ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάλαμος αερίων χτες η Αθήνα

Αφόρητη κατάσταση από το νέφος και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το θερμόμετρο έφτασε στους 37 βαθμούς και το διοξείδιο του αζώτου ξεπέρασε, για πρώτη φορά φέτος, το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων. Εκατοντάδες Αθηναίοι στα νοσοκομεία. Προληπτικά μέτρα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Οι υψηλές τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου υπό σκιάν, μετέτρεψαν για αρκετές ώρες χτες την πρωτεύουσα σε θάλαμο αερίων, ενώ έστειλαν εκατοντάδες Αθηναίους στα νοσοκομεία με καρδιολογικά, πνευμονολογικά και λιποθυμικά συμπτώματα.

Το πιο χαρακτηριστικό της χτεσινής μέρας ήταν ότι για πρώτη φορά φέτος ο ρύπος του διοξειδίου του αζώτου ξεπέρασε το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων, των 500 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Συγκεκριμένα, ο ρύπος μετρήθηκε στις 12 το μεσημέρι στο σταθμό του ΠΕΡΠΑ της οδού Πατησίων στα 518 μικρογραμμάρια.

Αυξημένες όμως ήταν και οι τιμές του ρύπου του όζοντος, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι επίσης μετρήθηκε στην οδό Αθηνάς στα 222 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Ωστόσο, ούτε κι αυτή τη φορά το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία έδειξαν να συγκινούνται, αφού όχι μόνο δεν αποφάσισαν τη λήψη κάποιων εκτάκτων μέτρων προκειμένου να ανακουφιστούν, έστω και προσωρινά, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, αλλά δεν ανακοίνωσαν καν τις συνηθισμένες σε αυτές τις περιπτώσεις συστάσεις.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, μάλιστα, παρότι προβλέπεται να επικρατήσουν και σήμερα οι ίδιες μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση του νέφους, αναμένει σχετική μείωση των τιμών ρύπανσης, λόγω μειωμένων αστικών δραστηριοτήτων.

Παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ επικαλούνταν χτες τρεις κυρίως λόγους για τη μη λήψη εκτάκτων μέτρων:

  • Τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων των μαθητών.
  • Την αργία των δημοσίων υπηρεσιών και το κλείσιμο των καταστημάτων, λόγω της κηδείας του Α. Παπανδρέου, που εκτιμάται ότι θα μειώσει τις μετακινήσεις.

Τέλος, επικαλούνται το ότι μόνο ένας ρύπος - το διοξείδιο του αζώτου - κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και μόνο για δύο ώρες (από τις 10 π.μ. ως τις 12 μ.) στο κέντρο της Αθήνας! Το "επιχείρημα" βέβαια αυτό είναι καινοφανές και επικίνδυνο και ελπίζουμε να μην το επικαλείται συνέχεια το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να μη λάβει ποτέ ούτε τα στοιχειώδη έκτακτα μέτρα...

Στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ εκατοντάδες Αθηναίοι έσπευσαν χτες, εξαιτίας του θανάσιμου διδύμου νέφους - μίνι καύσωνα, στα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μόνο μέσω του ΕΚΑΒ και μόνο μέχρι τις 7 το απόγευμα είχαν διακομιστεί στα διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας 365 περιστατικά. Από τα περιστατικά αυτά τα 41 ήταν καρδιολογικά, τα 25 πνευμονολογικά, ενώ άλλα 40 άτομα υπέστησαν λιποθυμίες.

Να σημειώσουμε ότι συνήθως σε περιπτώσεις έξαρσης του νέφους πολλαπλάσια είναι τα παρόμοια περιστατικά που μεταφέρονται στα νοσοκομεία με άλλα ιδιωτικά μέσα.

Κίνδυνος από τις υψηλές θερμοκρασίες

Προληπτικά μέτρα, καθώς για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει να επικρατήσουν θερμοκρασίες στο Λεκανοπέδιο τουλάχιστον 38 βαθμών Κελσίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως όλοι οι άνθρωποι, ακόμα κι αυτοί που είναι σε καλή φυσική κατάσταση, είναι δυνατόν, αν δεν προσέξουν, να παρουσιάσουν συμπτώματα θερμοπληξίας.

Τα συμπτώματα ξεκινούν από κεφαλαλγίες, ιλίγγους, μυϊκές κράμπες και φτάνουν μέχρι ταχυκαρδία, ταχύπνοια, πτώση αρτηριακής πίεσης, υπερδιέγερση, σύγχυση, απώλεια των αισθήσεων και κώμα,που μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα θερμοπληξίας πρέπει να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο. Προηγουμένως, πρέπει να δίδονται οι πρώτες βοήθειες για την ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, όπως πλήρες ξεγύμνωμα, τοποθέτηση παγοκύστεων στον τράχηλο και τις μασχάλες.

Στις περιόδους καύσωνα, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, η βαριά σωματική εργασία και τα αλκοολούχα ποτά. Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση άφθονων υγρών, όπως νερό και φυσικοί χυμοί, καθώς και διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα. Συνιστώνται τα συχνά ντους και το ελαφρό ντύσιμο.

Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου,όπως τα νεογνά, που πρέπει να ντύνονται όσο το δυνατόν πιο ελαφρά και να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με πολλά υγρά, τα άτομα άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα και παίρνουν φάρμακα (διουρητικά, αντισυλληπτικά, ινσουλίνη). Στις περιόδους καύσωνα τα άτομα αυτά πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.

Οι νοσηλευτικές μονάδες δέχονται όχι μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν θερμοπληξία, αλλά και όσα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Το ΕΚΑΒ είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά τους. Τέλος, οι χώροι εργασίας και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, παιδιά και ηλικιωμένους, καλό είναι να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα.

Ο δάκος "τρώει" τους ελαιοπαραγωγούς!

Η αδιαφορία των κυβερνητικών αρμοδίων για τη δακοπροστασία οδηγεί σε μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή. Πάνω από 50 δισ. δραχμές η ζημιά από τη χαμένη παραγωγή, ενώ απροσδιόριστη είναι αυτή που θα υπάρξει από την ποιοτική υποβάθμιση του ελαιόλαδου

"Στην κόψη του ξυραφιού" βρίσκεται το ζήτημα της προστασίας της ελαιοπαραγωγής από το δάκο. Ενώ βρισκόμαστε στο τέλος Ιούνη, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την έναρξη των ψεκασμών. Το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα σοβαρό και απασχολεί έντονα τους ελαιοπαραγωγούς και τους μαζικούς φορείς τους, σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές, όπως στην Κρήτη και τη Λέσβο όπου και έχουμε "πρώιμη" αύξηση των πληθυσμών του εντόμου, λόγω πρώιμων υψηλών θερμοκρασιών της ατμόσφαιρας. Τις τελευταίες βδομάδες, έγιναν σχετικές συσκέψεις για την οργάνωση του προγράμματος δακοπροστασίας στη Λέσβο,στο Ηράκλειο και, την προηγούμενη, στα Χανιά.

Οπως, τονίζει στο "Ρ" ο Δ. Βλησίδης από τη ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, στη σχετική σύσκεψη στη Νομαρχία Χανίων, επισημάνθηκε το γεγονός ότι έχουμε έξαρση δακοπληθυσμού και, βεβαίως, εκφράστηκε η αγωνία των ελαιοπαραγωγών κατά πόσον θα υπάρξει αποτελεσματική και έγκαιρη δακοπροστασία. Αυτό άλλωστε, είναι το ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί πολλές ακόμα περιοχές πέραν της Λέσβου, ενώ στο Ηράκλειο πέρσι, πέρα από την καθυστέρηση στην έναρξη της δακοπροστασίας χρησιμοποιήθηκαν και φυτοφάρμακα μειωμένης δραστικότητας και ληγμένης ημερομηνίας χρήσης τους. Το γεγονός παραδέχτηκε στην πρόσφατη επισκέψή του στο Ηράκλειο και ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας που μάλιστα έκανε λόγο για απάτες των εταιριών προμήθειας φυτοφαρμάκων και για ευθύνες αρμόδιων φορέων, αλλά... "ούτε γάτα ούτε ζημιά", από κει και πέρα! Σε κάθε περίπτωση φέτος αντιμετωπίζεται μεγάλη καθυστέρηση στην οργάνωση και έναρξη της δακοπροστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη έντονο πρόβλημα. Οπως εκτιμούσαν αρμόδιοι γεωπόνοι, η άμεση ζημιά στην ελαιοπαραγωγή ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί, από τώρα, η ζημιά που θα υπάρξει λόγω της ποιοτικής υποβάθμισης του ελαιολάδου.

Ευθύνες και μέτρα

Το έντονο πρόβλημα, ως γνωστόν, επεσήμαναν στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προ ημερών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Σπύρος Στριφτάρης. Κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε άμεσα να ξεκινήσει η προσπάθεια δακοπροστασίας της ελαιοπαραγωγής.Σημειώνεται ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες σε κυβερνητικούς και άλλους αρμόδιους φορείς. Κι αυτό, ενώ την ίδια ώρα δε σταματούν να δημαγωγούν μιλώντας για την ανάγκη ποιοτικής βελτίωσης των αγροτικών μας προϊόντων, για την τυποποίηση της παραγωγής, για ανταγωνιστικά προϊόντα σε τελική ανάλυση...

Εντονος είναι επίσης ο προβληματισμός στους αγρότες αλλά και σε άλλους εργαζόμενους και μαζικούς φορείς για τον τρόπο καταπολέμησης του δάκου, αν θα πρέπει να γίνεται με αεροψεκασμούς ή από εδάφους και πώς, τέλος πάντων, τεχνικά θα εξασφαλίζεται αποτελεσματική καταπολέμηση, κάτι που αφορά όχι μόνον την προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών αλλά και την ίδια την εθνική οικονομία λόγω της οικονομικής σημασίας του ελαιολάδου. Σε κάθε περίπτωση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα εντείνονται με τη χρήση των αεροψεκασμών και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα και μέριμνα για την οργάνωση αποτελεσματικής δακοπροστασίας με τοπικούς ψεκασμούς από εδάφους, με πλήρεις και συστηματικούς ψεκασμούς και με σωστή παγιδοθέτηση, τονίζεται από αρμόδιους. Απαιτείται καλή οργάνωση των ψεκασμών από εδάφους, έλεγχος της ποιότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων και σωστή παρασκευή των διαλυμάτων.

Τέλος, εκτός από την έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών, απαραίτητη είναι και η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων όλων των εμπλεκομένων με το πρόγραμμα δακοκτονίας (γεωτεχνικών και των άλλων εργαζομένων), αλλά και η εξασφάλιση έγκαιρης και ικανοποιητικής αμοιβής των εργαζόμενων στα συνεργεία καταπολέμησης του δάκου. Πολύ περισσότερο που οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν σημαντικά ποσά στο "ελαιοταμείο", στο οποίο βεβαίως, πρέπει να γίνεται έλεγχος για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται αυτά τα ποσά.

Ζητούν επέκταση των "δασοκτόνων" ρυθμίσεων

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί διαμαρτύρονται γιατί το νομοσχέδιο Τζουμάκα δεν περιλαμβάνει διατάξεις νομιμοποίησής τους

Αρχισαν ήδη να έρχονται στο προσκήνιο τα πρώτα "αιτήματα", για επέκταση των ρυθμίσεων που προβλέπει το νέο "δασοκτόνο" νομοσχέδιο Τζουμάκα και από ό,τι φαίνεται έπεται μαζική συνέχεια...

Στην κατεύθυνση αυτή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικοδομικών Συνεταιρισμών Συνεταιριστών,η οποία φέρεται να εκπροσωπεί 18 οικοδομικούς συνεταιρισμούς με 10.000 περίπου μέλη, διαμαρτύρεται σε σχετικό έγγραφό της, επειδή δεν περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο η περίπτωσή τους και έτσι δεν μπορούν να χτίσουν. Οι παραπάνω συνεταιρισμοί, που έχουν συστήσει και Συντονιστική Επιτροπή, υποστηρίζουν πως πριν 30 χρόνια είχαν αγοράσει εκτάσεις με νόμιμα οριστικά συμβόλαια και πως το 1983 - υπουργός Γεωργίας τότε ήταν ο Κ. Σημίτης - τους δόθηκε η υπόσχεση ότι το θέμα τους θα ρυθμιζόταν με την ψήφιση του νέου δασικού νόμου. Ετσι μετά από 13 χρόνια καρτερίας και με αφορμή το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών ο Στ. Τζουμάκας, οι 18 αυτοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί δηλώνουν αδικημένοι - μέσω σχετικής επιστολής του προέδρου της Συντονιστικής τους Επιτροπής - επειδή δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Επιπρόσθετα, στην επιστολή αυτή τονίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: "Ρυθμίζει εντούτοις αρκετές περιπτώσεις αυθαιρεσιών που έχουν διαπραχτεί (εκεί που έκαψαν τα δάση, τα έκτισαν ή τα καλλιεργούν, νομιμοποιούνται σήμερα για όλα αυτά)", αλλά αφήνει απ' έξω τους νομοταγείς πολίτες...

Ανεξάρτητα πάντως από την παραπάνω περίπτωση, γεγονός είναι ότι το "δασοκτόνο" νομοσχέδιο Τζουμάκα, που δόθηκε εσπευσμένα στη δημοσιότητα πριν 10 μέρες - εκτός των άλλων και για λόγους προσυνεδριακούς και προεκλογικούς - ανοίγει την όρεξη σε κάθε λογής διεκδικητές - καταπατητές δασικών εκτάσεων, να κατοχυρώσουν τα άνομα συμφέροντά τους. Επίσης, ανοίγει ένα τεράστιο ρουσφετολογικό σκηνικό, στο όνομα της αντιμετώπισης ορισμένων υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες. Επιπλέον, πέρα από τα φανερά αιτήματα, όπως π. χ. αυτό των 18 οικοδομικών συνεταιρισμών, ζήτημα δημιουργείται από τις παρασκηνιακές διεργασίες, που θα γίνουν σχετικά με το θέμα αυτό και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι τελικές ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό των δασών να προκύψουν ακόμα πιο καταστροφικές, στο όνομα της εξυπηρέτησης διαφόρων συμφερόντων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Προετοιμασίες κινητοποιήσεων

Με περιοδείες και συσκέψεις σε επαρχιακά κέντρα και χωριά του νομού, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" ενημερώνει τους αγρότες για τις νέες εξελίξεις που αφορούν στα αγροτικά προϊόντα και για τις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής που, φέτος, αναμένεται να χειροτερέψει για τους αγρότες με τις αποφάσεις των Βρυξελλών για το νέο πακέτο των αγροτικών τιμών και των άλλων συμπληρωματικών μέτρων, που αφορούν τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα του βαμβακιού, τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο κλπ.

Μιλώντας σε σύσκεψη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε προχτές - με τη συμμετοχή και του Δ. Πολύζου,προέδρου της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων - οι Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος και Τ. Παπαστεριάδης,γραμματέας της Ομοσπονδίας αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στην αγανάκτηση που επικρατεί σήμερα στον αγροτικό κόσμο κι ιδιαίτερα στους βαμβακοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς, που βλέπουν να μειώνεται συνεχώς το εισόδημά τους. Τόνισαν ότι μετά τις ενημερωτικές συσκέψεις θ' ακολουθήσουν κινητοποιήσεις εναντίον αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.

Ενημερωτικές περιφερειακές συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28-6-96 στην Καλαμπάκα,το Σάββατο 29-6-96 στη Φαρκαδώνα,τη Δευτέρα 1-7-96 στην Πηγή,τη Ζηλευτή και στο Κεραμίδι,την Τρίτη 2-7-96 στο Μικρό Κεφαλόβρυσο,τα Μεγάλα Καλύβια και στο Γροιζάνο και την Τετάρτη 3-7-96 στην Πηνειάδα.Οι επισκέψεις και ομιλίες σε χωριά του νομού θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 14-7-96.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ