ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Ποινές στα μαλακά μόνο για επιχειρησιακούς παράγοντες

Οργή και αγανάκτηση από τους συγγενείς

Eurokinissi

Την έντονη οργή των συγγενών των 104 θυμάτων και δεκάδων εγκαυματιών από τη φονική πυρκαγιά τον Ιούλη του 2018 στο Μάτι της Αττικής προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου, που ρίχνει στα «μαλακά» τους επιχειρησιακούς υπαίτιους αυτής της τραγωδίας και αφήνει στο απυρόβλητο την εγκληματική πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που μετέτρεψαν μια ολόκληρη περιοχή σε παγίδα θανάτου και έφεραν την Πολιτική Προστασία σε άθλια κατάσταση, όπως ισχύει και σήμερα.

Οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους 6 από τους 21 κατηγορουμένους είναι εκτιτέες το ανώτερο έως 5 χρόνια, που όμως μπορούν να εξαγοραστούν προς 10 ευρώ τη μέρα, δηλαδή με 40.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε:

Στους Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Χαράλαμπο Χιόνη, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή 5 ετών και εξαγορά της ποινής με 40.000 ευρώ.

Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο, υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη και εξαγορά της ποινής με 40.000 ευρώ.

Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο Νταού Πεντέλης που προκάλεσε την πυρκαγιά καίγοντας ξύλα, ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους Τερζούδη, Φωστιέρη, Παναγιωτόπουλο και Χιόνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος - Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, και οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου.

Με το άκουσμα της απόφασης μιας δίκης που έπρεπε να περάσουν 6 χρόνια από την τραγωδία, οι συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα αντέδρασαν και άρχισαν να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο.

Σε έξαλλη κατάσταση συγγενείς και φίλοι επιχείρησαν να επιτεθούν κατά του προεδρείου και των κατηγορούμενων, οι οποίοι χρειάστηκε να φυγαδευτούν με αστυνομική παρουσία. Συνελήφθη ένας συγγενής που επιχείρησε να πετάξει καρέκλα προς τους κατηγορουμένους. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι πέταξε καρέκλα προς τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 χρόνια. «Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη«, δήλωσε. Στη διάρκεια του επεισοδίου, δημιουργήθηκε ένταση με αστυνομικούς που επιχείρησαν να συλλάβουν φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα γεγονότα.

Επίσης , η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα ζήτησε να επισπευθεί η καθαρογραφή της πρωτόδικης απόφασης για το Μάτι και μέσα στον Ιούνιο να προσδιοριστεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν υπάρξουν εφέσεις από τους κατηγορουμένους ή από την εισαγγελία.Σε δυο μήνες συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία και στα 8 χρόνια παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες αν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες. Επίσης αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για να ασκήσει έφεση στην απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων αναμένεται να υποβάλουν δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ
Στο προσκήνιο πάλι η διαπλοκή οπαδικών στρατών και επιχειρηματιών

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πέντε κατηγορούμενοι χούλιγκανς του Ολυμπιακού, ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στις 7 Δεκέμβρη στου Ρέντη. Βέβαια, μαζί με τη δικαστική διερεύνηση της δολοφονίας αυτό που ήρθε και πάλι στην επιφάνεια είναι η άμεση σχέση των οπαδικών στρατών με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο του αθλητισμού. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους και ειδικά 3 κατηγορούνται ως διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ είχαν και έμμισθη σχέση με την ΠΑΕ ή ήταν υπάλληλοι ακόμα και του δήμου Πειραιά. Φυσικά, αυτή η πλευρά επιχειρείται είτε να αγνοηθεί είτε να περάσει στα ψιλά, τόσο στα κρατικά όσο και σε πολλά ιδιωτικά ΜΜΕ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πειραιά, οι κομμουνιστές στην πόλη αυτή, που έχει την ιστορική ομάδα, από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν αυτήν την πλευρά και ζητούν εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στη δικογραφία περιλαμβάνεται και πλήθος άλλων εγκληματικών ενεργειών. Σημειωτέον, προφυλακίστηκαν 13 κατηγορούμενοι από τους 63 που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και οι άλλοι 50 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η ανάκριση αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι στη δικογραφία αναφέρεται εμπλοκή 160 ατόμων. Αλλες τρεις προφυλακίσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή, αλλά αφορούσαν το κακούργημα της προμήθειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Μεταξύ των προφυλακισθέντων είναι αυτός που φέρεται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ο αποκαλούμενος «Κοντός», που αντιμετώπισε πλήθος αδικημάτων, μεταξύ αυτών και για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αστυνομικού. Ο «Κοντός» μαζί με τον μάνατζερ του τράπερ (που επίσης έχει προφυλακιστεί) σύμφωνα με τη δικογραφία έδωσαν το «σήμα» ώστε να ξεκινήσουν τα επεισόδια έξω από το γήπεδο, όπου και δολοφονήθηκε ο Γ. Λυγγερίδης. Η δικογραφία αναφέρει για τους συγκεκριμένους δύο κατηγορούμενους - που εκτός των άλλων αδικημάτων που τους έχουν απαγγελθεί κατηγορούνται και ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αστυνομικού - ότι ήταν αυτοί που μοίρασαν τις ναυτικές φωτοβολίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Και οι δύο κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους στους ανακριτές αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους έχουν αποδοθεί, με τον μάνατζερ του γνωστού τράπερ μάλιστα να υποστηρίζει ότι στοχοποιήθηκε επειδή οι αρχές τού ζήτησαν να καταστεί προστατευόμενος μάρτυρας και εκείνος δεν δέχτηκε.

Στη φυλακή οδηγήθηκε και ένας 33χρονος, επίσης εκ των ηθικών αυτουργών, αλλά και κατηγορούμενος για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Στους προφυλακισθέντες περιλαμβάνεται και ο αποκαλούμενος «Κοκός», ηλικίας 31 ετών. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος παρευρισκόταν σε όλους τους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, συνήθως στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας διαπίστευση, και είχε τον ρόλο του υποκινητή επεισοδίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόλις ο κρατούμενος άκουσε την απόφαση για προφυλάκιση προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του με μια τηλεκάρτα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Στους 50 που αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, επιβλήθηκαν απαγόρευση παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων οποιασδήποτε ομάδας, ακόμα και σε αγώνες του εξωτερικού, και απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες αθλητικών συνδέσμων. Μεταξύ των κατηγορουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι ο 18χρονος ο οποίος είχε ομολογήσει ότι έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε θανάσιμα τον αστυνομικό, και ο οποίος είχε προφυλακιστεί τον περασμένο Δεκέμβρη, και ο 16χρονος αδερφός του.

ΑΙΓΑΙΟ
Ναυάγιο με νεκρό και αγνοούμενους ξεριζωμένους

Ενας νεκρός ήταν ο τραγικός απολογισμός από ημιβύθιση σκάφους με πρόσφυγες και μετανάστες την Κυριακή το πρωί σε θαλάσσια περιοχή στο Καρλόβασι της Σάμου. Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό στον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων όπου οδηγεί η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, η οποία ρίχνει τους ξεριζωμένους, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στα νύχια των δουλεμπόρων διακινητών.

Και χθες το Λιμενικό συνέχιζε τις έρευνες για πιθανούς αγνοούμενους από το υπερφορτωμένο φουσκωτό με γύρω στους 35 ανθρώπους, που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια. Συνολικά 25 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Βαθύ της Σάμου και από εκεί προορίζονται για την υπερδομή - φυλακή της ΕΕ. Αλλοι 10 εντοπίστηκαν αργά προχτές το βράδυ στη στεριά από την ΕΛ.ΑΣ.

«Να σταματήσει το διαρκές έγκλημα - Δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Καλεί «τον λαό των νησιών μας να μη συνηθίσει τον θάνατο. Να μην ξεχάσει τα ναυάγια στην Πύλο, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεκάδες άλλα στις θάλασσές μας. Να μην ξεχάσει τα εγκλήματα αυτής της πολιτικής, που ξεριζώνει ανθρώπους από την πατρίδα τους στον βωμό του κέρδους, που τους πνίγει στις θάλασσες και στα σύνορά μας».

Επιπλέον, τα ξημερώματα του Σαββάτου το Λιμενικό κατεδίωξε ταχύπλοο που μετέφερε 25 πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας στη Χίο, με τους ξεριζωμένους να καταλήγουν στην αντίστοιχη υπερδομή - φυλακή, ενώ συνελήφθησαν και 3 διακινητές.

ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ: Αποτέλεσμα του απάνθρωπου ευρωενωσιακού πλαισίου τα ναυάγια

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ καταγγέλλει στον σαμιακό λαό το έγκλημα, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της:

«Τα σχεδόν καθημερινά ναυάγια είναι το αποτέλεσμα αυτού του άθλιου και απάνθρωπου ευρωενωσιακού πλαισίου, όπως ο Κανονισμός του Δουβλίνου και το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, που είναι απάνθρωπο. Ονομάζει ''αντιμετώπιση κρίσεων'' τις προληπτικές φυλακίσεις, το φακέλωμα, τη λήψη βιομετρικών ακόμη και από 6χρονα παιδιά, τους νέους φράχτες, τις επαναπροωθήσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την κοροϊδία των ''εθελοντικών μετεγκαταστάσεων'', με τη συνδρομή της Frontex εντείνει την καταστολή στα σύνορα για τους αιτούντες άσυλο. Αυτές οι εκατόμβες νεκρών είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό μας να παλέψει για να σταματήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού, που κοστίζει ανθρώπινες ζωές και οδηγεί σε τέτοιες τραγωδίες σε βάρος των ξεριζωμένων. Να πάψει ο μεθοδευμένος ενταφιασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο, προκειμένου να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο απυρόβλητο οι πολιτικά υπεύθυνοι της τραγωδίας

Σε σχόλιό του για την απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι δικαίως προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων και των κατοίκων, γατί διαπνέεται από τη γνωστή λογική του "ανθρώπινου λάθους", που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους.

Είναι η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών».

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος καταδίκασε τη δικαστική απόφαση, σημειώνοντας ότι «καταλύτης για να μη συγκαλυφθεί το όποιο έγκλημα είναι η αποφασιστική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, που καθιστά ανενεργά τα όποια σχέδια συγκάλυψης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ