Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Π. ΚΑΖΑΚΟΥ
Το παραμύθι του «τρελού» και ο «Χρυσαυγίτης»

Επιμένουν να ζητούν τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης για το μακελάρη των μεταναστών ΠαντελήΚαζάκο οι συνήγοροί του Γ. Πρασιανάκης (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ) και Χρ. Μαρκογιαννάκης (βουλευτής ΝΔ), προκειμένου να πετύχουν την ατιμωρησία του. Χτες επανέφεραν και το αίτημα να κληθεί να καταθέσει στο Κακουργιοδικείο ο διευθυντής του Ψυχιατρείου Κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού κ. Δημόπουλος, επειδή «τον παρακολουθεί τον τελευταίο χρόνο και θεωρεί ότι παρουσιάζει σχιζοφρενική ψύχωση παρανοϊκού τύπου»... Οι συνήγοροι των θυμάτων επισήμαναν ότι, αν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα, τότε θα πρέπει να εξεταστούν ως μάρτυρες και πρόσωπα που γνώριζαν τον Π. Καζάκο - συμμαθητές του, παιδιά από τη «Στροφή», συνάδελφοί του από το στρατό και την ΕΡΤ, όπου εργαζόταν κανονικά μέχρι τη σύλληψή του - για να πουν ότι ήταν απόλυτα φυσιολογικός. Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος της υπεράσπισης, τονίζοντας ότι «η γνωμάτευση αυτή αφορά την παρούσα φάση και όχι τον επίδικο χρόνο». Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε και πάλι να αποφασίσει.

Κατά τη χτεσινή διαδικασία, δημιουργήθηκε έντονο επεισόδιο, όταν ο συνήγορος του Καζάκου, Γ. Πρασιανάκης, ενοχλημένος από το χαρακτηρισμό «ρατσιστής» που ακολουθεί τον πελάτη του από τον Οκτώβρη του 1999, προσπάθησε να ...«βάλει τα πράγματα στη θέση τους». Πήρε δε τόση φόρα, που ταύτισε τον Καζάκο με την Ελλάδα («βγαίνει - είπε - το μήνυμα ότι στην Ελλάδα όποιος είναι μαύρος κινδυνεύει») και μίλησε υποτιμητικά για τους μετανάστες και τις πατρίδες τους («βρίσκουν φιλοξενία στην Ελλάδα... Μήπως στην πατρίδα τους περνούσαν καλύτερα;»), για να δεχτεί τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κάποιων θυμάτων του Καζάκου και φίλων τους από την Αφρική. Αίσθηση, όμως, έκανε και η παρουσίαση από συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής μιας φωτογραφίας, που απεικονίζει τον Π. Καζάκο σε διαδήλωση της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» να κρατά ένα πανό! «Δεν είναι αυτός», υποστήριξε ο πατέρας του. «Εγώ οργανώθηκα στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και η μητέρα του ήταν στην ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ηλιούπολης. Πώς θα ήταν φασίστας;».

Το πρωί κατέθεσε στο δικαστήριο ο Κούρδος ΜοχάμεντΣαρίφ, καθισμένος και αυτός σε αναπηρικό καροτσάκι (όπως ο Αιγύπτιος ΣάαντΑμπντελχαντί), εξαιτίας του ρατσιστικού μένους του Καζάκου. Η σφαίρα του τελευταίου τον βρήκε στη βουβωνική χώρα και τον σακάτεψε. «Αδειασε - είπε - πάνω μου την τελευταία του σφαίρα κι έτσι γλίτωσε ο τρίτος φίλος μου Γιουσούφ. Πρώτα πυροβόλησε τον Χοσεβί (Μοχάμεντ Αχμέτ Χόσο, 20 χρόνων), που έπεσε κάτω νεκρός. Ηταν αποφασισμένος να μας σκοτώσει. Περπατούσαμε στην πλατεία Κουμουνδούρου. Μας χτύπησε από πίσω».

«Περπατούσα πίσω από το Δημαρχείο προς Ομόνοια. Από την αντίθετη κατεύθυνση, ερχόταν ο κατηγορούμενος. Οταν με πλησίασε, έβγαλε το πιστόλι και με πυροβόλησε στο δεξί μάγουλο. Η σφαίρα βγήκε κάτω από το αριστερό αυτί. Μετά έφυγε γρήγορα. Δεν κατάλαβα γιατί το έκανε. Τώρα ζαλίζομαι και δεν μπορώ να μιλάω», κατέθεσε ο ΜοχάμεντΝταντόν από το Μπαγκλαντές. «Ημουν στην οδό Λιοσίων. Είδα τον κατηγορούμενο να είναι πίσω μου. Περπατούσε κανονικά. Προηγουμένως στεκόταν απέναντι και με κοίταζε. Με πυροβόλησε στο λαιμό. Επεσα κάτω. Πονάω και κάθε 3 - 4 μέρες σταματάω τη δουλιά. Δεν ξέρω γιατί με χτύπησε», είπε και ο Πακιστανός ΑχμέτΜισάρ.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν, επίσης, ο ΑλένΛάνσον, αυτόπτης μάρτυρας του σοβαρού τραυματισμού του φίλου του Νιγηριανού μικροπωλητή Τίμοθι (Τόμι) Αμπντούλ στην οδό Ζωσιμάδων στα Εξάρχεια, η διερχόμενη Ολγα - ΜαρίαΛαμπροπούλου, που είδε την ίδια δολοφονική απόπειρα του Καζάκου και ο Αλβανός ΕλινόρΠάγια, αυτήκοος μάρτυρας της δολοφονίας του Γεωργιανού μετανάστη ΓκιόργκιΚουντεσιάνι στην οδό Ηπείρου. Ολοι αναγνώρισαν ως δράστη τον Π. Καζάκο. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ