Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση για την ανεργία σε όλη τη χώρα

Εξορμήσεις στους ΟΑΕΔ και σε γειτονιές από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνιας για την οργάνωση των νέων εργαζομένων

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Η ανάδειξη των πραγματικών ενόχων για την ανεργία και η πραγματική διέξοδος βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανελλαδικής δράσης της ΚΝΕ για την ανεργία. Απ' άκρη σε άκρη στη χώρα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποίησαν χτες εξορμήσεις σε γραφεία του ΟΑΕΔ και πικετοφορίες σε στέκια νεολαίας και γειτονιές, στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνιας της ΚΝΕ για την οργάνωση της νεολαίας.

Μέσα από εξορμήσεις σε γραφεία ΟΑΕΔ, οι νέοι κομμουνιστές κάλεσαν όλους εκείνους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά να μην παραιτηθούν, να μην αφήσουν το φόβο και την ανασφάλεια να μπουν φραγμός στο «αύριο» τους. Επισήμαναν ότι η μόνη απάντηση είναι η οργάνωση, η συλλογική πάλη, η αντεπίθεση μέσα από τις επιτροπές ανέργων που συγκροτούνται στα ταξικά σωματεία, μέσα από τις λαϊκές επιτροπές που δημιουργούνται στις γειτονιές, μέσα από την ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος και του ΠΑΜΕ, με επόμενο σταθμό τη μάχη της απεργίας. Τους κάλεσαν να διεκδικήσουν οργανωμένα και να επιβάλλουν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Να συνταχθούν με όσους παλεύουν να γυρίσει στα χέρια των εργαζόμενων ο πλούτος που παράγεται και είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από κάθε άλλη εποχή.

Στις ουρές των ανέργων

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Οι πόρτες στο παράρτημα του ΟΑΕΔ στην οδό Γαλατσίου ανοίγουν στις 8 το πρωί, όμως από πολύ νωρίτερα ήδη δεκάδες περίμεναν είτε για να εισπράξουν το επίδομα είτε για να βγάλουν ή να ανανεώσουν την κάρτα ανέργου. Οι απολύσεις γίνονται κατά κύματα, άλλες φορές περιμένουν διπλάσιοι, λέει ένας από αυτούς. Τα μέλη της ΚΝΕ μιλούν με μεσήλικες, νέους, μακροχρόνια άνεργους ή και πρόσφατα απολυμένους, μετανάστες, μητέρες που προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα μόνες, με παιδί, που ψάχνουν να βρουν μια δουλειά, οποιαδήποτε. Αλλά και νέους που έχουν απολυθεί και δεν δικαιούνται καν επίδομα γιατί δούλευαν με τις «νέες» ελαστικές σχέσεις εργασίας και δε συμπλήρωσαν τα απαραίτητα ένσημα. Δεν λείπουν και οι ιστορίες της «καθημερινής τρέλας» όπως οι εμπειρίες ανέργων των οποίων το αφεντικό εξαφανίστηκε ένα πρωί και για να πάρουν το επίδομα ανεργίας θα έπρεπε να τον εντοπίσουν για να τους υπογράψει τις απολύσεις...

Οι νέοι κομμουνιστές θύμιζαν ότι όλες οι κατακτήσεις που σήμερα χάνονται ή απειλούνται ήταν προϊόν της πάλης του λαού και μόνο με αυτή θα διαφυλαχτούν και θα διευρυνθούν. Τόνιζαν ότι για την ανεργία δεν φταίνε οι άνεργοι αλλά το σύστημα που σαπίζει και που θέλει να κάνει τις ουρές των ανέργων στρατιές, για να εξασφαλίσει φτηνή εργατική δύναμη. Μιλούσαν για τη δράση και τη στάση των κομμουνιστών, των ταξικών σωματείων, του ΠΑΜΕ που αντιπαλεύουν καθημερινά συλλογικά την πολιτική των μονοπωλίων.

ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
Μαζική εξόρμηση στον ΟΑΕΔ του Περιστερίου πραγματοποίησαν μέλη της ΚΝΕ από τις Τομεακές Οργανώσεις των Νοτιοδυτικών συνοικιών και της Κατάρτισης. Κάλεσαν τους δεκάδες ανέργους σε οργάνωση και πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, σε μαχητική συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ. Στην ουρά των ανέργων, που στις 10.00 το πρωί έφτανε ήδη μέχρι την είσοδο του υποκαταστήματος, στέκονταν νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, απολυμένοι από το χώρο του εμπορίου, μακροχρόνια άνεργοι από τον κλάδο των κατασκευών, γυναίκες που μετρούν όχι μήνες πια αλλά χρόνια ολόκληρα στην ανεργία. Κοινή ήταν η αίσθηση όλων, όσοι περίμεναν χτες για μια ακόμα ανανέωση της κάρτας ανεργίας, ότι δεν πάει άλλο, ότι είναι ώρα άνεργοι και εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι.

Σε άλλες πόλεις

Εκατοντάδες, σύντομες αλλά ουσιαστικές συζητήσεις έγιναν χτες με νέους εργαζόμενους σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, στη διάρκεια των εξορμήσεων της ΚΝΕ στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης της Οργάνωσης για την ανεργία. Ξεχείλιζε η αγανάκτηση των νέων και το αγωνιώδες ερώτημα των εργαζομένων ήταν: «Τι μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε το σμπαράλιασμα της ζωής μας». Οι νέοι της ΚΝΕ απαντούσαν δείχνοντας το δρόμο της οργάνωσης στα ταξικά συνδικάτα, του ξεσηκωμού για την αντεπίθεση, για τη δημιουργία του κοινωνικού μετώπου που θα αντιπαρατεθεί εφ' όλης της ύλης με την εξουσία των μονοπωλίων.

Εξορμήσεις έγιναν στα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε όλες τις πόλεις (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κατερίνη, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, Ξάνθη, Καβάλα), σε σχολές μαθητείας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα), στις εργατικές κατοικίες (Φλώρινας, Κοζάνης, Κομοτηνής), στα χωριά της μειονότητας στην Ξάνθη, σε χώρους του εμπορίου και σε ΕΠΑΣ (Βέροια) σε εργατογειτονιές. Το βράδυ έγιναν πικετοφορίες στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Θεσσαλονίκης, Πολίχνη, Εύοσμο και Αγία Τριάδα - Ευκλείδη).

Και στον ΟΑΕΔ στη Χαλκίδα βρέθηκαν χτες το πρωί μέλη της ΚΝΕ, που πέρα από την εξόρμηση και τη συζήτηση με τους ανέργους, συναντήθηκαν και με τον διευθυντή, όπου διαπιστώθηκε πως με τη λήξη των προγραμμάτων stage προέκυψε σοβαρή έλλειψη σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ανέργων της περιοχής, στην οποία επιπλέον η ανεργία συνεχώς αυξάνεται. Αντίστοιχη εξόρμηση έγινε και στη Λαμία.

Δυναμικές παρεμβάσεις ενάντια στην ανεργία, πραγματοποίησαν χτες οι νέοι κομμουνιστές σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με μαζικές εξορμήσεις στα καταστήματα του ΟΑΕΔ, σχολές κατάρτισης, στέκια νεολαίας, λαϊκές συνοικίες. Μάλιστα, στη Λάρισα οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου του ΟΑΕΔ. Μέσα από τη συζήτηση με άνεργους και μερικώς απασχολούμενους, αναδείχτηκε η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων, η ανάγκη να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τη δική τους εξουσία, όπου τα εργοστάσια, η γη, τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ