Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Χιλιάδες «αιχμάλωτοι» των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι λαϊκές δυνάμεις αντιμέτωπες με τις δυνάμεις καταστολής των πραξικοπηματιών
Οι λαϊκές δυνάμεις αντιμέτωπες με τις δυνάμεις καταστολής των πραξικοπηματιών
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης» έχει μετατραπεί όλη η επαρχία που βρίσκεται η πόλη Ελ Παραΐσο, μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το συνοριακό φυλάκιο του Λας Μάνος όπου από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Νικαράγουα έχει κατασκηνώσει ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια. Οπως καταγγέλλουν οι λαϊκές οργανώσεις, χιλιάδες έχουν εγκλωβιστεί και ουσιαστικά τελούν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας, σε διάφορα σημεία χωρίς νερό και τροφή εδώ και σχεδόν τέσσερα 24ωρα, πολλές φορές με σοβαρούς τραυματισμούς κυρίως από την πεζοπορία ωρών ή ημερών ακόμη και μέσα από τα βουνά και υπό το κυνηγητό των Δυνάμεων Ασφαλείας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει κηρυχτεί από το μεσημέρι της Παρασκευής - τοπική ώρα - συνεχίστηκε μέχρι χτες το πρωί και ενδεχομένως θα παρατεινόταν. Σύμφωνα με το «Argenpress» για να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια, γιατροί υπήκοοι της Ονδούρας και απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής της Λατινικής Αμερικής στην Κούβα κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα από τη Νικαράγουα αλλά οι Ενοπλες Δυνάμεις προέβησαν σε κατάσχεση όλου του ιατρικού υλικού που μετέφεραν. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα, ο δήμαρχος του Ελ Παραΐσο για τους περίπου 2.000 που έχουν κατορθώσει να φτάσουν στην πόλη παρέχει πρόχειρα καταλύματα, νερό και τρία γεύματα την ημέρα και από τη στιγμή εκείνη οι απειλές κατά της ζωής του από παραστρατιωτικούς είναι συνεχείς. Στην Τεγκουσιγκάλπα και άλλες πόλεις τα μέτωπα της αντίστασης παραμένουν, οι απεργίες συνεχίζονται, οι αποκλεισμοί δρόμων εξακολουθούν παρά το γεγονός ότι στο επίκεντρο πλέον έχει βρεθεί το μέτωπο αντίστασης στα σύνορα με τη Νικαράγουα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την άλλη πλευρά των συνόρων στη Νικαράγουα, έχουν ήδη μαζευτεί περίπου 5.000 διαδηλωτές, ενώ σύμφωνα με αυτούς από την πλευρά της Ονδούρας ακούγονται ασταμάτητα πυροβολισμοί και συνεχώς περιπολούν στρατιωτικά ελικόπτερα. Χτες έφτασε στη συνοριακή ζώνη εκτάκτως αντιπροσωπεία του ΟΗΕ μετά τις συνεχείς καταγγελίες για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή λόγω των χιλιάδων εγκλωβισμένων, των εκατοντάδων συλλήψεων και των καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δολοφονίες και βασανιστήρια. Επίσης η κυβέρνηση της Νικαράγουας έστησε κέντρο υποδοχής όπου παρέχονται οι πρώτες βοήθειες αλλά και προσωρινή στέγη, νερό και τρόφιμα, ενώ παράλληλα καταγράφονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν όσοι κατορθώνουν να φύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό των Ενόπλων Δυνάμεων εντός της Ονδούρας.

Σε πολιτικό επίπεδο, το Κογκρέσο υπό τους πραξικοπηματίες, σε μία κίνηση δημοσίων σχέσεων συζητούσε χτες την πρόταση της «συμφωνίας του Σαν Χοσέ» που κατατέθηκε πριν από μία εβδομάδα από τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας. Εννοείται ότι όσον αφορά το πρώτο άρθρο της συμφωνίας για την επιστροφή του Σελάγια η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος κατά την επίσκεψή του στη Βενεζουέλα και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα «πρέπει να ενεργήσει άμεσα για την επιστροφή του Σελάγια και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ