Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέθανε η Ελλη Παππά

Πέθανε χτες τα ξημερώματα σε ηλικία 89 ετών η Ελλη Παππά , αγωνίστρια της ΕΑΜικης Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το Γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας. Μετά την κατοχή προσχώρησε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Σύντροφος του Ν. Μπελογιάννη μέχρι την εκτέλεσή του, καταδικάστηκε μαζί του, αλλά δεν εκτελέστηκε καθώς ήταν ήδη 7 μηνών το παιδί τους που είχε γεννηθεί στη φυλακή. Παρέμεινε όμως στην φυλακή και αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963. Δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η χούντα των συνταγματαρχών την εξόρισε στη Γυάρο. Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά.

Για το θάνατο της Ελλης Παππά , η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση: «Εκφράζω στη οικογένεια της Ελλης Παππά τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο της παλαίμαχης αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης και πνευματικού ανθρώπου. Θα μείνει στη μνήμη πολλών γενεών ιδιαίτερα η στάση της στις ιστορικές δίκες του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων στελεχών του ΚΚΕ, ως στάση διαπαιδαγώγησης και σταθερής προσήλωσης στην πάλη για να ξημερώσουν και στον τόπο μας καλύτερες μέρες».

Η κηδεία της Ελλης Παππά θα γίνει με πολιτική τελετή και σύμφωνα με την επιθυμία της θα ταφεί δίπλα στον Ν. Μπελογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ