ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αυξήσεις - "φωτιά" στα δημοτικά τέλη!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης των δημοτών. Ανακοίνωση - καταγγελία της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" και επιστολή προς το δήμο της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Αυξήσεις - "φωτιά" στα δημοτικά τέλη, μέχρι και 300%, αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου. Επικαλούμενοι την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης των δημοτών, με τη δήλωση μάλιστα, ότι θα αγνοήσουν το όποιο πολιτικό κόστος! Η δήλωση αυτή έρχεται δύο μήνες περίπου μετά τον απολογισμό του δημάρχου για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής κατά το 1995, όπου και υπερηφανεύτηκε για την οικονομική κατάσταση του δήμου, την επιτυχή διαχείριση των οικονομικών του και τις ευοίωνες προοπτικές για το 1996.

Στην εισήγηση της Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής - στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, εκτός της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" - και η οποία ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, περιλαμβάνονται αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας κατά 25% και αυξήσεις μέχρι τετραπλασιασμού των ενοικίων των πεζοδρομίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το ετήσιο τέλος κοινόχρηστων χώρων ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται από 5.000 σε 20.000 δραχμές στην οδό "1866", από 5.000 σε 10.000 δραχμές στην οδό Αγίου Μηνά, από 40.000 σε 70.000 δραχμές στην οδό Βυζαντίου, από 20.000 σε 70.000 δραχμές στον πεζόδρομο της Κοραή.

Με ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου" τονίζει πως "από την ανύπαρκτη τεκμηρίωση της εισήγησης της Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής, προκύπτει ότι το μόνο που ενδιέφερε ήταν η εύκολη λύση, δηλαδή να βάλουμε το χέρι στο καταταλαιπωρημένο πορτοφόλι του δημότη αντί να κοιτάξουμε το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, την αξιοποίηση της περιουσίας του, την αύξηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, την είσπραξη παλιών οφειλών και προπάντων τη διεκδίκηση από το κράτος των οφειλών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ανέρχεται στο ποσό των 600 δισεκατομμυρίων δραχμών".

Επιστολή προς τον δήμαρχο, τον πρόεδρο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με αφορμή την ψήφιση της εισήγησης της Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής, έστειλε η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων, τονίζει: "Ο δήμος μας από θέση αρχής πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική, να διεκδικεί, να προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών. Το ΚΚΕ βεβαίως κατανοεί την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Ηρακλείου καθώς και άλλοι ΟΤΑ. Την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η συντηρητική πολιτική που ασκούν. Εχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με το πρόγραμμα σύγκλισης που επιβάλλει η ΕΕ με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Θεωρούμε ότι είναι υπερώριμα τα αιτήματα για πολλαπλασιασμό του ποσοστού των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα επιστροφής των αυθαίρετα παρακρατηθέντων, κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την παραγραφή των χρεωστούμενων, μηδενισμό των επιτοκίων δανεισμού μέχρι εξοφλήσεως των οφειλομένων στους ΟΤΑ και κατάργηση των διατάξεων που επιβαρύνουν τους ΟΤΑ και τους δημότες".

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου σε δράση!

Σκηνές "κατς" εκτυλίχτηκαν στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Π. Φαλήρου, όταν ο πρόεδρος του ΔΣ, Χ. Μήλας, γρονθοκόπησε τον δημοτικό σύμβουλο Ν. Νικολαϊδη, που διαμαρτυρήθηκε στην πρότασή του να διακόψει τη συνεδρίαση, προκαλώντας του θλαστικό τραύμα στο αριστερό μάτι και εκχυμώσεις στα ζυγωματικά.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Φαληριωτών, ζητά την παραίτηση του Χ. Μήλα από το αξίωμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Φαλήρου, ενώ τονίζει ότι ο ίδιος επιχείρησε να διακόψει τη συνεδρίαση επειδή οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν είχαν προσέλθει, ενώ επρόκειτο να συζητηθεί, με πρόταση της αντιπολίτευσης, το θέμα της ανάκλησης της κατακύρωσης του έργου κατασκευής όμβριων υδάτων, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων δραχμών, με έκπτωση 15%. "Οι συνήθεις εκπτώσεις σ' αυτά τα έργα είναι της τάξης του 60 - 70 %, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατακύρωση να ζημιώνει το δήμο κατά 225 - 275 εκατομμύρια", τονίζει, στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

"Τα βρήκαν" τελικά χτες ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος και οι διοικήσεις των Σωματείων Καθαριότητας του δήμου, αφού, στη συνάντησή τους, ο μεν υποσχέθηκε ικανοποίηση των αιτημάτων τους, οι δε, "ανακουφισμένοι" από την καλή θέληση του δημάρχου, αποφάσισαν την αναστολή της 48ωρης απεργίας που είχαν εξαγγείλει για τη Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων σωματείων επέλεξαν την ξεχωριστή δράση, διασπώντας έτσι τον αγώνα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στους δήμους και ανάγοντας τον Δ. Αβραμόπουλο σε "αρμόδιο" να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Ο δήμαρχος της Αθήνας υποσχέθηκε ότι, με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, θα υποστηρίξει τα αιτήματά τους στις συζητήσεις που θα έχει με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής των σωματείων Ζ. Πέρρος,και πρόεδρος της ΠΟΠ - ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι δίνει 10 μέρες διορία στην κυβέρνηση για την επίλυση των αιτημάτων τους, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα βασικά αιτήματα που θέτουν τα συγκεκριμένα σωματεία είναι η επαναφορά των μονίμων σε εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου, η εφαρμογή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης για το 1995, η οποία έχει κριθεί παράνομη από το υπουργείο Εσωτερικών και οι προσλήψεις εργαζομένων. Η κίνηση αυτή μόνο αντισυναδελφική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού δε συμβαδίζει με τον αγώνα της πλειοψηφίας των εργαζομένων, που εκφράζονται μέσα από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία προβάλλει σαν βασικό αίτημα την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων.

Βραβείο Τρίτση

Την καθιέρωση ετήσιου βραβείου για την ωραιότερη ελληνική κατοικία, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του "Ιδρύματος Αντώνη Σ. Ν. Τρίτση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών".

Στόχος του βραβείου θα είναι η προβολή της πιο κατάλληλης αισθητικά, κοινωνικά, λειτουργικά, κατασκευαστικά και οικολογικά ελληνικής κατοικίας, που αποτελούσε επιδίωξη και του Αντώνη Τρίτση. Η απονομή του βραβείου θα γίνεται μετά από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατο του Αντώνη Τρίτση, το Ιδρυμα σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων θα τελέσουν αύριο Κυριακή, στις 10 π.μ., επιμνημόσυνη δέηση στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Θερμοκήπιο νομής της εξουσίας"

Σαν "μακρύ χέρι της κυβέρνησης, αναβαπτισμένο στη λαϊκή βούληση",χαρακτήρισαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - όπως αυτή λειτουργεί στους 16 μήνες ύπαρξής της - οι δυο Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Συνεργασίας" Λάρισας, μιλώντας σε σύσκεψη της παράταξης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Γκραντ Οτέλ".

Οι Γ. Νταφούλης και Θ. Σερδένης τόνισαν ότι, πέραν των προβλημάτων που δημιουργούν το νομοθετικό πλαίσιο και η ασφυκτική οικονομική στενότητα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εμφανίζονται κι άλλα εξαιτίας των αντιλήψεων και της βούλησης που διακατέχουν τις πλειοψηφίες που διαμορφώνονται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Και κατήγγειλαν ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας έχει μετατραπεί σε "θερμοκήπιο νομής της εξουσίας", με τις δυο μεγάλες παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να συγκροτούν, κατά περίσταση, "περίεργες συμμαχίες" για να διαχειριστούν "τιμάρια". Επεσήμαναν ότι αυτές οι πλειοψηφίες αρνούνται επιμόνως να δεχτούν τις προτάσεις της ΝΑΣ που προβλέπουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του νομού.

Τόνισαν ότι η κατάσταση μπορεί και πρέπει ν' αλλάξει για να λειτουργήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπέρ των συμφερόντων του λαού και υπογράμμισαν πως η ΝΑΣ θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνδεθεί καλύτερα με τους φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, των συνταξιούχων και των νέων της περιοχής, ώστε να προβάλει καλύτερα τα αιτήματά τους και να παλέψει για να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, εκτός των υποψήφιων συμβούλων της ΝΑΣ, ο Αρ. Λαμπρούλης,πρώην δήμαρχος Λάρισας, οι κοινοτάρχες Γόννων Τ. Δημεράς και Παραποτάμου Ερρ. Ζήκος και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού.

Μέχρι τις 17 του Απρίλη 1996 η μετακίνηση με ταξί θα κοστίζει 110 δραχμές επιπλέον από το ποσό που θα αναγράφεται στο ταξίμετρο. Από χτες, με απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών, ισχύει το Δώρο Πάσχα για τους ιδιοκτήτες ταξί και αγοραίων, που αντιστοιχεί σε 110 δραχμές.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Επιτυχία της "Δημοσιοϋπαλληλικής"

Πρόσκληση συσπείρωσης σε αγώνα απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Εργαζομένων του Δήμου Αρτας, ευχαριστώντας τους ταυτόχρονα για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο, στις οποίες συγκέντρωσε ποσοστό 35%. Με το ποσοστό αυτό η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" εξέλεξε δύο μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και έναν αντιπρόσωπο στην ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Με στόχο την αγωνιστική και διεκδικητική λειτουργία του Συλλόγου, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στον αγώνα για ουσιαστική αύξηση των αποδοχών, καταδίκη των αντιλαϊκών μέτρων, της εισοδηματικής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων, κάλυψη των αναγκών προσωπικού, ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των δήμων, ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους υπαλλήλους με σχέση ιδιωτικού δικαίου. "Μόνο με αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε πολιτικές που ασκούνται σε βάρος μας. Αυτό είναι και το μήνυμα των τελευταίων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε όλους τους δήμους της χώρας", τονίζει, με ανακοίνωσή της, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα.

Ο Κοεμτζής δεν έχει δικαίωμα να χορεύει!

Πριν προλάβει να αναπνεύσει τον "αέρα της ελευθερίας" ο Νίκος Κοεμτζής και πάλι θα βρεθεί αντιμέτωπος με το παρελθόν του. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας παρήγγειλε σε αντεισαγγελέα να μελετήσει το φάκελο του Ν. Κοεμτζή και να ερευνηθεί αν τηρήθηκαν οι όροι της αποφυλάκισής του.

Αφορμή για την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στάθηκε ένα ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο Ν. Κοεμτζής αμέσως μετά την αποφυλάκισή του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ν. Κοεμτζής έμεινε στη φυλακή 23 χρόνια και αποφυλακίστηκε πριν λίγες ημέρες από τις φυλακές της Πάτρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ