Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
32η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εξω η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Η δολοφονική επέμβαση στη Λιβύη, με τη συνδρομή και της ελληνικής κυβέρνησης, στο επίκεντρο της φετινής Πορείας

Στιγμιότυπο από την αντιιμπεριαλιστική πορεία
Στιγμιότυπο από την αντιιμπεριαλιστική πορεία
Συνεπείς στα βήματα του μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, στα 48 χρόνια από τη δολοφονία του και με ατόφιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, σε μια περίοδο που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας, πορεύτηκαν και φέτος οι ειρηνοδρόμοι που συμμετείχαν στην 32η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την οποία διοργάνωσε την Κυριακή η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Στη λιτή εκδήλωση, με την οποία λίγο μετά τις 8 το πρωί δόθηκε η εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα, ο Γιώργος Λαμπράκης, γιος του Γρηγόρη, συνόψισε τα αιτήματα του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ζητώντας να επιστρέψουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από τα πολεμικά και κατοχικά μέτωπα, να σταματήσει κάθε είδους συμμετοχή της χώρας μας στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσει η βάση της Σούδας, του Ακτίου και όλες οι ξένες βάσεις όπου υπάρχουν, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Με προμετωπίδα το πανό της ΕΕΔΥΕ που έγραφε «Ενάντια στον πόλεμο στη Λιβύη. Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της Ελλάδας. Να κλείσει η ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας», η πορεία κατευθύνθηκε προς το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου κατέθεσε στεφάνι η Βέρα Νικολαΐδου, ΓΓ της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο Στ. Μπενετάτος, πρώην δήμαρχος Νίκαιας, ο Π. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, καθώς και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων.

Με συνθήματα και τραγούδια, η πορεία ακολούθησε την καθιερωμένη διαδρομή, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, με στάσεις και εκδηλώσεις, στις οποίες χαιρέτισαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οι δήμαρχοι της κάθε περιοχής. Νωρίς το απόγευμα, η πορεία έφτασε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου την υποδέχτηκαν κάτοικοι της πόλης και διαδηλωτές απ' όλη την Αττική. Χαιρετισμό απηύθυναν η Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Αντωνίου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αγίας Παρασκευής και ο Βασίλης Ζορμπάς, δήμαρχος Αγ. Παρασκευής,

Διανύοντας την τελική ευθεία προς το σημείο του τερματισμού, με συνθήματα όπως «Κανένας φαντάρος έξω από τη χώρα, όσοι έχουν φύγει να επιστρέψουν τώρα» και «Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά», οι ειρηνοδρόμοι έφτασαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στην εκδήλωση της υποδοχής, χαιρετισμό απηύθυναν ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μόνο το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και η αναχαίτιση και η ανατροπή του ιμπεριαλιστικού συστήματος μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ειρηνικού κόσμου. Tο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα καλεί τους αγωνιστές που συσπειρώνονται σε αυτό, καλεί τις ριζοσπαστικές δυνάμεις να συμπαραταχθούν ενεργά με το ταξικό εργατικό κίνημα για τη δημιουργία μιας λαϊκής συμμαχίας των εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, νεολαίας και γυναικών. Μιας συμμαχίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια και τις δυνάμεις που τα υπηρετούν. Μιας λαϊκής συμμαχίας που θα αγωνιστεί για να αναχαιτίσει την επίθεση σήμερα, θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία αύριο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το συγκρότημα φίλων της ειρήνης. Ανάλογες αντιιμπεριαλιστικές, αντιΝΑΤΟικές πορείες και εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα: Στο Βόλο, στις 12 Μάη, με εκκίνηση από την πλατεία Ανακασιάς. Στη Σάμο, στις 15 Μάη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μάη. Στη Μυτιλήνη, στις 22 Μάη. Στην Τρίπολη, στις 29 Μάη. Αναμένονται επίσης οι ημερομηνίες πραγματοποίησης αντίστοιχων δραστηριοτήτων και σε άλλες πόλεις.

Προετοιμασίες για το Συνέδριο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης για την εκλογή αντιπροσώπων, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα γίνει στις 28 και 29 του Μάη στην Αθήνα. Εκδηλώσεις διοργανώνουν:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, την Πέμπτη 12 Μάη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Αθλητικού Συλλόγου «ΑΡΙΩΝ» (Ιλιάδος 148 πλ. Πλυτά).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, την Πέμπτη 12 Μάη στις 5 μ.μ. στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Αδελφών Πιερράκου 31).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ