ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Απαρχή περιπετειών το Συνέδριο
  • Εμμένει στις "καθαρές λύσεις" ο Κ. Σημίτης, αποφεύγει επιδεικτικά "διαπραγματεύσεις" και καλλιεργεί κλίμα νίκης
  • "Πολιτική συμφωνία" μεταξύ Τσοχατζόπουλου - Αρσένη;

Σταθμό και απαρχή μιας μάλλον περιπετειώδους για το ΠΑΣΟΚ πορείας θα αποτελέσει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά αύριο της εργασίες του. Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση των κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ότι το συνέδριο δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στην ουσιαστική διάσπαση που υπάρχει, ούτε να το απαλλάξει από την κρίση που το μαστίζει, όποιον και αν εκλέξει στη θέση του προέδρου του κόμματος.

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, την παραμονή της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες προετοιμάζονται πυρετωδώς για αναμέτρηση και σύγκρουση στο Συνέδριο με στόχο την "οριστική" επικράτηση έναντι της αντιπάλου.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επιμένει στη γραμμή τού "όλα ή τίποτα" και επιδεικτικά αποφεύγει οποιαδήποτε συνάντηση με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συζήτηση για συμβιβαστικές λύσεις. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του χαρακτήριζαν "κωμωδία" τη σχετική πρόταση που κάνει ο Κ. Λαλιώτης για εκλογή προέδρου και τριών αντιπροέδρων. Η πλευρά Σημίτη εξακολουθεί να επιμένει στην ενιαία έκφραση κυβέρνησης - κόμματος και εκπέμπει προς τα έξω ένα κλίμα νίκης, χωρίς να το στηρίζει με στοιχεία. Με τη "δυναμική νίκης", πέρα από τα διλήμματα και τους εκβιασμούς, ο Κ. Σημίτης επιχειρεί να παρέμβει στους συνέδρους για τους οποίους λένε οι συνεργάτες του ότι δεν είναι σε "διατεταγμένη υπηρεσία" και θα ψηφίσουν με βάση την προοπτική του κόμματος.

Χτες εντάθηκαν οι πληροφορίες για προσέγγιση και πολιτική συμφωνία μεταξύ των Α. Τσοχατζόπουλου και Γερ. Αρσένη που επήλθαν σε συνάντηση που είχαν τα δύο ηγετικά στελέχη. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, μεταξύ των δύο στελεχών διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και μόνο στο θέμα του αντιπροέδρου υπάρχει διαφωνία, αφού ο Α. Τσοχατζόπουλος επιθυμεί την ύπαρξη αντιπροέδρων, ενώ ο Γερ. Αρσένης τάσσεται εναντίον της θεσμοθέτησης θέσεων αντιπροέδρων και συμβιβάζεται με την ύπαρξη ενός μόνο αντιπροέδρου. Το σημαντικότερο όμως είναι, όπως διαρρέει, ότι οι Α. Τσοχατζόπουλος και Γερ. Αρσένης συμφώνησαν να εκλεγεί ο μεν πρώτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ ο δεύτερος να αναλάβει την πρωθυπουργία σε περίπτωση που ο Κ. Σημίτης δεν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ιδιαίτερη κινητικότητα αναπτύσσεται γύρω από την πρόταση Λαλιώτη, που υποστηρίζεται και από τους Κ. Σκανδαλίδη και Στ. Τζουμάκα, η οποία στην πραγματικότητα υποστηρίζει την εκλογή του Κ. Σημίτη στη θέση του προέδρου και του Α. Τσοχατζόπουλου στη θέση του αντιπροέδρου. Παρόλο που η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από την πλευρά Σημίτη, εντούτοις παραμένει στο προσκήνιο και μάλιστα με τη βοήθεια των ΜΜΕ, ως εφεδρική λύση στη διάθεση κυρίως του Κ. Σημίτη.

Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίασή του σήμερα το βράδυ θα επιχειρήσει να καταλήξει σε κάποια πρόταση προς το Συνέδριο, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και τα θέματα διαδικασίας του Συνεδρίου. Η αρχική σκέψη που υπάρχει είναι να μεταφερθούν όλες οι ψηφοφορίες, και αυτή της εκλογής προέδρου, την ερχόμενη Κυριακή. Μάλλον θα προηγηθεί η ψηφοφορία για την ύπαρξη ασυμβίβαστου μεταξύ προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού, την οποία αποδέχεται ο Α. Τσοχατζόπουλος αλλά την απορρίπτει χωρίς συζήτηση ο Κ. Σημίτης.

ΝΔ - ΠΟΛ.ΑΝ.
Αναμονή και προβλέψεις

Με ιδιαίτερη προσοχή τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης παρακολουθούν τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα και αναμένουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου για να καθορίσουν τη στάση τους και να χαράξουν την τακτική τους.

Ηδη έχουν μελετηθεί όλα τα σενάρια που αφορούν όλες τις πιθανές εκδοχές από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και έχουν γίνει οι πρώτες επεξεργασίες για την τακτική που θα ακολουθήσουν στη μια ή την άλλη περίπτωση.

Η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να εκλεγεί ο Κ. Σημίτης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναμένουν να προσφύγει το φθινόπωρο σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να "ανανεώσει" τη λαϊκή εντολή, προκειμένου να εφαρμόσει τα ιδιαίτερα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί το πρόγραμμα σύγκλισης και ο προϋπολογισμός του 1997. Παρόλο που εκτιμούν ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος είναι ευκολότερος αντίπαλος για τον Μ. Εβερτ, ωστόσο δεν του δίνουν ιδιαίτερα ποσοστά επιτυχίας. Τα πλέον "υποψιασμένα" στελέχη μάλιστα επιθυμούν, χωρίς να το ομολογούν, να νικήσει ο Κ. Σημίτης για να μπορέσει να προχωρήσει μαζί του στον "εκσυγχρονισμό της χώρας".

Στη Ρηγίλλης ελπίζουν ότι ο Κ. Σημίτης ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος δε θα είναι αρκετά ισχυρός, θα υπονομεύεται διαρκώς εκ των ένδον και άρα θα μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα στις εκλογές. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το υιοθετούν και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Μ. Εβερτ. Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε χτες ότι από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα διαφανεί πόσο γρήγορα θα πάμε στις εκλογές.

Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε από προχτές το κόμμα του ο Αντ. Σαμαράς,ενώ περίπου σίγουρες θεωρούν τις πρόωρες εκλογές στην Κουμουνδούρου.

Παράλληλα από τα κομματικά επιτελεία μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες και τις κυβερνητικές λύσεις που μπορούν να δοθούν.

Κηδεύεται σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου

Κηδεύεται σήμερα, στις 2:30 το μεσημέρι, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η ταφή θα γίνει στο Α Νεκροταφείο Αθηνών. Η έναρξη της Νεκρώσιμης Ακολουθίας και της τελετής έχει οριστεί για τις 2.30 το μεσημέρι και θα ψαλεί στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου από προχτές έχει εκτεθεί η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου σε λαϊκό προσκύνημα, το οποίο τελείωσε σήμερα στις 6 π.μ. Στις 5 το απόγευμα, η σορός του εκλιπόντα, σε ειδικά διαμορφωμένο κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, θα μεταφερθεί στο Α Νεκροταφείο. Εποχούμενοι θα ακολουθήσουν η σύζυγος του αποθανόντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί ξένων κρατών. Στην τελετή τιμών επιπέδου αρχηγού κράτους θα συμμετάσχει ένα διακλαδικό σύνταγμα στρατού, ενώ χαμηλή πτήση θα πραγματοποιήσουν δύο 4άδες μαχητικών αεροσκαφών. Η μεταφορά της σορού θα γίνει μέσω των οδών Αμαλίας, Συγγρού, Α. Διάκου, Αρδηττού και Αναπαύσεως.

Ολοκληρώνεται σήμερα, η προσέλευση των εκπροσώπων των ξένων κρατών, που θα παρευρεθούν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Μέχρι χτες αργά το βράδυ είχαν αποβιβαστεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο υπ. Εξωτερικών της Γεωργίας, ο υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας, ο υπ. Αμυνας της Ουγγαρίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φ. Γκονζάλες, υπουργοί - εκπρόσωποι κυβερνήσεων από τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τυνησία, τη Μ. Βρετανία, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μάλτας, η Π. Γκριν εκπροσωπώντας τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Π. Χάουζεν, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ε. Γκιονενσάι. Αναμένονται επίσης σήμερα τα ξημερώματα να καταφθάσουν ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Ολλανδίας, της Αρμενίας, της Σλοβενίας και της Αυστραλίας. Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Σπ. Κυπριανού. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα εκπροσωπηθεί από τον Ελληνα ευρωβουλευτή Χρ. Παπουτσή.

Στάσεις εργασίας

Δεκάδες ψηφίσματα εκδόθηκαν και χτες από εργατικά σωματεία, δήμους και τράπεζες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και άλλους φορείς, στις οποίες εκφράζεται η θλίψη για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ΓΣΕΕ, με απόφαση του προεδρείου της, η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία,εξάγγειλε για σήμερα στάση εργασίας, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Από τη 1 το μεσημέρι έως και τις 5 το απόγευμα, κήρυξε στάση εργασίας το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Τη θλίψη του εκφράζει για τον θάνατο του Α. Παπανδρέου, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καθώς και η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, ο ΔΣΑ κ. ά. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ, χωρίς να γίνει συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, εξάγγειλαν 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

  • Κλειστές θα είναι σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα. Αναβάλλονται επίσης όλες οι προγραμματισμένες για σήμερα γενικές συνελεύσεις εταιριών. Δε διεξάγεται επίσης συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
  • Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα δικαστήρια της περιφέρειας του Εφετείου της Αθήνας. Θα λειτουργήσουν μόνο το Αυτόφωρο Τριμελές και το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
  • Ο Δήμος Αθηναίων, θα απονείμει μετά θάνατον, το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης, στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Σε επιφυλακή

Σε επιφυλακή τέθηκε από σήμερα το πρωί η δύναμη των 15.000 αστυνομικών του Λεκανοπεδίου, καθώς οι αρχές ασφαλείας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προβοκάτσιας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί έχουν τεθεί σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα για την προστασία των ξένων επισήμων, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πομπή με τη σορό του Α. Παπανδρέου. Ο αττικάρχης, Π. Γεωργακόπουλος, είπε χτες ότι πρόκειται για τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ποτέ στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι έχουν σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια. Από το μεσημέρι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία και η στάθμευση των αυτοκινήτων κατά μήκος της διαδρομής από τη Μητρόπολη μέχρι το Α' νεκροταφείο (Μητροπόλεως, πλατεία Συντάγματος, Βασ. Γεωργίου, Αμαλίας, Συγγρού, Α. Διάκου, Αρδητού και Αναπαύσεως).

λεζάντα

Μονομαχία στον πράσινο ήλιο....

ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Βήμα προβολής του πρωθυπουργού

Στην υπηρεσία της αυτοπροβολής ενόψει του Συνεδρίου έθεσε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, την οποία υποτίθεται ότι συγκάλεσε, για να αποτίσει φόρο τιμής στον αποθανόντα Αν. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, η προσωπική ασφάλεια του πρωθυπουργού - που φυσικά δεν ενεργούσε αυτοβούλως - επέτρεψε την είσοδο στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα επιλεκτικά σε δημοσιογράφους των φιλικών προς τον Κ. Σημίτη εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Εθνος". Στις έντονες διαμαρτυρίες των υπολοίπων παρευρισκομένων εκπροσώπων του Τύπου τα υπό τις εντολές του πρωθυπουργού αστυνομικά όργανα ήταν ανένδοτα, απαγορεύοντας την όποια προσέγγιση στην αίθουσα.

Χαρακτηριστικό γεγονός, που αν και έμμεσα αποδεικνύει ότι υπήρχε σχέδιο προβολής του πρωθυπουργού είναι ότι η κρατική τηλεόραση διέκοψε το πρόγραμμά της για να μεταδώσει απευθείας μόνο την ομιλία του Κ. Σημίτη, ο οποίος ας σημειωθεί επανέλαβε τα όσα έχει πει τις τελευταίες μέρες για τον εκλιπόντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα δεν είναι χωρίς σημασία το ότι την ίδια μετάδοση είχε ταυτοχρόνως και το "Μέγκα", που επίσης έχει ταχθεί υπέρ του νυν πρωθυπουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ