣΥΝ - και Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ), Στ. Μπένου και Σπ. Βούγια (ΠΑΣΟΚ) και Π. Τατούλη (ΝΔ) για το διαχωρισμό των ναρκωτικών και τη χορήγηση υποκατάστατων και ναρκωτικών ουσιών από διάφορους φορείς.
...και η διαχρονική χρήση

Η πρώτη Πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό και στο γενικό πληθυσμό έγινε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και επαναλήφθηκε το 1993, το 1998 και το 2003 από το ΕΠΙΨΥ.

Τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών συνόψισε η επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής και πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, και τα παρουσίασε στην ημερίδα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Ναρκωτικών που έγινε στις 18-19 Μάη 2007 στην ΕΣΗΕΑ.

  • Σύμφωνα με τις έρευνες του ΕΠΙΨΥ, η χρήση παράνομων ουσιών από τους Ελληνες μαθητές παρέμεινε σταθερή στη δεκαετία από το 1984 μέχρι το 1993 (8,3%).
  • Αυξήθηκε όμως σημαντικά από το 1993 μέχρι το 1998, φτάνοντας το 15,2% και μειώθηκε, στο διάστημα 1999-2003, στο 10%.
  • Η πορεία της χρήσης ναρκωτικών στο γενικό πληθυσμό στην εικοσαετία 1984-2004, παρουσιάζει καταρχήν ανοδική τάση, με μια σημαντική αύξηση μεταξύ του 1984 και του 1998 και ακολούθως μια τάση μείωσης μεταξύ του 1998 και του 2004.
  • Στο διάστημα 1996-2003 τέθηκαν σε λειτουργία στη χώρα μας 63 Κέντρα Πρόληψης, ενώ στην τετραετία 2004-2007 ιδρύθηκαν μόνο 7 Κέντρα.

«Γνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις πρόληψης αποδίδουν μετά την πρώτη πενταετία, είναι εύλογη η διαπίστωση ότι η σημαντική μείωση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών μετά το 1998 μέχρι το 2004 (9% στις ηλικίες 18-24 και 4% στις ηλικίες 12-64) οφείλεται στα προγράμματα και τις παρεμβάσεις», σημείωσε τότε η Μένη Μαλλιώρη.

Από τη σύγκριση των χρονικών περιόδων φαίνεται πολύ καθαρά ότι την περίοδο που υπήρχε ο ιδεολογικός εξωραϊσμός των ναρκωτικών η χρήση ανάμεσα στους νέους ανέβαινε. Οταν υπήρξαν δράσεις και παρεμβάσεις, κυρίως σε προληπτικό επίπεδο, η χρήση μειώθηκε.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΕΣΥΝ
Η κεντρική εκδήλωση στην Πάτρα

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών καλεί το νεολαιίστικο κίνημα και γενικότερα τον ελληνικό λαό να στηρίξουν μαζικά τις εκδηλώσεις των Παραρτημάτων του σε όλη τη χώρα.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιείται στις 29, 30 Ιούνη και 1 Ιούλη, στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα, όπου θα γίνει το 2ο Πανελλαδικό Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η «ανάδειξη του πολιτισμού, της συλλογικής δράσης και της αγωνιστικής στάσης ζωής, στον αντίποδα της ναρκω-κουλτούρας, του ατομικισμού και της αλλοτρίωσης, που η πιο ακραία της έκφραση είναι η εξάρτηση από τα ναρκωτικά». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συζητήσεις, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ