Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η νεολαία γιορτάζει στη Βενεζουέλα

Ελληνες και Τούρκοι μαζί στο Καράκας στη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη
Ελληνες και Τούρκοι μαζί στο Καράκας στη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη
Στα χρώματα και τα σύμβολα του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητώνν έχει «ντυθεί» η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, την οποία διαρκώς κατακλύζουν νέοι από όλον τον κόσμο, για να εκπροσωπήσουν τις - περισσότερες από 130 - χώρες τους στο μεγάλο διεθνιστικό αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού της νεολαίας. Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή (ΔΟΕ) για την επιτυχία των εκδηλώσεων και την ασφαλή διεξαγωγή του Φεστιβάλ, την ώρα που οι δυνάμεις της αντίδρασης και της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης επιδιώκουν να συκοφαντήσουν τη μεγάλη αυτή αντιιμπεριαλιστική διοργάνωση.

Τα περίπου 170 μέλη της ελληνικής αποστολής (της οποίας η άφιξη αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα) υποδέχονται στη Σιουδάδ Μιράντα (συγκρότημα του ομώνυμου δήμου όπου έχει καταλύσει η ελληνική αποστολή) οι Ελληνες που έχουν ήδη εγκατασταθεί από τις προηγούμενες μέρες, αλλά και πολλοί Βενεζουελάνοι, εθελοντές, μέλη μαζικών οργανώσεων αλλά και της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΠΕ) του Δήμου Μιράντα, στην ομώνυμη πολιτεία, προσφέροντάς τους λίγο καφέ κι ένα ζεστό χαμόγελο. Ο χώρος γεμίζει με σημαίες οργανώσεων και διαφόρων χωρών, με συνθήματα αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας, με συνθήματα από νεανικές φωνές που υποδέχονται τις αποστολές που διαρκώς καταφτάνουν.

Η «φωλιά» της ελληνικής αποστολής στην περιοχή Μιράντα, παίρνει τα χρώματα των οργανώσεων νεολαίας που θα διαμείνουν εκεί
Η «φωλιά» της ελληνικής αποστολής στην περιοχή Μιράντα, παίρνει τα χρώματα των οργανώσεων νεολαίας που θα διαμείνουν εκεί
Πρέπει να σημειωθεί πως στη διοργάνωση και επιτυχία του ΠΦΝΦ έχουν ταχθεί χιλιάδες Βενεζουελάνοι, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την ευκαιρία να εκφράσουν αλλά και να εισπράξουν την αλληλεγγύη των άλλων λαών στον δικό τους αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Οι πρώτοι ...διάλογοι με ντόπιους και μέλη άλλων αποστολών ήδη μεταφέρουν αυτό το μήνυμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης του δικού μας λαού: ««Κούβα Σαντινίστας Βιετκόγκ, κι εδώ θα την πατήσετε Yankees Go Home!» είναι ένα μόνο από τα συνθήματα που αντηχούν στον οικισμό «Φρανσίσκο Μιράντα». «Γείτονες» των Ελλήνων είναι αντιπρόσωποι από το Μεξικό, το Λίβανο, την Ισπανία, τη Σουηδία, ενώ σε διπλανά κτίρια μένουν μέλη της τουρκικής και άλλων αποστολών.

Οι εκδηλώσεις του 16ου ΠΦΝΦ ξεκινούν αύριο το απόγευμα, με την πανηγυρική τελετή έναρξης που θα γίνει σε μεγάλο χώρο της Στρατιωτικής Ακαδημίας Fuerte Tiuna (Φουέρτε Τιούνα), ειδικά διαμορφωμένο για το ΠΦΝΦ. Στο χώρο θα διαδηλώσουν περίπου 15.000 αντιπρόσωποι, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάμεσα σ' άλλα ομιλίες από τον Ούγο Τσάβες, πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, τον Μιγκέλ Μαδέιρα, πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών και συντονιστή της ΔΟΕ, και τον Νταβίδ Βελάσκες, πρόεδρο της Βενεζουελάνικης Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής και Γενικό Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας της χώρας.

Γνωριμία με τη διαδικασία της «Μπολιβαριανής Επανάστασης»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής δραστηριότητας, σε διάφορες «εστίες» κοινωνικών προγραμμάτων που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει θέσει σε εφαρμογή. Είναι καθαρό άλλωστε πως μέσα από το ίδιο το ΠΦΝΦ ο λαός και η νεολαία της φιλοξενήτριας χώρας θέλουν να μιλήσουν στους υπόλοιπους λαούς για τις προσπάθειές τους για κοινωνική προκοπή, παιδεία, υγεία και κοινωνική προστασία για το λαό.

Ανάμεσα σ' άλλα, Ελληνες αντιπρόσωποι επισκέφτηκαν μέλη της «Μισιόν Ρόμπινσον», που έχει αντικείμενο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, του «Μπάριο Αδέντρο», που αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας (με τη συμμετοχή των ιατρικών αποστολών που μόνιμα στέλνει η Κούβα) κτλ. Επίσης, επισκέψεις έγιναν στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Καράκας (προεδρικό Μέγαρο, μουσείο του Σιμόν Μπολιβάρ, γέφυρα Γιαγούνο, όπου στη διάρκεια του πραξικοπήματος που σημειώθηκε το 2002 ενάντια στην κυβέρνηση Τσάβες, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δολοφόνησαν 40 ανθρώπους κτλ.). Το ίδιο το συγκρότημα Μιράντα αποτελεί ένα από τα οικιστικά συγκροτήματα που χτίζονται σε όλη τη χώρα, προκειμένου άνθρωποι, που μέχρι πρότινος έμεναν ακόμα και δέκα μαζί σε δύο δωμάτια σπίτι, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνές κατοικίες, ανάλογα με τις αληθινές τους ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ