Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Χρέος της πολιτείας η αποκατάσταση

Κάλεσμα να αποκατασταθεί το όνομα της ηρωίδας ΕΠΟΝίτισσας Παναγιώτας Σταθοπούλου στο δρόμο που έμενε

Στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα στις 22 Ιούλη 1944 ενάντια στην κάθοδο των Βουλγάρων στη Μακεδονία, μπροστά στα γερμανικά τανκς όρθωσαν το ανάστημά τους οι νεολαίοι της ανεπανάληπτης εκείνης εποχής. Πρώτη στους πρώτους, με τη σημαία μπροστά, στάθηκε η ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου. Το τανκ πέρασε πάνω της, παρασύροντας μαζί και άλλα παιδιά. Μέσα σε κείνη την τρομοκρατία της Κατοχής, θάφτηκε στο νεκροταφείο Ζωγράφου, σε οικογενειακό τάφο, όπου και σήμερα βρίσκεται...

Η Παναγιώτα Σταθοπούλου γεννήθηκε στην Αμερική από γονείς που κατάγονταν από το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας. Στην Κατοχή βρέθηκαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη συνοικία του Γκύζη, στην οδό Βαλτινών, η οποία μετά τη θυσία της Παναγιώτας πήρε το όνομά της. Ομως, με την απελευθέρωση οι κυβερνήσεις αφαίρεσαν το όνομά της και επανήλθε στο προηγούμενο!

Τα χρόνια πέρασαν... Η ηρωική μορφή της Σταθοπούλου βρέθηκε στην αφάνεια και στη λησμονιά. Υστερα από χρόνια, επί δημαρχίας Δ. Μπέη, στήθηκε μια υποτυπώδης πλάκα απέναντι από εκεί που βρισκόταν το σπίτι της (στο άλσος, γιατί στην πολυκατοικία που έγινε δε δέχτηκαν να τοποθετηθεί) και έτσι παραμένει, φθαρμένη από το χρόνο.

Στο χωριό όμως των γονιών της, στο Μεγάλο Χωριό, στήθηκε ένα μεγαλόπρεπο μνημείο με φροντίδα του αντιστασιακού Αυγέρη Αυγερόπουλου και των συγγενών της, με απούσα πάντα την πολιτεία. Επίσης στη συμβολή των οδών Ομήρου και Πανεπιστημίου - στο χώρο που έπεσε η Παναγιώτα Σταθοπούλου κάτω από τις ερπύστριες των γερμανικών τανκς - στη γωνία της Εθνικής Τράπεζας υπάρχει μια πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων και της Παναγιώτας. Χρέος, έστω και τώρα, της πολιτείας είναι να δώσει, επιτέλους, στην οδό Βαλτινών το όνομα που της πρέπει, ώστε ο «δρόμος να έχει τη δική του - και δική της - ιστορία», να γίνει «οδός Παναγιώτας Σταθοπούλου». Περιμένουμε από την Ντ. Μπακογιάννη... να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία ώστε να προχωρήσουμε σ' αυτή τη γενναία απόφαση μετονομασίας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΚΡΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ