Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ
Τους ενοχλεί το «χύμα» τσίπουρο

Επιδιώκουν να συγκεντρώσουν ολόκληρη την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος

Να σταματήσει η διάθεση «χύμα» τσίπουρου και τσικουδιάς ζητούν, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία του συγκεκριμένου προϊόντος. Την επιστολή υπογράφουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία, (Βόλος, Αλμυρός) στον Τύρναβο της Λάρισας, στον Εβρο και στη Μεσσηνία, που συναποτελούν την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της υπό ίδρυση Ενωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος.

Χωρίς να το λένε καθαρά, οι επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση να έχουν αυτοί, ως αποκλειστικό, το δικαίωμα παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Και, εμμέσως πλην σαφώς, ζητούν να καταργηθεί το δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας από τους μικρούς αμπελουργούς, που διαθέτουν τον παραδοσιακό άμβυκα (καζάνι), όπως προβλέπεται από σχετικό νόμο που έχει ψηφιστεί στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Ομως, μια τέτοια απόφαση, εκτός του ότι θα πλήξει τους φτωχούς αμπελουργούς που παράγουν τσίπουρο και τσικουδιά για κατανάλωση από τους ίδιους, τους φίλους και τους συγγενείς τους και για εμπορία εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων, όπως ορίζει ο νόμος, είναι σίγουρο ότι θα τινάξει στα ύψη την τιμή αυτών των προϊόντων στην αγορά, πλήττοντας άγρια τους καταναλωτές τους σ' όλη τη Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι, σήμερα, η τιμή του «χύμα» τσίπουρου είναι κατά 10 - 15 ευρώ το λίτρο χαμηλότερη από αυτή του εμφιαλωμένου των επιχειρηματιών.

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό οι εν λόγω επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι με την κυκλοφορία του «χύμα» άνυδρου τσίπουρου - σύμφωνα με στοιχεία αρμόδιων υπηρεσιών, μόνο στη Θεσσαλία διακινούνται 5.000.000 λίτρα - το κράτος χάνει πολλά χρήματα από τη μη είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνεύματος και του ΦΠΑ, καθώς και από τη μη φορολόγηση των παραγωγών και των διακινητών.

Αναφέρονται σε 200 - 400 διακινητές - λαθρέμπορους - τους αποκαλούν «μαφία του οινοπνεύματος» - οι οποίοι έχουν πλουτίσει από τη διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και, όπως υποστηρίζουν, «κυκλοφορούν με υπερπολυτελή αυτοκίνητα, ενοικιάζουν περίπτερα σε εκθέσεις, εκδίδουν πολυτελή διαφημιστικά έντυπα, πληρώνουν τηλεοπτικούς παραγωγούς και διαφημίζουν σε εκπομπές το (ερασιτεχνικό!!!) "καζάνι" τους και το γνήσιο παραδοσιακό τσίπουρό τους». Γεννιέται, όμως, το ερώτημα: Γιατί, αφού ξέρουν ποιοί είναι και πώς δρουν οι «μαφιόζοι» και τους περιγράφουν τόσο παραστατικά, δεν έχουν φροντίσει ώστε να σταματήσει η παράνομη και ασύδοτη δράση τους; Και τι σχέση έχουν μ' αυτούς τους «μαφιόζους» οι φτωχοί αμπελουργοί που βγάζουν αγνό τσίπουρο στο «καζάνι» τους;

Οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται, επίσης, ότι το «χύμα» τσίπουρο είναι παραγωγικώς ανέλεγκτο και ποιοτικώς υποβαθμισμένο, αλλά δύσκολα θα πείσουν όσους το έχουν δοκιμάσει κι έχουν πειστεί ότι το τσίπουρο που βγαίνει από το παραδοσιακό καζάνι είναι γνήσιο και, ως εκ τούτου, γευστικώς καλύτερο και ποιοτικώς ανώτερο.

Τέλος, κάνοντας λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και κινδυνολογώντας ότι επίκειται, οσονούπω, η κατάρρευσή τους, απειλούν πως, αν δεν ικανοποιηθούν αμέσως από την κυβέρνηση οι απαιτήσεις τους, θα προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της ΕΕ «με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν μέσω οικονομικής κρίσης»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ