Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στην πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες

Ο κουβανικός λαός, παρά τα εμπόδια που του θέτουν, στηρίζει την Επανάστασή του

Associated Press

Ο κουβανικός λαός, παρά τα εμπόδια που του θέτουν, στηρίζει την Επανάστασή του
Με πλήρη σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης παρουσιάζει η Κούβα σήμερα την έκθεσή της στην Ομάδα Εργασίας για τον Παγκόσμιο Περιοδικό Ελεγχο του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογράμμισε χτες ο Κουβανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της πρεσβείας.

Η έκθεση της Κούβας, όπως τόνισε ο πρέσβης, αποτελεί καρπό μακράς διαδικασίας πολυάριθμων οργανώσεων, αλλά και της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας. Συγκεκριμένα, στη σύνθεση της έκθεσης πήραν μέρος πολλά κρατικά ινστιτούτα, περισσότερες από 200 μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας, αλλά και άλλες 150 από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και πολλές ελληνικές. «Η Κούβα είναι πεπεισμένη πως ο διάλογος σεβασμού, που θα βασίζεται στις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της μη επιλεκτικότητας, αποτελεί το μόνο δρόμο για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

Μάλιστα, σημείωσε πως η διαδικασία αυτή συμπίπτει με το γιορτασμό των 50 χρόνων από την Κουβανική Επανάσταση, η οποία ήταν αυτή που επέτρεψε στους Κουβανούς να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, την αυτοδιάθεση και το δικαίωμα της επιλογής του πολιτικού - κοινωνικού και οικονομικού τους συστήματος. «Η Κούβα δε θα πάψει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της, την εθνική της κυριαρχία και την αξιοπρέπειά της», πρόσθεσε.

Πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο

Αναφερόμενος στην εξάλειψη της αντικουβανικής διάταξης το 2007, που υπήρχε στην προηγούμενη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημείωσε ότι έχει κάνει εφικτή την ενίσχυση της συνεργασίας της Κούβας στα ζητήματα αυτά και αποτελεί πράξη απόδοσης δικαιοσύνης στον κουβανικό λαό, καθώς και αναγνώρισης του κύρους και της προσφοράς της Επανάστασης, αλλά «και του έργου μας σε ό,τι αφορά την προβολή και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους».

Ο Κουβανός πρέσβης Ερμες Ε. Ερνάντες
Ο Κουβανός πρέσβης Ερμες Ε. Ερνάντες
Ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Κούβα αποτελεί κράτος που έχει υπογράψει 41 συμφωνίες και συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ αυτών μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη σύμβαση κατά του ρατσισμού, των βασανιστηρίων, για τα δικαιώματα του παιδιού, της γυναίκας, των ανθρώπων με αναπηρία κ.ά.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τους «5»

Επιπλέον, μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την υπόθεση των πέντε αγωνιστών που βρίσκονται για 11η χρονιά φυλακισμένοι έχοντας διαπράξει "το έγκλημα" της υπεράσπισης της χώρας τους από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι», είπε ο Κουβανός πρέσβης. Ενημέρωσε επίσης ότι στις 30 Γενάρη οι συνήγοροι των «5» κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με αίτημα να αγνοηθούν οι προηγούμενες αποφάσεις και να διατάξουν νέα δίκη για τους πέντε Κουβανούς, ενώ πρόσθεσε ότι η απάντηση αναμένεται την άνοιξη. Εάν γίνει δεκτή η προσφυγή, τότε η ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Ολοι εμείς που είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι φίλοι μας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ετοιμάζουν ειδική αίτηση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, απαιτώντας να αναλάβει το ζήτημα και να τεθούν επιτέλους ελεύθεροι οι πέντε Κουβανοί πατριώτες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες Ομπάμα για κλείσιμο της βάσης του Γκουαντάναμο, ο Κουβανός πρέσβης, αφού τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της βάσης - εκτός του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν την παρουσία τους στην περιοχή - σημείωσε πως η πρώτη αντίδραση από την κουβανική κυβέρνηση ήταν πως η συγκεκριμένη εξαγγελία αποτελεί θετικό βήμα, αλλά όχι επαρκές, ενώ επανέλαβε το δίκαιο αίτημα της Κούβας να επιστραφεί ολόκληρη η περιοχή στη χώρα αφού αποτελεί «κουβανική επικράτεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ