Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκοτώθηκε 30χρονος εναερίτης

Δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο και έπεσε από μεγάλο ύψος όταν έσπασε ο στύλος πάνω στον οποίο δούλευε

Για να μειωθεί το κόστος η εργοδοσία πετσοκόβει μέτρα ασφαλείας των εργατών

Motion Team

Για να μειωθεί το κόστος η εργοδοσία πετσοκόβει μέτρα ασφαλείας των εργατών
Ενας ακόμη εργαζόμενος, στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχασε τη ζωή του, χτες το πρωί, την ώρα της εργασίας του. Πρόκειται για τον 30χρονο εναερίτη Γεώργιο Καφάτο, ο οποίος εργαζόταν σε συνεργείο εργολάβου που έχει αναλάβει τη συντήρηση του δικτύου της ΔΕΗ στο νησί.

Συγκεκριμένα το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη χτες στις 9 το πρωί στο Δήμο Μαλεβιζίου στο Γάζι κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ο 30χρονος, που εκτελούσε εργασίες πάνω σε στύλο της ΔΕΗ, έπεσε από μεγάλο ύψος όταν ο ξύλινος στύλος έσπασε, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί πολύ σοβαρά. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε. Προανάκριση διενεργείται από το Α' Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.

Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για τον τρίτο νεκρό μέσα στο τελευταίο 6μηνο. Αντίστοιχο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο σε συνεργείο της ΔΕΗ ενώ και τον περασμένο Μάη εργαζόμενος τραυματίστηκε σε εργολαβικό συνεργείο. Τα προβλήματα είναι γνωστά με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, εξοντωτικά ωράρια των εργαζομένων, έλλειψη μέτρων ασφαλείας, αύξηση των συμβασιούχων και όχι μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ τονίζει πως «Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. όσο και τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ ΑΕ - την οποία σκοπεύει να ξεπουλήσει εντελώς το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση - παραδίνει εδώ και καιρό σε εργολάβους σημαντικό τμήμα της δουλειάς.

Αυτές οι εργολαβίες, προσθέτει, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, την εντατικοποίηση της δουλειάς και την έλλειψη κάθε μέτρου Υγιεινής και Ασφάλειας. Μάλιστα, εντελώς ανειδίκευτοι εργάτες, όπως ο άτυχος συνάδελφος, καλούνται να εκτελέσουν εργασίες εξαιρετικά επικίνδυνες!

Οι ευθύνες βαραίνουν βαρύτατα και τη Διοίκηση της ΔΕΗ για το ζήτημα της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς! Το ίδιο και τις πλειοψηφίες σε ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και εδώ στο Ηράκλειο, που έβαλαν πλάτη να φτάσουμε μέχρι εδώ».

Κλείνοντας η ανακοίνωση τονίζεται ότι μοναδική λύση για τους εργαζόμενους αλλά και τα λαϊκά στρώματα είναι ο αγώνας για άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας. ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη, σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.

«Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ένας ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή της ενέργειας να είναι κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία και τα ενεργειακά έργα να σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και να υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και εργατικό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ