Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ακροβατώντας στο ... παράλογο

Η Τώνια Μαρκετάκη
Η Τώνια Μαρκετάκη
Σε πραγματικά γεγονότα της δεκαετίας του '60, όπου η έρευνα για τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας καταλήγει σε προσβολή της μνήμης της, καθώς όλοι οι μάρτυρες ενδιαφέρονται για την προβολή τους στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ενώ ο άνθρωπος που ομολόγησε το φόνο της γίνεται κοινωνικό είδωλο, μέσα απ' τις σελίδες των εφημερίδων, βασίζεται η πρώτη ταινία της Τώνιας Μαρκετάκη «Ιωάννης ο βίαιος».

Μια κοπέλα βρίσκεται δολοφονημένη. Η αναπαράσταση της σκηνής γίνεται με αλλεπάλληλα φλας μπακ, με αλλεπάλληλες μαρτυρίες αυτοπτών. Στο περιθώριο της κοινωνίας, ο Γιάννης Ζάχος ζει στο δικό του ...κόσμο. Πρόκειται για ένα άτομο ψυχολογικά βεβαρημένο, του οποίου όμως η διάνοια είναι πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα. Ονειρεύεται να σκοτώσει μια γυναίκα για να επιβεβαιώσει τον ...ανδρισμό του. Ο Γιάννης ομολογεί πως αυτός έχει διαπράξει το έγκλημα και ξεκινάει η παράστασή του ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αναπαριστά ό,τι έχει διαβάσει στις εφημερίδες και η σχιζοφρένεια φτάνει στα άκρα, όταν ο Γιάννης γοητεύει το κοινό, τους δημοσιογράφους, τους ψυχιάτρους και τους δικαστές, «γιατί το περιθωριακό, απομονωμένο και αδικημένο από τη φύση του άτομο συμβαίνει να είναι προικισμένο όχι μόνο με ευφυΐα, αλλά και με γοητεία και χάρη, ενώ το ανιδιοτελές του κίνητρο, η ομολογία για μια μάταιη πράξη βίας, προς χάριν μιας εκτόνωσης μιας παγιδευμένης ψυχής, συναρπάζει κυριολεκτικά τη νεολαία της εποχής, που βλέπει στο πρόσωπο του Γιάννη έναν γνήσιο εκφραστή των βαθύτερων αναγκών της».

Παίζουν: Μανώλης Λογιάδης, Βαγγέλης Καζάν, Μηνάς Χατζησάββας, Μαίρη Μεταξά, Νικήτας Τσακίρογλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Μαλαίνα Ανουσάκη, Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Παρτσαλάκης, Ζωζώ Ζάρπα («ΒΟΥΛΗ TV», 22.00).

O Ρόμπερτ Ροντρίγκες σκηνοθετεί την περιπέτεια «Από το σούρουπο ως την αυγή».

Δυο αδέρφια, ο Σεθ και ο παρανοϊκός Ρίτσι, αφού ληστέψουν μια τράπεζα αφήνοντας πίσω νεκρούς και τραυματίες, αναγκάζουν έναν πρώην ιεροκήρυκα που ταξιδεύει με τα παιδιά του να τους μεταφέρουν σε ένα απομονωμένο μπαρ, κάπου στην έρημο του Μεξικού, όπου νομίζουν ότι θα βρουν καταφύγιο. Αντίθετα με τις προσδοκίες τους, όμως, ληστές και όμηροι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το απόλυτο χάος, αφού από την στιγμή που πέφτει ο ήλιος μέχρι το χάραμα όλοι οι εργαζόμενοι του μπαρ - με πρώτη και καλύτερη την ημίγυμνη χορεύτρια - μετατρέπονται σε αιμοδιψείς βρικόλακες...

Βασισμένος σε σενάριο του Ταραντίνο, ο νέος σκηνοθέτης Ροντρίγκες έφτιαξε μια «παράλογη» ταινία, κάτι ανάμεσα σε περιπέτεια καταδίωξης και θρίλερ τρόμου, μια ταινία που «ακροβατεί» μεταξύ φανταστικού και πραγματικού. Παίζουν: Τζορτζ Κλούνι, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Κουέντιν Ταραντίνο, Τζούλιετ Λιούις, Σάλμα Χάγιεκ (NET, 00.15).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ