Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΞΙΜΑΔΑΣ
Μάθημα αγωνιστικής, κομμουνιστικής στάσης ζωής

Ο Ν. Παξιμαδάς με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Ν. Παξιμαδάς με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Η χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Πετρούπολης του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ, για να τιμήσουν τον επίτιμο δήμαρχο της πόλης Νίκο Παξιμαδά , ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή συγκέντρωση. Ηταν ένα μάθημα ιστορίας, μάθημα αγωνιστικής, κομμουνιστικής - δηλαδή Ανθρώπινης - στάσης ζωής. Ηταν η απάντηση, που μόνο οι κομμουνιστές μπορούν να δώσουν, απέναντι στη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την υποταγή. Παράλληλα, όμως, ήταν και μια συγκέντρωση για τις σημερινές και αυριανές μάχες που έρχονται - ενάντια στον αντικομμουνισμό που ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα, ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, υπέρ της Ευρώπης της φιλίας των λαών.

Το σύνθημα, στην «πλάτη» της κεντρικής εξέδρας, έδινε την ουσία της εκδήλωσης: «Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή του αγώνα». Εκατοντάδες κόσμου είχαν συρρεύσει από νωρίς στην πλατεία του Αγ. Δημητρίου, γεμίζοντας το χώρο.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του Γιάννη Καραμπίνου, μέλους του Αχτιδικού Γραφείου των Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Από την πλευρά της ΚΝΕ χαιρέτισε ο Ευάγγελος Σίμος, μέλος του ΤΓ Πετρούπολης. Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Ιδιαίτερη όμως στιγμή ήταν όταν ο ίδιος ο επίτιμος δήμαρχος Πετρούπολης, ο Νίκος Παξιμαδάς , κάτω απ' τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ανέβηκε στο βήμα. Με γλαφυρότητα διηγήθηκε τα πρώτα του χρόνια στην Πετρούπολη, τους πρώτους αγώνες, τις αντιξοότητες. Μίλησε για τις «καρέκλες καφενείου» που πρωτοσυνάντησε στην τότε κοινότητα Πετρούπολης. Καρέκλες δεν άλλαξαν, πόρτες δεν έκλεισαν - τόνισε καταχειροκροτούμενος. «Αποκλειστική και μοναδική στήριξη για την επιτυχία μας ήταν πρώτα η πίστη μας και το στήριγμά μας στο Κόμμα, που θέλει την προκοπή του λαού και ο ίδιος ο λαός, που στάθηκε δίπλα μας», είπε στη συνέχεια και ευχαρίστησε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους. Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα αγώνα στη νέα γενιά: «Μπράβο, για το δρόμο που ακολουθείτε. Κρατήστε την πίστη σας γερά και να είστε αλύγιστοι. Ο δρόμος που διαλέξατε είναι δρόμος τιμής και ανθρώπινης προσωπικότητας»...

Το ενδιαφέρον των εκατοντάδων επισκεπτών «κέντρισαν» τα ταμπλό, όπου συνοπτικά περιγράφονταν η ζωή και η δράση του Νίκου Παξιμαδά . Πορεία αξεδιάλυτα δεμένη με αυτήν του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας.

Ο Νίκος Παξιμαδάς γεννήθηκε στη Λήμνο το 1912. Το 1940 πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το 1942 γίνεται μέλος του Κόμματος. Μετά το Δεκέμβρη του 1944 ακολουθεί την πορεία των κομμουνιστών, των ανθρώπων του λαού, στην εξορία. Απ' το 1948 μέχρι το 1954 εξορίζεται σε Μακρόνησο και Αϊ Στράτη. Με την επιστροφή του, προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες σε διωκόμενους και φυλακισμένους αγωνιστές, όπως στις δίκες του 1960. Το 1964 εκλέγεται για πρώτη φορά κοινοτάρχης, στην κοινότητα Πετρούπολης. Το 1967, έρχεται η χούντα, όμως ο Ν. Παξιμαδάς περνά στην παρανομία, αλλά δε φυλακίζεται χάρη στους σταθερούς αγωνιστικούς δεσμούς του με το λαό της πόλης. Απ' το 1975 μέχρι το 1994 είναι δήμαρχος Πετρούπολης. Το 1991 υπερασπίζεται αταλάντευτα το μαρξιστικό - λενινιστικό χαρακτήρα του Κόμματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ