Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επεισόδιο με πολλά ερωτηματικά στη Θράκη

Επίθεση δέχτηκε γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο που κατέγραφε συνέντευξη με Πομάκο στο χωριό Θέρμες

Ενα ακόμα επεισόδιο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις κύκλων εντός και εκτός Ελλάδας να αξιοποιήσουν τη μουσουλμανική μειονότητα για να προωθήσουν επικίνδυνα σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, εκτυλίχθηκε την περασμένη Τρίτη στο χωρίο Θέρμες της Θράκης.

Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στον τοπικό Τύπο, κάτοικοι με απειλητικές διαθέσεις απαίτησαν από γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο να διαγραφούν πλάνα στα οποία περιέχονταν αναφορές στους Πομάκους.

Το 4μελές τηλεοπτικό συνεργείο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης που έπαιρνε πλάνα από το χωριό για εκπομπή σχετική με τις μειονότητες, βιντεοσκοπούσε το δάσκαλο και εκδότη της εφημερίδας «Ζαγάλισσα», Ιμάμ Αχμέτ, που έδινε συνέντευξη σε Ελληνίδα δημοσιογράφο, μέλος του συνεργείου, για τα εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των Πομάκων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η λέξη «Πομάκος» ενόχλησε μια γυναίκα που έβγαινε από το τζαμί η οποία φώναξε: «Δεν είμαστε Πομάκοι, είμαστε Τούρκοι».

Η αντίδραση της γυναίκας, όπως φάνηκε, ήταν το σύνθημα για μια οργανωμένη αντίδραση, καθώς άρχισε να μαζεύεται κόσμος - περίπου 200 άτομα σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο - και να ζητά επίμονα να τους παραδοθεί το υλικό, με την αιτιολογία ότι τράβηξαν παιδιά όπου φαίνονται τα πρόσωπά τους. Αμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και κατέφθασε δύναμη από το Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου.

Σύμφωνα με την καταγραφή στον Τύπο, το επεισόδιο κράτησε πέντε ώρες, ενώ καταγράφηκαν και επιθέσεις στο αυτοκίνητο του συνεργείου, όπου είχαν καταφύγει οι Γάλλοι και η Ελληνίδα δημοσιογράφος. Ακολούθησαν και άλλες προκλήσεις, όπως η εμφάνιση μιας τουρκικής σημαίας στο χώρο του επεισοδίου. Μιλώντας για τα γεγονότα, ο εμπλεκόμενος εκδότης έκανε λόγο για «τσιράκια του προξενείου» που «εκφοβίζουν τον κόσμο και άλλους τους κάνουν να παπαγαλίζουν ότι είναι Τούρκοι».

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνητή ένταση που συντηρείται από επικίνδυνους κύκλους στα μειονοτικά χωρία και κινήσεις όπως η συγκρότηση αμιγώς μειονοτικού ψηφοδελτίου για το δήμο της Κομοτηνής, καθιστούν αναγκαία την επαγρύπνηση του λαού της περιοχής, ανεξάρτητα από θρήσκευμα, για να μην περάσουν τα σχέδια που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο σε βάρος συνολικά του ελληνικού και των άλλων λαών στις όμορες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ