ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τερτίπια αντί αυξήσεων

Σε απίθανης σύλληψης τερτίπια καταφεύγει η κυβέρνηση. Δέσμια του προγράμματος "σύγκλισης", στα πλαίσια του οποίου - όπως παραδέχτηκε προχτές ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς - κινείται η πολιτική της, προκειμένου να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των υπαλλήλων του Δημοσίου για αύξηση των αποδοχών τους και για να αποφύγει τις δίκαιες κινητοποιήσεις τους, επεκτείνει την τακτική χορήγησης επιδομάτων, στα οποία δίνει διάφορες ονομασίες.

Χτες στη Βουλή κατατέθηκαν δύο τροπολογίες. Η μία των υπουργών Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου και Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή,που αφορά τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και η άλλη των υπουργών Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου και Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα για τους πολιτικούς υπαλλήλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Με πρόσχημα την καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και την έγκαιρη παρακολούθηση και υλοποίηση από τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας των σχετικών προγραμμάτων, ανοίγεται στο υπουργείο ειδικός έντοκος λογαριασμός. Πόρος του λογαριασμού που θα τηρείται στην Εθνική Τράπεζα θα είναι το 2% επί του συνόλου των εγκεκριμένων πιστώσεων των Κοινοτικών Προγραμμάτων και των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου. Οι τόκοι του λογαριασμού θα κατανέμονται στους πάσης φύσεων υπαλλήλους του υπουργείου. Φυσικά, σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αύξηση μισθού. Μάλλον σαν στάχτη στα μάτια πρέπει να χαρακτηριστεί.

Σύμφωνα με την τροπολογία που αφορά τους πολιτικούς υπαλλήλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης καθορίζεται κίνητρο παραγωγικότητας, που κυμαίνεται από 18.000 έως 24.000 δραχμές. Οπως σημειώνεται στην τροπολογία, το ποσό αυτό θα υπόκειται μεν κρατήσεις υπέρ φόρου εισοδήματος, δε θα λαμβάνεται όμως υπόψη για τον υπολογισμό της ΑΤΑ και των επιδομάτων εορτών και άδειας. Δηλαδή, δεν πρόκειται για αύξηση μισθού και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακληθεί.

Να σημειωθεί ότι με την τακτική χορήγησης επιδομάτων προχτές είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οχι όμως στη λογική της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στους μισθούς, αλλά στη λογική της πλήρους κατάργησής τους.


Σημίτης - Ακης: Σημειώσατε 1

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή καταργούνται οι περιφερειακοί διευθυντές. Την τροπολογία υπογράφουν ο πρωθυπουργός μαζί με εννέα υπουργούς. Μεταξύ αυτών και ο Α. Τσοχατζόπουλος

Επικράτησε τελικά η άποψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στη διαμάχη του με τον υπουργό Εσωτερικών, Α. Τσοχατζόπουλο και με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή καταργούνται οι θέσεις των περιφερειακών διευθυντών. Την τροπολογία υπογράφει, εκτός από τους εννέα συναρμόδιους υπουργούς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γεγονός εξαιρετικά ασύνηθες. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των υπογραφόντων υπουργών περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εσωτερικών. Η κατάργηση των περιφερειακών διευθυντών αποφασίστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: "Ο θεσμός του Περιφερειακού Διευθυντή δημιούργησε τριβές με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι δε ουσιαστικές αρμοδιότητες που έχει δε δικαιολογούν τη διατήρησή του". Ακολούθως σημειώνεται: "Ο εξορθολογισμός του συστήματος γύρω από τον θεσμό των περιφερειών επιβάλλει οι μέχρι σήμερα προβλεπόμενες αρμοδιότητες του Περιφερειακού Διευθυντή να ασκούνται από έναν ή περισσότερους τακτικούς διοικητικούς υπαλλήλους της Περιφέρειας, σύμφωνα με διάταξη νόμου που θα ρυθμίζει τη διοικητική οργάνωση της Περιφέρειας". Στην ουσία δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα τους αλλιώς, αφού οι αρμοδιότητες των περιφερειακών διευθυντών δε μεταβιβάζονται στην αιρετή Αυτοδιοίκηση.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο της Ενωσης Νομαρχών: "Ας μη μας ξεγελούν με διακηρύξεις για δήθεν μεταρρυθμίσεις, αφού κι αυτές είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της ενίσχυσης του συγκεντρωτισμού της κεντρικής εξουσίας μέσω της περιφέρειας". Στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την έκδοση των σχετικών Οργανισμών της Περιφέρειας οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Διευθυντή θα ασκούνται από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος θα μπορεί να αναθέτει την άσκηση ορισμένων από αυτές σε ένα ή περισσότερους υπαλλήλους της Περιφέρειας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ