Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Παζάρια για τη βάση στην Γκαμπάλ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για την παράταση παραμονής του ρωσικού σταθμού ραντάρ, όπου εργάζονται 1.500 Ρώσοι στρατιωτικοί, στην περιοχή της Γκαμπάλ του Αζερμπαϊτζάν, έως το 2025.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» το Αζερμπαϊτζάν απαιτεί από τη ρωσική πλευρά αύξηση του ετήσιου ενοικίου του σταθμού ραντάρ κατά 42 φορές, δηλαδή από τα 7 εκατ. δολάρια στα 300 εκατ. δολάρια και δε φαίνεται να υποχωρεί. Από τη μεριά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας χαρακτηρίζει ιδιαίτερα υψηλή την τιμή και απειλεί με αποχώρηση από την Γκαμπάλ, στην περίπτωση «που το Μπακού δεν συγκρατήσει τις ορέξεις του».

Ο σταθμός ραντάρ στην Γκαμπάλ ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της ΕΣΣΔ. Τέθηκε σε λειτουργία το 1985. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ η Ρωσία συνέχισε την εκμετάλλευσή του. Προορίζεται για την ανίχνευση εκτόξευσης χερσαίων και θαλάσσιων βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να φέρνουν πυρηνικές κεφαλές, καθώς και για τη συνεχή παρακολούθηση του διαστημικού χώρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων, ελέγχει εδάφη σε ακτίνα 8.000 χιλιομέτρων, π.χ. Ιράν, Τουρκία, Κίνα, Πακιστάν, Ινδία, Αυστραλία κ.ά., καθώς και ένα μεγάλο μέρος των χωρών της Αφρικής, των νησιών του Ινδικού και Ατλαντικού ωκεανού.

Το 2002 είχε υπογραφεί συμφωνία ενοικίου του σταθμού ραντάρ, η προθεσμία της οποίας λήγει στις 24 Δεκέμβρη του 2012. Η Ρωσία επιδιώκει την παράταση παραμονής του Σταθμού Ραντάρ έως το 2025.

Ο πρώην διοικητής του συστήματος προειδοποίησης πυραυλικής επίθεσης, στρατηγός Νικολάι Ροντιόνοφ, σε δήλωσή του φάνηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως η νέα μονάδα ραντάρ, που κατασκεύασε η Ρωσία στο Αρμαβίρ (περιοχή του Κρασνοντάρ) μπορεί να αντικαταστήσει την τυχόν απώλεια του σταθμού στην Γκαμπάλ. Ωστόσο, ο Λεονίντ Ιβασόφ, πρόεδρος της ρωσικής Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων ισχυρίζεται πως σε περίπτωση αποχώρησης της ρωσικής πλευράς από το σταθμό ραντάρ στην Γκαμπάλ, τη θέση τους θα πάρουν οι Αμερικανοί, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την παρακολούθηση των εδαφών κατά της Ρωσίας και του Ιράν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ