Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ισόβια στον ρατσιστή Παντελή Καζάκο

Το δικαστήριο τού επέβαλε δις ισόβια για το φόνο των δύο μεταναστών και 25 χρόνια κάθειρξη για εφτά απόπειρες ανθρωποκτονιών

Βαρύς έπεσε χτες ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης πάνω στον 25χρονο Παντελή Καζάκο για τα πολλαπλά ρατσιστικά του εγκλήματα, που άφησαν άναυδη την κοινή γνώμη και έσπειραν τον πανικό στα στέκια των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, τον Οκτώβρη του 1999.

Η πλειοψηφία των μελών του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας δεν πείστηκε από τους όψιμους ισχυρισμούς των συνηγόρων του ρατσιστή δολοφόνου (Γ. Πρασσιανάκη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Χρ. Μαρκογιαννάκη, βουλευτή της ΝΔ) ότι είναι παρανοϊκός και δεν έχει συνείδηση του αδίκου των πράξεών του. Αντίθετα, συντάχθηκε με την άποψη της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη ότι, «έχοντας πλήρη ικανότητα προς καταλογισμό, έκανε απλώς τις επιλογές του», και τον κήρυξε ένοχο σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Τρεις δικαστές (η πρόεδρος Παρασκευή Μετζελοπούλου και δύο γυναίκες ένορκοι) είχαν τη γνώμη ότι ο Π. Καζάκος έπρεπε να κηρυχτεί ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες από πρόθεση και εφτά απόπειρες ανθρωποκτονιών, αλλά να του αναγνωριστεί «ελαττωμένη ικανότητα προς καταλογισμό».

Επί της ποινής, το δικαστήριο επέβαλε ομόφωνα στον Π. Καζάκο δις ισόβια κάθειρξη για τους δύο φόνους και επιπλέον 25 χρόνια κατά συγχώνευση για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και χρηματική ποινή 300.000 δραχμών και ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η εισαγγελέας πρότεινε δις ισόβια, 12 χρόνια για κάθε απόπειρα ανθρωποκτονίας και 22 χρόνια για παράνομη οπλοφορία, κατοχή πυρομαχικών και οπλοχρησία.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Απόστολος Αποστόλου, κηρύχτηκε ομόφωνα αθώος για απλή συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου μετανάστη Σαάντ Αμντελχαντί και ένοχος μόνο για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και μικροποσότητας ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση από μη τοξικομανή. Στον ίδιο επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών με τριετή αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 και 21 Οκτώβρη του 1999 ο Π. Καζάκος σκότωσε αναίτια δύο οικονομικούς μετανάστες και τραυμάτισε άλλους εφτά, μόνο και μόνο επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα και θρήσκευμα από τον ίδιο! Πλησίαζε τα ανυποψίαστα θύματά του από πίσω και τα πυροβολούσε με το πιστόλι, που είχε προμηθευτεί για το σκοπό αυτό, στο κεφάλι και το θώρακα! Επιτόπου άφησαν την τελευταία τους πνοή ο Γκιόρκι Κουντεσιάνι από τη Γεωργία και ο Κούρδος Μοχάμεντ Αχμέτ Χόσο από το Ιράκ, ενώ έμειναν για πάντα ανάπηροι ο Αιγύπτιος Σάαντ Αμντελχαντί, ο Κούρδος Σαρίφ Κεντέρ, ο Νιγηριανός Τίμοθι Αμντούλ και ο Τόμι Κόφι από την Γκάνα, ενώ από καθαρή σύμπτωση γλίτωσαν ένας Πακιστανός, ένας ακόμη Κούρδος κι ένας υπήκοος του Μπαγκλαντές, που η ρατσιστική μανία του Καζάκου τους έπληξε πιο ελαφρά...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ