ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνουν σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

RIZOSPASTIS

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απαιτεί το ΠΑΜΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (28 Απρίλη).

Η συγκεκριμένη μέρα «δεν είναι μια μέρα επετειακής αναφοράς με κροκοδείλια δάκρυα στην "κοινή" δήθεν αγωνία για προστασία της υγείας των εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωσή του. «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές και μεις μετράμε ανθρώπινες ζωές...», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι είναι βαρύς ο φόρος αίματος από τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες, από την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, από την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Την περασμένη χρονιά είχαμε ρεκόρ θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, μεταξύ αυτών το έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς, 11 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους την ώρα της εργασίας τους», υπενθυμίζει το ΠΑΜΕ. «Το έγκλημα στα Τέμπη είναι αποκαλυπτικό παράδειγμα όχι μόνο για τον φόρο αίματος εργατών, αλλά και παιδιών του λαού μας, φοιτητών, άλλων επιβατών, στον βωμό των επιλογών εργοδοσίας, ΕΕ και κυβερνήσεων για την ανταγωνιστικότητα των σιδηροδρόμων, την κερδοφορία των ομίλων που επενδύουν σε αυτούς», αναφέρει.

Θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες, αλλά καμιά μελέτη και καταγραφή!

«Σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα θρηνούμε έναν συνάδελφό μας από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα», καταγγέλλει, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες ευθύνονται για εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο.

«Με βάση μελέτες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναδεικνύεται ότι οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες μπορεί να είναι έως και 7 φορές περισσότεροι κάθε χρόνο από τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα», τονίζει το ΠΑΜΕ. Μάλιστα, ακόμα και η ΕΕ δεν μπορεί να αποκρύψει τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι από επαγγελματικούς καρκίνους, πνευμονοπάθειες, ή καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία. «Ομολογούν ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία ξεπερνούν τους 200.000 κάθε χρόνο στην ΕΕ, οι μισοί από αυτούς αφορούν θανάτους από επαγγελματικό καρκίνο! Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ξεπερνούν τα 3.300 αποτελώντας το 2% των συνολικών θανάτων που σχετίζονται με την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου στην εργασία!», υπογραμμίζει.

Στην Ελλάδα, «κράτος και εργοδοσία παρουσιάζουν τους θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες ως κοινή νόσο». Η επαγγελματική νοσηρότητα αποκρύπτεται «ώστε να γλιτώσουν την εργοδοσία από το κόστος της αναγνώρισης, καταγραφής, μελέτης, αποκατάστασης και αποζημίωσης των επαγγελματικών ασθενειών», ενώ συνεχίζεται και παγιώνεται «η πλήρης απαξίωση της ιατρικής ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας».

Δεν δεχόμαστε να θεωρείται η ζωή μας «κόστος»

«Με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν μέτρα που μπορεί να ληφθούν ώστε οι εργαζόμενοι και η κοινωνία να είναι ασφαλείς στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στη μεταφορά, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Ομως, στο σημερινό σύστημα, το αν και ποια μέτρα θα ληφθούν, δεν καθορίζεται με κριτήριο την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και του λαού, δεν καθορίζεται με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και συνολικά την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Στο σημερινό σύστημα η ανθρώπινη ζωή μπαίνει στο ζύγι του κόστους - οφέλους υπέρ του κεφαλαίου. Με αυτό το κριτήριο αποφασίζουν οι εργοδότες το αν και τι μέτρα θα πάρουν για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, με αυτό το κριτήριο σχεδιάζεται η ασφάλεια των μεταφορών, με αυτό το κριτήριο σχεδιάζεται η πολιτική προστασία. Την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός με επαγγελματικές ασθένειες, εργατικά ατυχήματα, θανάτους, αναπηρίες, καταστροφή του περιβάλλοντος», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων «ο κρατικός έλεγχος είναι σταγόνα στον ωκεανό, αναποτελεσματικός και πολλές φορές ουσιαστικά ψευδεπίγραφος». Δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στην εργοδοσία «για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία». Οι επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας είναι ελάχιστοι (240 σε ολόκληρη τη χώρα), σε περιοχές με δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς (Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, κ.α.) είτε δεν υπάρχουν Τμήματα της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας, είτε αυτά είναι τελείως υποστελεχωμένα. Επίσης, οι έλεγχοι που γίνονται για τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων «δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη, συχνά υπάρχει προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης στις πλάτες του εργαζόμενου που έπαθε το "ατύχημα", στον τεχνικό Ασφάλειας κ.ά.».

Στα παραπάνω προστίθενται η εμπορευματοποίηση του τομέα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, η υποβάθμιση της αναγκαίας επιστημονικής έρευνας, η διατήρηση σκόπιμων ελλείψεων στο νομοθετικό πλαίσιο (π.χ. προδιαγραφές και κριτήρια για μια σειρά από ζητήματα, ρόλος τεχνικού Ασφάλειας και ιατρού Εργασίας), η παραπέρα εμπορευματοποίηση του ανεπαρκούς και υποβαθμισμένου δημόσιου τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, η μη εφαρμογή του θεσμού των ΒΑΕ σε μια σειρά κλάδων κ.λπ.

Κρίσιμες διεκδικήσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μαχητική διεκδίκηση για την προστασία της ζωής και της υγείας, την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. «Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνουν σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές», ξεκαθαρίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσουν οι Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ), τα ταξικά σωματεία, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις τους.

Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

-- Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

-- Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλους τους νομούς της χώρας.

-- Δημιουργία κρατικού σώματος τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της ΥΑΕ.

-- Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες. Να ισχύσει ξανά η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. Υγείας, Τουρισμού, Επισιτισμού) να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

-- Θεσμοθέτηση μεθοδολογιών και προδιαγραφών, επιστημονική έρευνα με κριτήριο την εγγενή ασφάλεια και την προσαρμογή του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

-- Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) για εργαζόμενους που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα και τη σχέση εργασίας. Αμεση επανένταξη στον θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011.

-- Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Αναγνώριση επαγγελματικών ασθενειών σε υγειονομικούς που νόσησαν με COVID-19 στην εργασία τους, αλλά και σε άλλους εργασιακούς χώρους (χώροι εργασίας που έγιναν εστίες υπερμετάδοσης, μετάδοση εντός εργασίας, χώροι εργασίας με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης όπως ενδεικτικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά.).

-- Να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές και τα Ναυπηγεία.

-- Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.

-- Πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.

-- Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας, επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία.

-- Πλήρης σύνταξη γι' αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου.

-- Αμεση διακοπή όλων των εργασιών στις περιοχές που επηρεάζονται από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων τους.

-- Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

-- Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ενδεικτικά καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

-- Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ