Κυριακή 26 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο στόχαστρο όποια κατάκτηση έχει απομείνει

Νέο πακέτο περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, είναι στα σκαριά από την κυβέρνηση Κάμερον

Από διαδήλωση τον περασμένο Μάρτη στο Λονδίνο ενάντια στις περικοπές
Από διαδήλωση τον περασμένο Μάρτη στο Λονδίνο ενάντια στις περικοπές
Σε αργό, οδυνηρό και βασανιστικό θάνατο καταδικάζονται οι Βρετανοί εργαζόμενοι εξαιτίας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Τα στοιχεία της οικονομίας είναι «δυσοίωνα». Το χρέος ανέρχεται στο 62% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει διαμορφωθεί στα 156 δισεκατομμύρια λίρες, ή 11% του ΑΕΠ.

Η ανεργία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το μήνα Μάη, μειώθηκε ελάχιστα και κυμάνθηκε στο 7,7%, ενώ σημειώθηκε μείωση κατά 88.000 και του αριθμού των ανέργων που φτάνουν στα 2,43 εκατομμύρια επισήμως και δίχως να αναφέρονται τα στοιχεία των υποχρεωτικά υποαπασχολούμενων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κάποτε κραταιάς Γηραιάς Αλβιόνας για το 2010 ήταν μόλις 1-1,5%, ενώ εκτιμάται - εκτιμήσεις που χαρακτηρίζοντας αισιόδοξες - ότι το 2011 θα κινηθεί στο 3-3,5. Τα στοιχεία αυτά ωχριούν ωστόσο μπροστά στα «ανθρωποφαγικά μέτρα», που λαμβάνει, με εντατικούς μάλιστα ρυθμούς, η κυβέρνηση συνασπισμού των Συντηρητικών (Τόρις) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά, η προώθηση των σαρωτικών περικοπών εξακολουθεί να γίνεται με καταιγιστικό ρυθμό, η οικονομία συνεχίζει να ασθμαίνει, αλλά η κόλαση είναι «ήδη εδώ» για τους εργαζόμενους, καθώς η αφόρητη οικονομική κατάσταση είναι μία αδυσώπητη πραγματικότητα.

Νέο μίνι - πακέτο περικοπών

Στις 24 Μάη, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων άμεσων περικοπών στο δημόσιο τομέα, ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων λιρών. Αν και πρόκειται για ένα πακέτο που αποτελεί ουσιαστικά προπέτασμα καπνού για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που ήδη σχεδιάζεται - αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια από το 2018 για τους άντρες από τα 65 που είναι μέχρι σήμερα και 65 για τις γυναίκες από 60 που είναι σήμερα και διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους των εργαζομένων - αλλά και τις περικοπές των θέσεων εργασίας, που αναμένεται να γίνουν, ωστόσο οι λεπτομέρειές δίνουν σαφές στίγμα των προθέσεων.

Τα μέτρα προβλέπουν μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων, «πάγωμα» των προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση, περικοπές στο συνολικό προϋπολογισμό για τις ημικρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς που υπάγονται σε διάφορα υπουργεία, μείωση των υπουργικών μισθών κατά 5% από φέτος κ.λπ. Οι μεγαλύτερες περικοπές γίνονται στον τομέα των Κοινοτήτων και των Τοπικών Κυβερνήσεων, 780 εκατομμύρια λίρες στερλίνες (7,2% του προϋπολογισμού των υπουργείων), περικοπές που θα προστεθούν σε αυτές που ήδη περιλαμβάνονται στον τρέχοντα προϋπολογισμό και εκτός των απολύσεων εργαζομένων που συνεπάγονται θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα και τη διαβίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το νέο πακέτο μέτρων προστίθεται στο πακέτο περικοπών συνολικού ύψους 83 δισ. στερλινών, που εγκρίθηκε από το βρετανικό Κοινοβούλιο στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Πρόγραμμα που προβλέπει επίσης μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, μέχρι και μισό εκατομμύριο σε βάθος χρόνου.

Ηδη, έχουν γνωστοποιηθεί οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για απόλυση 330.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015. Σχεδιασμοί που δρομολογούνται και συνδυάζονται με την προωθούμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο «κόκκινο»

Την Πέμπτη, ήδη, οργανώνεται απεργία από συνδικάτα του δημόσιου τομέα, όπως η Εθνική Ενωση Δασκάλων (NUT), η Ενωση Καθηγητών και Λεκτόρων (ATL), η Ενωση Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (UCU) και η Ενωση Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS). Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές αυτές ενώσεις, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν την απεργία ως την «έναρξη πολέμου» εναντίον της κυβέρνησης, εκπροσωπούν μόλις 750.000 εργαζομένους ή το 12% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ η απεργία θα έχει και τοπικό χαρακτήρα, αφού έχει προκηρυχθεί για την Αγγλία και την Ουαλία. Αν και η συμμετοχή του μεγαλύτερου συνδικάτου του δημόσιου τομέα (Unison) - εκπροσωπεί 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους - όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να διευρύνει τόσο τη συμμετοχή όσο και την εμβέλεια της «προειδοποιητικής απεργίας».

Δίχως να σημαίνει ότι η απεργιακή κινητοποίηση δεν είναι σημαντική, ωστόσο οι ορίζοντές της περιορίστηκαν από τη στιγμή της προκήρυξής της, λόγω της χρόνιας συμβιβαστικής πολιτικής της ηγεσίας των συνδικάτων και της οργανικής διασύνδεσής τους με το Εργατικό Κόμμα. Οι ηγεσίες των συνδικάτων, από την πρώτη στιγμή, επιχειρούν να πνίξουν εν τη γενέσει της οποιαδήποτε γνήσια έκφραση αντίθεσης και αγώνα των εργαζομένων. Κορυφαίο παράδειγμα ήταν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών, όπου η μεγαλύτερη ομπρέλα συνδικαλιστικών οργανώσεων (TUC), αν και αρχικά είχε «συνταχθεί» με τους φοιτητές, μόλις διαφάνηκε η διάθεσή τους για άμεση σύγκρουση με την κυβέρνηση, όχι μόνον αποσύρθηκε, αλλά κατήγγειλε και τα επεισόδια..!

Φυσικά, ο αγώνας των φοιτητών δεν έχει τελειώσει και παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων, η ακαδημαϊκή χρονιά που αρχίζει το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ θερμή. Διόλου τυχαία, αφού η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθίσταται απαγορευτική για την πλειοψηφία των παιδιών των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων. Ηδη, πριν το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, η πλειοψηφία των πανεπιστημίων ανακοίνωσε την αύξηση των διδάκτρων τους στο μέγιστο δυνατό, δηλαδή γύρω ή πάνω από τις 9.000 λίρες. Συνεπώς, το μέσο ύψος των διδάκτρων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα κυμαίνεται γύρω στις 9.000 λίρες - σχεδόν τριπλασιασμός από τις 3.500 που είναι σήμερα το ανώτατο όριο - και όχι στις 7.500 λίρες, ποσό που είχε προβλέψει η βρετανική κυβέρνηση και επί του οποίου είχε βασίσει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Αναμένεται η χρηματοδότηση να είναι σαφώς μικρότερη, όπως έχει προειδοποιήσει η κυβέρνηση. Ασχέτως, πάντως, εάν η κυβέρνηση πραγματοποιήσει την απειλή της, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 36.000 πανεπιστημιακές θέσεις που θα χαθούν εξαιτίας μόνο των περικοπών των κονδυλίων προς τα πανεπιστήμια.

Ολα στο «σφυρί»

Τίποτα θετικό δεν προμηνύεται για την αγορά εργασίας, εννοείται ούτε και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς όλοι αναμένουν ότι οι σαρωτικές περικοπές της κυβέρνησης και η απώλεια θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα θα έχουν συντριπτικές επιπτώσεις συνολικά στην αγορά εργασίας, όπου αναμένεται να χαθούν συνολικά έως και 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Αν πρόκειται για «ακραίες εκτιμήσεις», αξίζει κανείς να αναφέρει ένα και μόνο παράδειγμα: Περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα έχουν χαθεί από την κατάρρευση της τράπεζας Northern Rock στα τέλη του 2007 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2010, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SKY News. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα Lloyds, η οποία διασώθηκε με τα χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων, αναμένεται να περικόψει ακόμη 15.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Telegraph». Οι 15.000 θα προστεθούν στο σύνολο των 28.000 απολύσεων που ήδη έχει πραγματοποιήσει η τράπεζα μετά τη συγχώνευσή της με την HBOS.

Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο, ούτε πρόκειται να μείνει. Η υγεία θεωρείται δεδομένο ότι θα ...νοσήσει, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το «Εθνικό Σύστημα Υγείας» (NHS) θα προφυλαχτεί ως «κόρη οφθαλμού». Οι δαπάνες που έχουν εγκριθεί είναι «αυξημένες», εντούτοις η πραγματική αύξηση είναι κατώτερη ακόμη και του πληθωρισμού και δεν ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο λίρες με πραγματικούς όρους. Δεδομένων, λοιπόν, των ολοένα αυξανόμενων τιμών των φαρμάκων και της περίθαλψης των ηλικιωμένων, οι διοικητές των νοσοκομείων θα προβούν σε απολύσεις γιατρών και νοσοκόμων και θα κλείσουν συγκεκριμένες πτέρυγες. Θεωρείται, επίσης, δεδομένη η «αναδιάρθρωση» του NHS, σε χρόνο σύντομο μάλιστα, με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, η εξωτερική ανάθεση των υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, αφού επιβάλλεται εξοικονόμηση πόρων έως το 2014 ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών. Επίσης όσον αφορά στην Υγεία και κυρίως στις παροχές προς τους Βρετανούς, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι περικοπές που προβλέπονται στην Κοινωνική Πρόνοια, αλλά και στην τοπική διοίκηση, οι οποίες, όπως ήδη είπαμε, είναι «γενναίες».

Ούτε, όμως, «κεραμίδι» θα μείνει όρθιο. Τα κονδύλια για παροχή στέγασης μειώνονται δραστικά, κατά 60% σπρώχνοντας ολοένα και περισσότερους στον ιδιωτικό τομέα. Οι περικοπές σημαίνουν 270.000 λιγότερες οικίες, αφήνοντας 1,8 εκατομμύρια Βρετανούς σε λίστα αναμονής, ενώ και το ενοίκιο θα διαμορφωθεί υψηλότερο, τουλάχιστον στο 80% της τιμής της αγοράς. Στη λαιμητόμο των περικοπών, και βιβλιοθήκες, πάρκα, κοινωφελείς οργανισμοί που απευθύνονται σε γονείς με μικρά παιδιά, σε νέους ή σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αρωγή σε άτομα με αναπηρία, επιδόματα σε μονογονεϊκές οικογένειες, επιδόματα αναπηρίας... Ακόμη και τα δάση της Βρετανίας βγαίνουν στο σφυρί, καθώς έχουν γίνει γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης για την πώληση περίπου 7,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων έως το 2020. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η νομοθεσία στην οποία υπόκεινται τα δάση και η οποία χρονολογείται από την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα, το 1215. Για την πολιτική εξουσία, όμως, μάλλον είναι ένας αναχρονισμός μπροστά στο όραμα «μίας σύγχρονης Βρετανίας» παντελώς ξεπουλημένης και ενός λαού εξαθλιωμένου και γεμάτου οργή, δηλαδή ενός «σύγχρονου Ευρωπαίου».


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ