Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
Καταιγιστικές εξελίξεις σε κάθε κλάδο

Με ωμούς εκβιασμούς οι εργοδότες απαιτούν από τους εργάτες να δεχτούν το σφαγιασμό μισθών και δικαιωμάτων

Η ταξική οργάνωση των εργατών μπορεί να δώσει απάντηση στην πλουτοκρατία που θέλει να τους φορτώσει τα βάρη της κρίσης
Η ταξική οργάνωση των εργατών μπορεί να δώσει απάντηση στην πλουτοκρατία που θέλει να τους φορτώσει τα βάρη της κρίσης
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα σε όλους τους κλάδους. Η εργοδοσία αξιοποιεί πλήρως το αντεργατικό οπλοστάσιο που της προσφέρουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και βάζει στο στόχαστρό της όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:

-- Στην PEPSI, στο εργοστάσιο της Αθήνας, στο Κορωπί, η εργοδοσία πρότεινε στο ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων μείωση στους καταβαλλόμενους μισθούς της τάξης του 4%, κόβοντας μια σειρά από επιδόματα. Ανάμεσα σε αυτά που η εργοδοσία «κόβει» είναι μια «δωροεπιταγή» που έπαιρναν οι εργαζόμενοι 155 ευρώ, που μειώνεται στο μισό, μείωση των υπερωριών από το 65% στο 50% για το 2012 και το 2013, καθώς και μείωση των βασικών μισθών στους νεοπροσληφθέντες από 2% έως 15%, ανάλογα με την ειδικότητα. Μάλιστα η εργοδοσία, καταφεύγοντας σε ωμό εκβιασμό, διεμήνυσε στους εργαζόμενους πως αν δε γίνει δεκτή η παραπάνω πρόταση στην αυριανή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, τότε θα προχωρήσει σε απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία, δίχως καμιά νέα διαπραγμάτευση. Στην TASTY, η οποία ανήκει επίσης στον όμιλο της PEPSICo, οι εργάτες προχωρούν την Κυριακή 11 Δεκέμβρη στις 10 π.μ., σε Γενική Συνέλευση, μετά την εξαγγελθείσα πρόθεση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε κόψιμο παροχών προς τους εργαζόμενους.

-- Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η εργοδοσία με επιστολή προς όλους τους εργαζόμενους ανακοινώνει τις προθέσεις για γενικευμένη επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για μείωση μισθών «μεσοσταθμικά κατά 12%», καθώς και αντίστοιχης μείωσης «λοιπών γενικών εξόδων» προκειμένου «να προσαρμοστούμε στις παρούσες οικονομικές συνθήκες». Δηλώνει πως η μείωση των αποδοχών θα προχωρήσει από 1η Γενάρη 2012 και συμπληρώνει πως «όπου αυτό δεν καταστεί εφικτό θα καθιερώσουμε το σύστημα της 4ήμερης εβδομαδιαίας μερικής απασχόλησης, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες κάθε μονάδας». Πρόκειται για εξέλιξη που βεβαιώνει πως οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για το οποίο περηφανεύονται οι αστικές κυβερνήσεις.

-- Στον κλάδο του Τύπου και Χάρτου: Σήμερα στην επιχείρηση γραφικών τεχνών ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ, οι εργάτες προχωρούν, μετά από απόφαση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, σε 3ωρη στάση εργασίας (6 π.μ. - 9 π.μ.) αντιδρώντας στην ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας. Αντίστοιχα, στην εταιρεία ΓΚΡΕΚΗΣ, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε 6 τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις, ενώ πατώντας στους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων προχωρά ταυτόχρονα σε προσπάθεια μείωσης μισθών και επιβολής εκ περιτροπής εργασίας στους εργαζόμενους. Μάλιστα - όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων - στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη έφερε και την αστυνομία και προσπάθησε να στρέψει τους εργάτες της επιχείρησης κατά του συνδικάτου. Αλλά απέτυχε. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις», επισημαίνει το κλαδικό συνδικάτο.

-- Στον κλάδο του Μετάλλου: Στο εργοστάσιο της FORD, στο Κορωπί, η εργοδοσία όχι μόνο προχώρησε σε μια απόλυση ενός πρωτοπόρου εργαζομένου, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και ήταν μπροστάρης των εργατών, αλλά ταυτόχρονα, συνεχίζεται η απληρωσιά, που έχει ήδη φτάσει τους δυόμισι μήνες. Στο αλουμινάδικο ΛΟΥΚΙΣΑ η εργοδοσία χρωστά, επίσης, δεδουλευμένα 3 - 4 μηνών. Οι εργάτες και στις δύο επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ