Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Κατεδάφισε το πρώην εργοστάσιο του ΦΙΞ στην Πατησίων

Οι μπουλντόζες του Αβραμόπουλου κατεδαφίζουν πλέον και τη βιομηχανική ιστορία της πόλης
Οι μπουλντόζες του Αβραμόπουλου κατεδαφίζουν πλέον και τη βιομηχανική ιστορία της πόλης
Το έγκλημα έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι εντολές του «απόλυτου άρχοντα» της Αθήνας εκτελέστηκαν με μυστικότητα, ταχύτητα και απόλυτη «επιτυχία»: Το πρώην εργοστάσιο του ΦΙΞ, στην Πατησίων, δεν υπάρχει πια!

Τρία συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, με τη συνοδεία «μπράβων» της Δημοτικής Αστυνομίας, κατεδάφισαν ολοκληρωτικά ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα σημαντικά μνημεία στην ιστορία της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Το «έργο» έγινε - κατόπιν υποδείξεων των «αυλικών» του δημάρχου, Δ. Αβραμόπουλου - πρωί πρωί, ώστε να μην τους «μυριστεί» κανείς.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε η ίδια η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, που βρέθηκε στο χώρο, προπηλακίστηκε και υβρίστηκε από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας. Καταγγελίες που χαρακτήρισε «ανυπόστατες και ψευδείς» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Γ. Βαρδαλάκης. Ο ίδιος, με δηλώσεις του, προέβαλε ως πρόσχημα για την παράνομη και απαράδεκτη αυτή ενέργεια της δημοτικής αρχής τις ζημιές που υπέστη το κτίριο από το σεισμό στην Αττική, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Μάλιστα, η δημοτική αρχή Αθήνας προβάλλει ως ευκαιρία την κατεδάφιση του πρώην εργοστασίου για να δημιουργήσει εκεί χώρο πρασίνου και αναψυχής. Οταν έχει συναινέσει στην καταστροφή του Πάρκου Ρηγίλλης και του Πάρκου Ελευθερίας. Οταν αντί να φροντίζει για τη διάσωση και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, κάνει τα πάντα για την τσιμεντοποίησή τους.

Το όλο θέμα θέλησε να εκμεταλλευτεί το στέλεχος της κυβέρνησης που παραδίδει βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο τους ελεύθερους χώρους, ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος. Ο ίδιος θέλησε να καταδικάσει τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής και σημείωσε ότι το κτίριο είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο και ήταν πρόσφορο για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου.

Δήλωση Γ. Σαρηγιάννη

Σχολιάζοντας την ενέργεια του Δήμου Αθηναίων, αλλά και τις κορόνες δήθεν διαμαρτυρίας της κυβέρνησης, ο Γιώργος Σαρηγιάννης, καθηγητής Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δήλωσε στο «Ρ»: «Το ένα θέμα είναι πολιτιστικό. Οι ανεγκέφαλοι του "εκσυγχρονισμού" δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα όρθιο σε αυτό τον τόπο. Και ας μην παραπονιέται η τάχα σοσιαλιστική μας κυβέρνηση ότι "φταίει ο δεξιός δήμαρχος", γιατί το ίδιο γίνεται σε πανελλαδική κλίμακα από όποιον κατέχει την εξουσία, τοπική ή κεντρική, Πασόκων ή Νεοδημοκρατών ή των δορυφόρων τους. Θεσσαλονίκη, Στεμνίτσα, Σχοινιάς, Ναύπακτος. Αλλωστε και το ΦΙΞ της Συγγρού παράνομα το κατεδάφισε η παρούσα κυβέρνηση.

Το δεύτερο θέμα είναι πολιτικό. Το χειρότερο είναι ότι έχει χαθεί πλέον κάθε έννοια νομιμότητας και όλα είναι παραδομένα στον διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο χώρο της εξουσίας: Υπουργοί και δήμαρχοι, εισαγγελείς και δικαστές, ανώτατοι αστυνομικοί, διευθυντές υπηρεσιών, όλοι τους. Ούτε αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας στέκεται πια στο ύψος που το είχε ανεβάσει ο Δεκλερής. Εγινε πάλι (η τάχα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη) όργανο της εξουσίας της αστικής κοινοβουλευτικής δικτατορίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ