Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τοπικές εκλογές και δημοψήφισμα για εκλογικό σύστημα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τοπικές εκλογές έγιναν χτες στη Βρετανία αλλά και δημοψήφισμα μετά από πρόταση του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για αλλαγή στο εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα και είναι μονοεδρικό - πλειοψηφικό.

Αποτελέσματα φυσικά δεν υπάρχουν καθώς οι κάλπες έκλεισαν χτες στις 10 το βράδυ - μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας - ενώ τουλάχιστον σύμφωνα με τα προγνωστικά οι ψηφοφόροι αναμένεται να απορρίψουν την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, καθώς στις δημοσκοπήσεις το «Οχι» συγκέντρωνε 66% και το «Ναι» 33%. Εξάλλου, το συγκυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και προσωπικά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει επιδοθεί σε εκστρατεία εναντίον του κυβερνητικού εταίρου του.

Ισως περισσότερο ενδιαφέροντα να είναι τα αποτελέσματα για τις εκλογές που διεξάγονται για την εκλογή των μελών των τοπικών κοινοβουλίων στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, την εκλογή δημάρχων σε αρκετές πόλεις αλλά και τους αιρετούς εκπροσώπους 279 τοπικών συμβουλίων. Αναμένεται ότι τα αποτελέσματα θα είναι «δυσάρεστα» για τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Αγγλία, καθώς οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το πρόγραμμα λιτότητας και σαρωτικών περικοπών. Προφανώς δεν αναμένεται κάποια ανατροπή, αλλά δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση έχουν χάσει το 50% της δημοτικότητας που είχαν στις δημοσκοπήσεις πριν από ένα χρόνο και, εάν τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές σήμερα είναι ιδιαίτερα αρνητικά γι' αυτούς, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, να τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ