Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των απεργών πείνας

Αυξάνεται ο αριθμός αυτών που χρειάζονται μεταφορά σε νοσοκομείο. Επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση, ενάντια σε όλους τους μετανάστες και συνολικά το λαϊκό κίνημα

Οριακή είναι πλέον η κατάσταση της υγείας για την πλειοψηφία των απεργών πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Icon

Οριακή είναι πλέον η κατάσταση της υγείας για την πλειοψηφία των απεργών πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στους 81 ανέρχονται οι μετανάστες απεργοί πείνας από το κτίριο «Υπατία», που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας με προβλήματα αφυδάτωσης και οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Χτες, 37η μέρα της απεργίας πείνας, μεταφέρθηκαν έξι απεργοί σε νοσοκομεία το πρωί, τρεις το απόγευμα, ενώ αναμένονταν η μεταφορά άλλων 20. Παράλληλα, πέντε από τους απεργούς επέστρεψαν στον αγώνα τους μετά από νοσηλεία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, γι' αυτούς που βρίσκονται στα νοσοκομεία δεν υπάρχει απειλή για τη ζωή τους ή φόβος ανήκεστης βλάβης της υγείας τους. Οι μετανάστες που έχουν σταματήσει να πίνουν και νερό έχουν φτάσει τους 61. Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 36 μετανάστες είχαν αρχίσει απεργία δίψας, ενώ την Τρίτη προστέθηκαν άλλοι 25. Αυτό σημαίνει πως στις επόμενες 48 ώρες αναμένονται μαζικές μεταφορές μεταναστών απεργών πείνας και δίψας στα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση από την μεριά της - όπως επανέλαβε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης - επιμένει στην εγκληματική της θέση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομιμοποίηση των μεταναστών και ότι η μόνη αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσει είναι το καθεστώς ανοχής (μη απέλασης για λόγους υγείας - για ένα εξάμηνο με δυνατότητα παράτασης) που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 3907 του 2011.

Ομως, βάσει του άρθρου 21, παράγραφος 4, του ιδίου νόμου «οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χορηγούν αυτοτελή άδεια διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει παράνομα στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Η΄ του ν. 3386/2005».

Σημειώνεται ακόμα ότι στις διατάξεις του Κεφαλαίου Η' του ν. 3386/2005, που επικαλείται ο πρόσφατος νόμος 3907, προβλέπεται και η νομιμοποίηση μεταναστών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Επομένως, το όλο ζήτημα δεν έχει να κάνει με νομική αδυναμία της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τους απεργούς μετανάστες, αλλά με έλλειψη πολιτικής βούλησης να το πράξει και επίδειξη πυγμής απέναντι σε όλους τους μετανάστες και συνολικότερα το λαϊκό κίνημα.

Προκαλεί ο υπουργός Εσωτερικών

Ο Γ. Ραγκούσης, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους και για να βγάλει λάδι την άθλια πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση, επιτέθηκε στους «πολιτικούς καθοδηγητές» - όπως τους αποκάλεσε -, ρίχνοντας σε αυτούς τους ευθύνη για το γεγονός ότι η ζωή των απεργών μεταναστών βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Οσοι έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο του πολιτικού καθοδηγητή, πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να βοηθήσουν τους μετανάστες να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό την απεργία πείνας, κάτι που νομίζω ότι το οφείλουν, γιατί άλλωστε αν κάποιος σε αυτή την υπόθεση κάτι ρισκάρει είναι οι μετανάστες σε σχέση με την υγεία τους και όχι οι πολιτικοί καθοδηγητές, οι οποίοι έχουν με πολύ συστηματικό τρόπο εξασκηθεί στην επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της υπόθεσης με διαρκείς δηλώσεις στις κάμερες και στους δημοσιογράφους», είπε προκλητικά.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, πέρα από την επίσκεψη συμπαράστασης που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στους απεργούς πείνας, έστειλε επιστολή στον Γ. Ραγκούση, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στον αγώνα τους, καταδικάζοντας παράλληλα την αδιαφορία της απέναντι στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των μεταναστών απεργών πείνας που χρειάζονται νοσηλεία και στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, χτες νοσηλεύονταν 17 από τους 50 απεργούς πείνας. Οι μετανάστες δηλώνουν ανυποχώρητοι και είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος τον αγώνα για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης στους απεργούς έγιναν χτες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης στα πολιτικά γραφεία του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, στη Θεσσαλονίκη. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνα παιχνίδια από την κυβέρνηση σε βάρος των μεταναστών(2011-03-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία πείνας για 40ή μέρα(2011-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ