ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Παράδοση άνευ όρων στα μονοπώλια

Με ωμή γλώσσα, που δεν επιδέχεται παρερμηνείες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης,απαντώντας χτες στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη για τη "Χαλυβουργική", παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση χωρίς την παραμικρή αντίσταση δέχεται τους σχεδιασμούς των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξόντωση της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ - στην ερώτησή του - χαρακτηρίζει πλήγμα για την παραγωγική βάση της χώρας και ιδιαίτερα για την περιοχή του Θριάσιου, που οδηγείται στο μαρασμό, το κλείσιμο από τη "Χαλυβουργική" του τμήματος των ηλεκτρικών κλιβάνων και ενός τμήματος παραγωγής σιδήρου. Εξέλιξη, που στέλνει άλλους 250 εργαζόμενους στην ανεργία. Ρωτούσε δε την κυβέρνηση αν προτίθεται να πάρει μέτρα για τη στήριξη του χαλυβουργικού κλάδου, τον έλεγχο της ποσότητας και ποιότητας των εισαγωγών χάλυβα, την καθιέρωση ποσοστού ελληνικού σιδήρου στα μεγάλα δημόσια έργα και τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα χαλυβουργίας με κορμό τη ΛΑΡΚΟ.

Υπεράνω όλων οι διεθνείς δεσμεύσεις

"Υπάρχει το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, αλλά υπάρχουν και οι γνωστές δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας σε ό,τι αφορά την κοινοτική νομοθεσία και όλα τα σχετικά",ήταν η απάντηση του υφυπουργού, ο οποίος πρόσθεσε ότι "η "Χαλυβουργική" είναι μία ιδιωτική επιχείρηση προς την οποία μόνο παραινέσεις, αν θέλετε εκκλήσεις και συμβουλές, μπορούμε να κάνουμε, πράγμα που έχει ήδη γίνει". Ακολούθως απέκλεισε κάθε περίπτωση για δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα με κορμό τη ΛΑΡΚΟ, διότι το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση! Αναφερόμενος τέλος στην καθιέρωση ποσοστού ελληνικού σιδήρου στα μεγάλα δημόσια έργα, είπε ότι αυτό είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά "πάντοτε μέσα στα πλαίσια που μπορούμε να κινηθούμε και στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουμε, γιατί εντέλει και οι συμβάσεις και τα μεγάλα δημόσια έργα, όπως ξέρετε, με ιδιωτικές εταιρίες γίνονται".

Ο Δ. Κουμπούρης

"Δεν ξέρω πόσο έχει συνειδητοποιηθεί, αλλά οι ηλεκτρικοί κλίβανοι της "Χαλυβουργικής" που έκλεισαν είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα στο είδος της", επισήμανε ο Δ. Κουμπούρης. Υπογράμμισε δε ότι μετά το κλείσιμο των υψικαμίνων το 1980, που έστειλε στην ανεργία 1.300 εργάτες, πρόκειται για ένα εξίσου σοβαρό πλήγμα για την επιχείρηση, δρομολογώντας ουσιαστικά το οριστικό της κλείσιμο. Ακολούθως, σχολιάζοντας την απάντηση της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να παρέμβει, διότι η "Χαλυβουργική" είναι αμιγώς ιδιωτική επιχείρηση που κινείται στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, τόνισε ότι η αντίληψη αυτή είναι "παράδοση άνευ όρων της ελληνικής παραγωγικής βάσης της χώρας μας και θυσία της στα ξένα συμφέροντα".

Ο Δ. Κουμπούρης στη συνέχεια παρατήρησε ότι είναι παράδοξο από τη μία μεριά να γίνονται τεράστια έργα που χρειάζονται εκατομμύρια τόνους τσιμέντο και σίδερο και από την άλλη να συρρικνώνεται η ελληνική χαλυβουργία. "Είναι το τίμημα του πακέτου Ντελόρ", πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι τις προδιαγραφές των υλικών τις "φωτογραφίζουν" οι Γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι. Μήπως "για να προστατευτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις;", αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος εξάλλου στις απολύσεις εργαζομένων από τη "Χαλυβουργική", ο Δ. Κουμπούρης είπε ότι μία επιχείρηση που στη δεκαετία του 1980 είχε 3.500 ανθρώπους, σήμερα λειτουργεί με 500. "Και μιλάμε για τη μεγαλύτερη ελληνική χαλυβουργία", παρατήρησε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας τέλος για τη δημιουργία ενιαίου φορέα χαλυβουργίας με κορμό τη ΛΑΡΚΟ, είπε: "Εκεί υπήρχε πραγματικά μία κατεύθυνση να γίνει μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα, που θα μπορούσε ουσιαστικά να αποτελέσει κορμό για ενιαίο φορέα με τις άλλες ελληνικές χαλυβουργίες για να μπορεί να δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα. Αλλιώς πάμε σε παράδοση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας σε ξένα συμφέροντα και σε χιλιάδες απολύσεις. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε τι λόγοι μπαίνουν και για την ασφάλεια και άμυνα και για την οικονομία της χώρας".

"Δυστυχώς, είμαστε μικρή χώρα"

Τη λογική της Ψωροκώσταινας με σοσιαλδημοκρατικό μανδύα επικαλέστηκε ο Φ. Ιωαννίδης στη δευτερολογία του. "Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η συμμετοχή μας σε μία ευρύτερη ένωση κρατών, την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν ασφαλώς και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους, καθώς και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων σε ορισμένους κλάδους", είπε, και πρόσθεσε: "Δε στερούμαστε κοινωνικής ευαισθησίας. Ούτε είμαστε αδιάφοροι μπροστά στο φαινόμενο της αποβιομηχάνισης και της κατάρρευσης, ενδεχόμενα, ορισμένων κλάδων της βιομηχανίας μας. Ομως είναι μία πραγματικότητα δυσάρεστη. Η χώρα μας είναι μία μικρή χώρα, που δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τις διεθνείς εξελίξεις. Θα ήταν χειρότερα για τη χώρα μας αν μέναμε έξω από τις διεθνείς εξελίξεις που έχουν υπογραφεί. Δυστυχώς, υφιστάμεθα και εμείς - όπως οι περισσότερες μικρές χώρες - τις επιπτώσεις αυτές".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Η διπλωματία των λαών

H επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα και της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην τουρκική πόλη Τσεσμέ και στη γύρω περιοχή και, πολύ περισσότερο, η εντυπωσιακή υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές των, απέναντι από τη Χίο, παραλίων είναι ένα γεγονός, που δεν μπορεί να περάσει από κανέναν απαρατήρητο. Εκπέμπει ένα μήνυμα με ευρύτερες διαστάσεις. Φωτίζει την αθέατη πλευρά των σχέσεων των δύο λαών και των δύο χωρών. Δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την προώθηση της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού, τις δυνατότητες για τη δημιουργία ενός άλλου κλίματος, σε όφελος και των δύο λαών, που θα δίνει, αντί για "γην και ύδωρ", άγονο έδαφος στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εις βάρος των λαών.

H προσέγγιση των δύο λαών, η ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και η καλλιέργεια της φιλίας ανάμεσά τους - πράγματα, που, όπως έδειξε η επίσκεψη, υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο - αποτελούν παράγοντες, που είναι σε θέση να επηρεάζουν ουσιαστικά και τη διαμόρφωση της πολιτικής των δυο κρατών. Δε λειτουργούν μόνο σαν αποτρεπτικοί παράγοντες για όποια επικίνδυνη εκτροπή, δεν αποτελούν μονάχα μια αδιαπέραστη ασπίδα απέναντι στα σχέδια των πολεμοκάπηλων και εθνικιστικών κύκλων και ένα ανάχωμα στους όποιους τυχοδιωκτισμούς, αλλά διαμορφώνουν και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των λαών, από τις οποίες θα ωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Tην υπόθεση αυτή, λοιπόν, μπορεί και είναι αναγκαίο να την πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι λαοί και οι τοπικοί παράγοντες. Χαρακτηριστική και παράδειγμα προς μίμηση είναι η περίπτωση της συνεργασίας και της πορείας αδελφοποίησης των δύο γειτονικών δήμων, της Χίου, από την ελληνική όχθη του Αιγαίου και του Τσεσμέ, από την τουρκική όχθη. Δεν είναι ζήτημα της διπλωματίας των Αθηνών και της Αγκυρας. Είναι ζήτημα της διπλωματίας των λαών. Της διπλωματίας, που στηρίζεται στα ανθρώπινα συναισθήματα, όπως της αγάπης, της φιλίας και της αλληλεγγύης και όχι στην ψυχρή λογική των συμφερόντων, πολλές φορές ανομολόγητων, ξένων και κυρίως εχθρικών απέναντι και στους δύο λαούς. Οι λαοί σε τοπικό επίπεδο, παρ' όλα τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις, γνωρίζονται τόσο καλά μεταξύ τους, ώστε να έχουν λυμένα πολλά προβλήματα από αυτά που μπορεί για την επίσημη διπλωματία να αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Mια τέτοια πολιτική αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση, και σε κρατικό επίπεδο, μιας πολιτικής εθνικής ανεξαρτησίας και προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Η εξασφάλιση της ειρήνης και η καλλιέργεια της συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς παρέχουν την πιο ασφαλή θωράκιση και των ίδιων των συνόρων της χώρας. Η προσέγγιση των δύο λαών μπορεί να δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση, η οποία θα επιβάλει διαφορετική συμπεριφορά και στις κυβερνήσεις και, πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα αναγκαστούν να πάρουν υπόψη τα αισθήματα των λαών τους. Μόνο τότε το έδαφος θα είναι άγονο για την προώθηση των σχεδίων της "νέας τάξης" και μόνο τότε οι λαοί δε θα είναι αναλώσιμα υλικά για τα ανά τον κόσμο σχέδια του ιμπεριαλισμού.

Εκκληση της "Δημοκρατικής Μέριμνας"

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα Πολιτικών Διώξεων ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, με την ευκαιρία της καθιερωμένης Οικονομικής Εξόρμησης για τις γιορτές του Πάσχα, ζητά τη συμπαράσταση όλων μας, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τα οικονομικά της για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των γιορταστικών ημερών των ανθρώπων που περιθάλπει.

Το ξεπούλημα και της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις

Το ξεπούλημα και της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης

Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί πασχαλινή εκδρομή στις 12 - 15/4/96 στη Λευκάδα. Η εκδρομή θα περιλαμβάνει επισκέψεις στη γύρω περιοχή μέχρι την Πάργα και πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για τους νέους θα υπάρχει έκπτωση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 8828.106, 8810.046 και 6467.579 (απόγευμα).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ