Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Πολιτική η δίκη» καταθέτει η Λιάνα Κανέλλη

«Εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε συνεργαστεί περισσότερο με τους Δυτικούς ηγέτες, τότε δε θα βρισκόταν σήμερα εδώ με τους ηττημένους, αλλά με τους νικητές. Τότε δε θα στηνόταν εις βάρος του ένα πολιτικό δικαστήριο, όπως αυτό εδώ», σημείωσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της «Διεθνούς Επιτροπής Υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», Λιάνα Κανέλλη, καταθέτοντας στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ο διορισμένος απ' το δικαστήριο συνήγορος υπεράσπισης, Βρετανός δικηγόρος Στίβεν Κέι, ρώτησε τη βουλευτή του ΚΚΕ για την επίσκεψή της στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια των σφοδρών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99. Η Λ. Κανέλλη απάντησε φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του πολύνεκρου βομβαρδισμού της σερβικής πόλης Αλέξινατς (6 Απρίλη 1999) από το ΝΑΤΟ που, όπως επισήμανε, προκάλεσε πολλά θύματα, ενώ «εκεί δεν υπήρχε κανένας στρατιωτικός στόχος». Ο επικεφαλής της ενάγουσας αρχής, Τζέφρι Νάις, έσπευσε τότε να δικαιολογήσει το βομβαρδισμό στο Αλέξινατς, λέγοντας πως σύμφωνα με το ΝΑΤΟ υπήρχε στην περιοχή «μονάδα του σερβικού πυροβολικού»... Στη συνέχεια ο Νάις αναγκάστηκε να «θυμηθεί» πως και το ίδιο το ΝΑΤΟ είχε παραδεχτεί ως «λάθος» τη ρίψη «αδέσποτων βομβών» στο Αλέξινατς, αναγκάζοντας τη μάρτυρα υπεράσπισης να διερωτηθεί (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ασοσιέιτεντ Πρες»): «Γιατί θα πρέπει να συγχωρούνται μόνον τα λάθη του ΝΑΤΟ, η γενοκτονία του ΝΑΤΟ και όχι τα λάθη άλλων;».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας διέκοψε αρκετές φορές για να κάνει διάφορα σχόλια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο Κέι δε ρώτησε την Λ. Κανέλλη όλα όσα θα μπορούσε. Οταν οι δικαστές «προσφέρθηκαν» να του «επιτρέψουν» να υποβάλει τις ανάλογες ερωτήσεις, ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε σημειώνοντας: «Δε θα εισέλθω στην ουσία του υλικού, έως ότου αποκατασταθεί το δικαίωμά μου να υπερασπίσω τον εαυτό μου»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ