ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις 2.300... "συγκρατήθηκε" η τιμή του αρνιού χτες

Παγωμένη εξακολουθούσε να είναι και χτες η κίνηση στην κρεαταγορά της Βαρβακείου στην Αθήνα, δύο εργάσιμες μέρες πριν μπούμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα, ενώ οι τιμές των αμνοεριφίων κυμαίνονταν από 1.800 δρχ. έως 2.000 δρχ. το κιλό, και στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλούνταν στις 2.200 - 2.300 δρχ. το κιλό, παρά τις προχτεσινές "αυστηρές" φραστικές διακηρύξεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη, ότι η τιμή των αμνοεριφίων "δε θα πρέπει να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τις 2.000 δρχ. το κιλό".

"Δεν εξαρτάται από τους κρεοπώλες η συγκράτηση των τιμών", τόνισε στο "Ρ" ο Π. Δουράκης,καταστηματάρχης στη Βαρβάκειο κρεαταγορά. "Οταν αγοράζουμε στις 1.700 από του Ρέντη και με τα πρόσθετα έξοδα μέχρι να φτάσει στο μαγαζί το αρνί μου έχει κοστίσει 1.900 δρχ., γιατί να το πουλήσω στις 2.000; Καλύτερα να το κλείσω το μαγαζί". Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του κρεοπώλη Γ. Π., για την κατηγορηματική προχτεσινή δήλωση του Μ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με τις τιμές των αμνοεριφίων, ο οποίος αναρωτήθηκε: "Πουλάει αρνιά ο κύριος υπουργός; Γιατί πώς αλλιώς είναι τόσο σίγουρος ότι δε θα ξεπεράσει τις 2.000 δρχ. το κιλό!".

Οι τιμές των οπωροκηπευτικών που πωλούνταν στις λαϊκές αγορές χτες δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε σχέσεις με τις τιμές της Πέμπτης. Ετσι, οι ντομάτες πωλούνταν μέχρι 400 δρχ. το κιλό, τα αγγουράκια στις 150 το τεμάχιο, τα ξερά κρεμμύδια στις 120 το κιλό, τα φρέσκα στις 400 - 500 δρχ., το μαρούλι στις 220 δρχ. το τεμάχιο, τα λεμόνια στις 200 δρχ. το κιλό. Από τα φρούτα, τα πορτοκάλια πωλούνταν χτες προς 260 δρχ. το κιλό, τα μήλα προς 300 δρχ. και οι φράουλες μέχρι 900 δρχ. το κιλό. Απειλούν οι χονδρέμποροι

Στα εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια απειλούν ότι θα στραφούν αποκλειστικά οι χονδρέμποροι της Β. Ελλάδας αν δε ρίξουν τις τιμές οι Ελληνες κτηνοτρόφοι. Εκπρόσωποί τους έδωσαν χτες συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη και ζήτησαν από την κυβέρνηση "να αφήσει την αγορά να διαμορφώσει ελεύθερα τις τιμές" και όπως είπαν, "οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν τελικά να υποκύψουν στις απαιτήσεις τους κάτω από το βάρος των χρεών τους".

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση εξέφρασε απλά την "ευχή της" η τιμή του αρνιού να μην ξεπεράσει τις 2.000 δραχμές. Ετσι, η "έκκληση" των εμπόρων προς την κυβέρνηση, στοχεύει προφανώς στην αποτροπή τυχόν λήψης κάποιων μέτρων. Οι έμποροι απείλησαν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους και τις επόμενες ημέρες δε θα προχωρήσουν σε καμία αγορά ζώων, αν δεν εξασφαλιστεί γι' αυτούς κέρδος τουλάχιστον 500 δρχ στο κιλό! Πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να περιοριστούν στις 1500 δρχ το κιλό από τις 1700 - 1800 που ζητούν.

Σύμφωνα με στοιχεία των εμπόρων, οι δυνατότητες εισαγωγών αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία κυμαίνονται στους 1.100 τόνους και από την ΠΓΔΜ στους 1.050 τόνους.

Στο μεταξύ και χτες ελάχιστες ήταν οι πωλήσεις αρνιών και κατσικιών στη Μακεδονία καθώς οι παραγωγοί επιμένουν στις 1800 δρχ. στο κιλό, αποφασισμένοι να μη υποχωρήσουν στους εκβιασμούς των εμπόρων. Το ποσοστό κέρδους τους είναι απειροελάχιστο και η τιμή αυτή μόλις και ξεπερνάει το κόστος παραγωγής από την αύξηση των ζωοτροφών που έφτασε φέτος μέχρι και 50%.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Εξακολουθούν οι πολύωρες καθυστερήσεις

Με πολύωρες καθυστερήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν και τις εννιά ώρες, αλλά και συγχωνεύσεις δρομολογίων, εκτελούνται οι πτήσεις της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", λόγω έλλειψης ιπτάμενου προσωπικού.

Οι λύσεις της "τελευταίας στιγμής", που αποφάσισαν κυβέρνηση και διοίκηση, με τη μετάταξη υπαλλήλων από το έδαφος στον αέρα και την πρόσληψη λίγων αεροσυνοδών - φροντιστών, που είχαν εργαστεί πέρυσι, χωρίς να συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο απασχόλησης, ελάχιστα εξομάλυναν την κατάσταση στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρίας.

Οι ευθύνες για τη σημερινή εικόνα του εθνικού αερομεταφορέα ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΟΑ, που αν και γνώριζαν από πέρυσι τις ελλείψεις σε ιπτάμενο προσωπικό - λόγω και της αλόγιστης πρόωρης συνταξιοδότησης - εντούτοις δε φρόντισαν για την έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Σ' όλα αυτά, η κυβέρνηση, επί της ουσίας, απαντά με μια... δημόσια συγγνώμη του υπουργού Μεταφορών, Χ. Καστανίδη, προς το επιβατικό κοινό, από το οποίο μάλιστα ζητά "κατανόηση και επιείκεια"! Ο υπουργός εξαναγκάζεται να ομολογήσει ότι στα σημερινά προβλήματα οδήγησαν "λάθη ή παραλείψεις, πρόσφατες ή απώτερες", ενώ για πρώτη φορά καταγγέλλει επισήμως - έστω και αόριστα - ότι υπάρχουν και ορισμένοι, που επιχειρούν συνειδητά να υπονομεύσουν την ΟΑ για να διοχετεύσουν το μεταφορικό της έργο αλλού. Η δημόσια καταγγελία του Χ. Καστανίδη θα είχε σίγουρα αξία αν συνοδευόταν από εγγυήσεις - έστω και προφορικές - ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα. Κάτι, όμως, που αποφεύγει ο υπουργός, ο οποίος αρκείται στην υπόσχεση ότι ο ίδιος και η νέα διοίκηση της ΟΑ εργάζονται σκληρά για να επιλύσουν τα προβλήματα της εταιρίας, αλλά "σε συνθήκες που δεν είναι εύκολες"!

Επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας της Κίνας

Τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από αύριο ο υπουργός Γεωργίας και μέλος Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Τσεν Γιούσενγκ, επικεφαλής 12μελούς υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας.

Η κινέζικη αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα και η κύριοι στόχοι της επίσκεψής της, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών για την κατάσταση του γεωργικού τομέα στις δύο χώρες, καθώς και η διεύρυνση των δυνατοτήτων και ο εντοπισμός των τομέων συνεργασίας. Ηδη η κινέζικη πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για θέματα παραγωγής καπνού, ζάχαρης, βαμβακιού, ελαιοκαλλιέργειας και γεωργικής έρευνας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ανέστειλαν προσωρινά την απεργία

Ανέστειλαν προσωρινά τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, που εκπροσωπούνται από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, μετά τη δέσμευση που πήραν χτες από το γγ του υπουργείου, Β. Σιουμάλα, ότι θα καταβληθεί επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας απέργησαν χτες για τρίτη μέρα, μετά την απόφαση που πήρε η ΚΣΕ για παράταση της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κατά 24 ώρες. Και χτες οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Γεωργίας και απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου, ενώ και τα άλλα κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου παρέμειναν κλειστά. Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της ΚΣΕ, με τον εξουσιοδοτημένο από τον Στ. Τζουμάκα, γγ του υπουργείου, Β. Σιουμάλα, ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί επίδομα ταυτόχρονα σε όλους τους εργαζομένους. Οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι θα συνεργαστούν μετά το Πάσχα προκείμενου να προσδιοριστεί το ύψος του επιδόματος και για τη διαμόρφωση σχετικής διάταξης νόμου, που θα κατατεθεί σαν τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά από αυτό η ΚΣΕ μαζί με τους εκπροσώπους των 21 συνδικαλιστικών οργανώσεων συνεδρίασαν και αποφάσισαν ομόφωνα την προσωρινή αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, καλώντας τους εργαζόμενους του υπουργείου να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση μέχρι την τελική δικαίωση.

Προχωρά η κατασκευή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Την ένταξη του έργου ανέγερσης Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη σε Νομαρχιακό πρόγραμμα (ΣΑΝΑ 1) και τη χρηματοδότησή του με 50 εκατ. δραχμές, αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, ύστερα από αίτημα του δημάρχου Ηλιούπολης, Θόδωρου Γεωργάκη.Με τη συγκεκριμένη επιχορήγηση καλύπτεται κατά το 1/3 το ποσόν που απαιτείται για την αποπεράτωση του έργου.

Την επιχορήγηση του έργου από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εθνικής Αμυνας, είχαν ζητήσει, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Ορέστης Κολοζώφ,τους οποίους, με ανακοίνωσή του, ο Θ. Γεωργάκης ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη. Ταυτόχρονα, εκφράζει την ελπίδα ο υπουργός Πολιτισμού να ανταποκριθεί στο αίτημα του δήμου και των αντιστασιακών για την επιχορήγηση του υπόλοιπου ποσού που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου.

Ωράριο καταστημάτων

Το ωράριο των καταστημάτων για την Αθήνα και τον Πειραιά που θα ισχύσει για την περίοδο των γιορτών έχει ως εξής:

  • Σήμερα από τις 8.30 π.μ. έως τις 5.00 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα 8/4/96 έως και Μ. Πέμπτη 11/4/96 από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή από τη 1.00 μ.μ. έως τις 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο από τις 8.30 μ.μ. έως τις 5.00 μ.μ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ