Σάββατο 2 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα επεισόδια στη «μάχη των αγωγών»

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και με τον αραβικό κόσμο σε εκρηκτική κατάσταση, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε διπλωματική αντεπίθεση για την επαναφορά του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream». Την περασμένη βδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Ο αγωγός φυσικού αερίου «South stream» κυριάρχησε στις συζητήσεις και όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς έλαβε τη διαβεβαίωση του Ρώσου πρωθυπουργού ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται, δηλαδή μέχρι το Δεκέμβρη του 2015.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η πορεία του «South Stream» βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης αντιπαράθεσης για τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ, σ' αυτήν την αντιπαράθεση, προωθούν την κατασκευή του αγωγού «Nabucco» που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία από περιοχές που ελέγχουν οι Αμερικανοί. Μετά από ένα διάστημα όπου το σχέδιο για τον «Nabucco», υπό την πίεση των ΗΠΑ, φάνηκε να κερδίζει έδαφος, η οικονομική κρίση και η επακόλουθη πετρελαϊκή κρίση, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο, έφεραν το σχέδιο για το «South Stream» και πάλι στο προσκήνιο, ως ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ του σχεδίου «South Stream», ο επικεφαλής της κοινοπραξίας του έργου, Μαρσέλ Κράμερ, δήλωσε στο Βελιγράδι ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 και ότι η μελέτη βιωσιμότητας του έργου θα εκπονηθεί μέχρι τον Αύγουστο. Ο ίδιος τόνισε ότι η κατασκευή του αγωγού θα πραγματοποιείται, παράλληλα, σε όλες τις χώρες που «διατρέχει» η διαδρομή του, ενώ η ποσότητα του αερίου (που θα μεταφέρεται) θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2019, οπότε αναμένεται ότι θα «αγγίξει» τα 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Ο «South Stream» σχεδιάζεται, ώστε να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και την Αυστρία. Το κόστος του αγωγού εκτιμάται στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού στις 24 Δεκέμβρη 2008 στη Μόσχα. Η συμφωνία φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ και του γενικού διευθυντή της σερβικής εταιρείας διακίνησης φυσικού αερίου, «Srbijagas», Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς. Εξάλλου, οι δύο χώρες συνήψαν ενεργειακή συμφωνία, η οποία περιελάμβανε την πώληση του 51% της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS στη ρωσική πλευρά έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ και την κατασκευή υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ, την Τετάρτη 23/3, ανακοινώθηκε και η υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση ρωσο-σλοβενικής κοινοπραξίας, η οποία θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», που θα «διατρέχει» το έδαφος της Σλοβενίας. Οπως προβλέπεται από τη συμφωνία, τα δύο μέρη (Σλοβενία και Ρωσία) θα κατέχουν μερίδιο 50%, έκαστο, στη νέα εταιρεία. Ωστόσο, δε διευκρινίστηκε η ακριβής διαδρομή του τμήματος του αγωγού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ