Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Η μεγάλη πληγή της κτηνοτροφίας

Το 2010 το έλλειμμα στα κτηνοτροφικά προϊόντα έπιασε ποσοστό 82,3% του συνολικού ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο!

Το 82,3% του ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο του 2010 οφείλεται στις εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων. Το συνολικό έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο ήταν 1,898 δισ. ευρώ από όπου το έλλειμμα σε ζωντανά ζώα, κρέατα και παρασκεύασματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά ήταν 1,563 δισ. ευρώ! Κι αυτό συμβαίνει ενώ οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε δεινή θέση και η εγχώρια κτηνοτροφία απειλείται πλέον με εξαφάνιση.

Πιο συγκεκριμένα το 2010 το έλλειμμα στα ζωντανά ζώα ήταν 65,7 εκατ. ευρώ, στα κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος 1,028 δισ. ευρώ και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά 469,4 εκατ. ευρώ. Η αξία των εισαγωγών για ζωντανά ζώα ήταν 76 εκατ. ευρώ και η αξία των εξαγωγών 10,3 εκατ. ευρώ, ενώ για τα κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος η αξία των εισαγωγών ήταν 1,085 δισ. ευρώ και η αξία των εξαγωγών μόλις 56,7 εκατ. ευρώ. Για τα γαλακτοκομικά και αυγά είναι αντίστοιχα 770,7 εκατ. ευρώ και 301,2 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη πληγή στο έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η Ελλάδα δυστυχώς κατάντησε μαζικός εισαγωγέας σε κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος καθώς και σε γάλα από την ΕΕ και αυτό αποβαίνει σε βάρος της εγχώριας παραγωγής. Το 2010 από το 1,085 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική αξία των εισαγωγών από τις χώρες όλου του κόσμου το 1,059 δισ. ευρώ ήταν από τις χώρες της ΕΕ και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ από τις τρίτες χώρες. Δηλαδή το 99% της αξίας των εισαγωγών σε κρέατα και παρασκευάσματα το 2010 είναι από τις χώρες της ΕΕ. Η χώρα πληρώνει και σ' αυτό τον τομέα ακριβά τις επιπτώσεις από την ένταξη στην ΕΕ. Η αυτάρκεια της χώρας σε κρέας από την ένταξη στην τότε ΕΟΚ, τώρα ΕΕ, μειώθηκε δραστικά. Στα κοτόπουλα από 100% που ήταν το 1980 μειώθηκε στο 67%, στο βοδινό αντίστοιχα από 66% έπεσε στο 27%, στο χοιρινό από 84% στο 41% και στο αιγοπρόβειο από 92% στο 80%.

Επίσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά η αξία των εισαγωγών ήταν το 2010 770,7 εκατ. ευρώ, από όπου τα 769,8 εκατ. ευρώ ήταν από τις χώρες της ΕΕ. Δηλαδή, εδώ οι εισαγωγές από την ΕΕ το 2010 ήταν το 99,4%! Ομως η χώρα έχει ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα και η παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες της, ενώ τα καρτέλ γιγαντώνονται σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι μέσα στη δεκαετία 2000-2010 ο αριθμός των αγελαδοτρόφων μειώθηκε κατά 63,5%! Από 12.402 που ήταν το 2000 έφτασαν να είναι μόλις 4.623 το 2010. Από τη μέση βέβαια βγήκαν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος.

Υπό κατάρρευση

Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η κατάσταση θα χειροτερεύει και οι εισαγωγές θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες με κερδισμένα τα καρτέλ και τα μονοπώλια, ενώ η εγχώρια κτηνοτροφία απειλείται πλέον με κατάρρευση. Οι τιμές παραγωγού όλο και συμπιέζονται και το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνει. Από 2010 η κατάσταση επιδεινώθηκε περισσότερο σε βάρος των κτηνοτρόφων και σε αυτό συνέβαλε και η πολιτική του μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση. Η τιμή στο κρέας γνώρισε νέα μείωση. Για παράδειγμα, στο χοιρινό κρέας η μείωση ήταν 6,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος - Κρέατος) για το χοιρινό κρέας η ανώτερη τιμή εντός του 2009 ήταν 2 ευρώ το κιλό, ενώ το 2010 ήταν 1,80 ευρώ. Για το πρόβειο κρέας, ενώ τον Αύγουστο του 2009 ο παραγωγός εισέπραξε 7,50 ευρώ ανά κιλό, η αντίστοιχη ανώτερη τιμή δεν ξεπέρασε τα 6,11 ευρώ μέσα στο 2010. Ιδια είναι η εικόνα και στο γίδινο κρέας, όπου η ανώτερη τιμή παραγωγού στο κατσίκι ήταν τα 7 ευρώ το κιλό το 2009, ενώ το 2010 δεν ξεπέρασε τα 5 ευρώ το κιλό. Στο κοτόπουλο επίσης οι τιμές παραγωγού το 2010 δεν ξεπέρασαν τα 1,80 ευρώ το κιλό, ενώ το 2009 ήταν γύρω στα 2 ευρώ. Η τιμή στο γάλα επίσης μειώθηκε. Για παράδειγμα στο αιγοπρόβειο γάλα η τιμή μειώθηκε το 2010 από ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες κατά 4 έως 6 λεπτά το κιλό και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα περισσότερο. Επίσης, στο αγελαδινό γάλα μείωση της τιμής επέβαλε μέχρι και η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», την οποία η κυβέρνηση ξεπουλάει και αν γίνει αυτό η τιμή παραγωγού στο γάλα θα πέσει ακόμα πιο κάτω.

Από την άλλη οι τιμές στις ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, από τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια στα δημητριακά και επειδή η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους - από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011 - οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%. Κι από κοντά το κόστος παραγωγής αυξάνεται ακόμα περισσότερο από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ κ.ά.

Ανάπτυξη για το λαό

Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική ΕΕ και κυβερνώντων στηρίζει τις μαζικές εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων σε βάρος της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής και σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Εφτασαν τα πράγματα, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι μαζικά να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής. Ομως τα μονοπώλια και οι μεγάλες βιομηχανίες κρέατος των βόρειων χωρών της ΕΕ κερδίζουν ανεξέλεγκτα από τη διαμορφωθείσα κατάσταση σε βάρος των κτηνοτρόφων και σε βάρος του λαού. Η κατάσταση αυτή μπορεί ν' αναστραφεί και η χώρα μπορεί να αποκτήσει αυτάρκεια σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της. Μπορεί να παράγει φτηνά και υγιεινά προϊόντα σε όφελος του λαού. Η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία μπορούν ν' αναπτυχθούν σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΚΑΠ, με όρους «ελεύθερης αγοράς», με τους νόμους του κέρδους, σε καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων και με τους όρους του μνημονίου. Οσο ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι θα βρίσκονται σε καθεστώς ανελέητης εκμετάλλευσης. Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι εξαναγκάζονται να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές ή να βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη, ενώ ταυτόχρονα εισάγονται μαζικά ομοειδή προϊόντα από άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία, ενώ τη γη, την παραγωγή και τις επιδοτήσεις θα συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες - καπιταλιστές. Το πρόβλημα όλο και θα εντείνεται, αν δεν αλλάξει πολιτική και δεν γίνουν ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ