ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ρυθμίσεις στα όρια της απελευθέρωσης

Τις προτάσεις ΓΣΕΕ - βιοτεχνών - εμπόρων για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και την αργία της Κυριακής, δέχτηκε ο υπουργός Εργασίας

  • Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα σούπερ μάρκετ
  • Ουσιαστικό περιορισμό ζητά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων
  • Οι θέσεις ΓΣΕΕ, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών για την κυριακάτικη αργία και το πλαίσιο ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έγιναν αποδεκτές χτες από τον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο,σύμφωνα με δηλώσεις του. Σε ό,τι αφορά, όμως, το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ,όπου υπάρχει και το πιο οξύ πρόβλημα, ο υπουργός αναμένει τη Δευτέρα από τους φορείς "προτάσεις κοινής συμφωνίας", καθώς ο ΣΕΣΜΕ δεν αποδέχεται τις προτάσεις ΓΣΕΕ - βιοτεχνών - εμπόρων. Αλλά και στο θέμα της κυριακάτικης αργίας περιέχονται "παράθυρα" παραβίασής της. Στην κοινή πρόταση των τριών φορέων αναφέρεται: "Ειδικά για τις αμιγώς τουριστικές περιοχές για την καθιέρωση της Κυριακής αργίας, να ζητείται η γνώμη των παραπάνω (ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ) συμβαλλομένων".

    Η πρόταση των τριών οργανώσεων προβλέπει το εξής χρονικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων: Από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ το χειμώνα και μέχρι τις 9 το καλοκαίρι, ενώ για τα Σάββατα από τις 6 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.Οπως σημειώθηκε, πρόκειται για πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και θα λειτουργούν όλες αυτές τις ώρες. Αυτή η πρόταση θέτει μεν κάποια όρια στο σημερινό υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά δεν απαντά ούτε στο αίτημα των εργαζομένων στο εμπόριο για ανθρώπινο ωράριο, ούτε αντιμετωπίζει την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

    Εκτός αυτού, εκδηλώθηκε χτες και η διαφοροποίηση του ΣΕΣΜΕ,του οποίου ο πρόεδρος Κ. Βερόπουλος συμμετείχε στη σύσκεψη. Ο ΣΕΣΜΕ ζητά τα Σάββατα να λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ μέχρι τις 9 το βράδυ και να παραταθεί το ωράριο τις καθημερινές μετά τις 8 το βράδυ. Τη Δευτέρα θα συζητηθεί το θέμα ανάμεσα στις οργανώσεις, κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης και για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,η οποία έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, με ευθύνη της Ενωσης Εμπορικών Συλλόγων.

    Ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι θα προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση για έλεγχο του ωραρίου, με βάση κείμενο που θα του αποστείλουν οι οργανώσεις. Πάντως, η θέση του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένει δεδομένη υπέρ του απελευθερωμένου ωραρίου και για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης απαιτείται και η δική του συμφωνία.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Π. Βαμβακάς,δήλωσε στο"Ρ": "Θα πρέπει να κλείσουν όλα τα "παράθυρα" για την κυριακάτικη αργία,δηλαδή οι παρεμβάσεις του Νομάρχη και οι παρεμβάσεις του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, που δίνει ειδικές άδειες για λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Είναι συγκεκριμένα τα καταστήματα που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση, καθώς και οι περιοχές που την εξυπηρετούν.

    Τα καταστήματα πρέπει να λειτουργούν με ενιαίο ωράριο χειμώνα - καλοκαίρι και να κλείνουν καθημερινά το αργότερο στις 8.30μ.μ. Πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι τρία απογεύματα ελεύθερα.Στην Αθήνα τη Δευτέρα και την Τετάρτη πρέπει να λειτουργούν έως τις 5 το απόγευμα με συνεχές ωράριο. Το Σάββατο πρέπει να λειτουργούν έως τις 3 το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες μέρες μπορεί να καθοριστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς αν θα είναι συνεχές ή διακεκομμένο το ωράριο. Ακόμα πρέπει να καταργηθούν και τα εορταστικά ωράρια.

    Αν δεν υπάρξει τέτοια συγκεκριμένη λειτουργία, παίζουμε το "παιχνίδι" των πολυεθνικών εταιριών και συνεχίζεται η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο προσπαθούμε με τις προτάσεις μας να περιορίσουμε την ασυδοσία της υπερεκμετάλλευσης μέσω της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το ωρομίσθιο, τις αποδοχές πείνας κτλ.".

    Απαγορεύτηκαν τα δρομολόγια στο "Μάρκο Πόλο"

    Δεν επιτρέπει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την εκτέλεση κρουαζιερών από το ανασφάλιστο και υπό ξένη σημαία κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο",το οποίο θα εκτελούσε δρομολόγια από τον Πειραιά, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση του υπουργείου ανακοινώθηκε ύστερα από διαβήματα της ΠΝΟ και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Οπως καταγγέλλουν οι δυο ναυτεργατικές ενώσεις ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - που βεβαίως συμφωνούν με τη μη εκτέλεση δρομολογίων από το συγκεκριμένο ανασφάλιστο πλοίο - η εταιρία με τη δρομολόγηση του "Μάρκο Πόλο" καταργεί το καμποτάζ!

    Η Διεύθυνση Ποντοπλοϊας και ναυτιλιακών σχέσεων του ΥΕΝ αναφέρει σε έγγραφό της προς την ΠΝΟ ότι επιβατηγό πλοίο με ξένη σημαία δεν μπορεί να εκτελεί περιήγηση με παραλαβή επιβατών από ελληνικά λιμάνια για περιήγηση σ' αυτά ακόμα και με προέκταση σε ξένα, με ελληνικό λιμάνι οριστικής αποβιβάσεως χωρίς την έκδοση ειδικού ΠΔ.

    Βέβαια, η παρέμβαση της Ελλήνων Εφοπλιστών Τουριστικών πλοίων προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, οφείλεται σε καθαρά ανταγωνιστικούς λόγους. Μάλιστα, διά του προέδρου της, Α. Ποταμιάνου,η Ενωση παραδέχτηκε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος και απειλεί, σε περίπτωση που δρομολογηθεί το πλοίο, ότι οι πλοιοκτήτες των τουριστικών θα κατεβάσουν τις ελληνικές σημαίες από τα πλοία τους και θα απολύσουν τους Ελληνες ναυτεργάτες!

    Τα δυο ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" τονίζουν για ακόμα μια φορά ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή της ναυτιλιακής πολιτικής, καθώς και ότι πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις για τη διατήρηση του προστατευτισμού, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της ναυτιλίας, προστασίας των ναυτεργατών και ανανέωσης του στόλου, πράγμα που θα γίνει μόνο με τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

    Επιμένουν αδιάλλακτα οι τράπεζες

    Αμετακίνητοι στην αδιαλλαξία τους εμφανίστηκαν και χθες οι τραπεζίτες στη συνάντηση με την ΟΤΟΕ, για την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. Πρότειναν πάλι αυξήσεις 3% + 3,5% (μέση ετήσια αύξηση 5,38%), χωρίς ικανοποίηση κανενός θεσμικού αιτήματος για μονοετή σύμβαση. Για διετή σύμβαση πρότειναν αυξήσεις 4% + 4% (δηλαδή 6,5%) το 1996 και 2,5% + 2,5% (δηλαδή 3,1%) το 1997. Μόνο που αυτή τη φορά "πριμοδότησαν" την υπογραφή διετούς σύμβασης με ρήτρα για κάλυψη του πραγματικού πληθωρισμού της διετίας και καταβολή της διαφοράς το... 1998!

    Η ΟΤΟΕ έκρινε και αυτή τη φορά ότι οι προτάσεις των εργοδοτών δεν αποτελούν πλαίσιο υπογραφής, αλλά θα προσέλθει σε νέα συνάντηση τη Δευτέρα, ενώ το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει την Τρίτη.

    Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ στην Αγκυρα

    Την Αγκυρα θα επισκεφθεί την Κυριακή κλιμάκιο της ΓΣΕΕ, μετά από πρόσκληση της Τουρκικής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας TURK - IS. Κατά τις συνομιλίες με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Τουρκίας, η ΓΣΕΕ θα τονίσει την αναγκαιότητα συνεργασίας και κοινής δράσης για την ειρήνη, την ανάπτυξη, την απασχόληση κλπ.

    Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου
    ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
    Ομόφωνα κατά της "Σύμβασης της κοροϊδίας"

    Τη διετή Συλλογική Σύμβαση λιτότητας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καταγγέλλει με ομόφωνη απόφασή του το Εργατικό Κέντρο Βόρειας Δωδεκανήσου."Εκφράζοντας - τονίζει - τα αισθήματα αγανάκτησης του συνόλου των εργαζομένων της περιοχής, καταγγέλλουμε τη Σύμβαση της ντροπής, που καταδικάζει τους εργαζόμενους σε δίχρονη λιτότητα και τους καλούμε μέσα από τα σωματεία τους να δώσουν τη μάχη για τις κλαδικές Συμβάσεις και να αχρηστεύσουν στην πράξη αυτή τη Σύμβαση της κοροϊδίας"

    - Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πύργου καταγγέλλουν την "απαράδεκτη" Σύμβαση της δίχρονης λιτότητας και τονίζουν σε ανακοίνωσή τους: "Οι εργαζόμενοι ούτε κορόιδα πιάνονται, ούτε ζητιάνοι είναι. Καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει νέες απώλειες στους μισθούς και νέα πολλαπλάσια κέρδη των βιομηχάνων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων". Καταγγέλλουν ακόμη και την πλειοψηφία του ΕΚΠ που συνειδητά, όπως αναφέρεται, δεν παίρνει θέση στο θέμα αυτό.

    Από αύριο ψηφίζουν οι φαρμακεργάτες

    Αρχίζουν αύριο Κυριακή και ολοκληρώνονται την Τρίτη 9 Απρίλη, οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Φαρμακεργατών.Την Κυριακή η κάλπη θα είναι ανοιχτή από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και τη Δευτέρα και Τρίτη από τις 2.30 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στα γραφεία του Σωματείου, Χαλκοκονδύλη 56.

    Σύσκεψη ιδιωτικών υπαλλήλων

    Κλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί τη Δευτέρα 8 Απρίλη η ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Μενάνδρου 44. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι το πρόγραμμα δράσης και η Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ θα γίνει και εκλογή νέου κλαδικού γραφείου.

    Και νέο δάνειο στη "Βαμβακουργία"

    Με "υποθήκη" ουσιαστικά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων

    Τη δανειοδότηση εκ νέου της "Βαμβακουργίας Βόλου" από τις κρατικές τράπεζες, χωρίς μάλιστα τις απαραίτητες νόμιμες προϋποθέσεις, επιτρέπει τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση. Η δανειοδότηση αν και όπως σημειώνεται έχει σκοπό να πάρουν οι εργαζόμενοι κάποια χρήματα απ' αυτά που τους οφείλει η επιχείρηση, την ίδια στιγμή θέτει σε αμφισβήτηση τις συνολικές διεκδικήσεις τους, αλλά και την ύπαρξη του εργοστασίου.

    "Με αποκλειστικό σκοπό τη μερική ή και ολική ικανοποίηση των δεδουλευμένων εργατικών απαιτήσεων" - ορίζεται στην τροπολογία - επιτρέπεται η δανειοδότηση της εταιρίας χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

    Ωστόσο, στην αιτιολογική έκθεση και στην τροπολογία σημειώνεται ότι σε αντιστάθμισμα των χρημάτων που θα δώσουν οι τράπεζες, "θα καταταχθούν στην 2η τάξη των προνομίων του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή πριν τις απαιτήσεις που έχουν σαν βάση τους την παροχή εξαρτημένης εργασίας"! Που σημαίνει ότι σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού της επιχείρησης, προτεραιότητα πληρωμής θα έχουν οι τράπεζες και όχι οι εργαζόμενοι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που θα δοθούν θα αφορούν το Δώρο του Πάσχα και ένα μικρό μέρος των δεδουλευμένων! Ετσι οι υπόλοιπες διεκδικήσεις για δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και άλλες απολαβές - οι "χοντρές" οφειλές - μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μετά τις τράπεζες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι να μην τα πάρουν και καθόλου.



    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ