Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπανανία «Η ΕΛΛΑΣ»

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη παρεμποδίστηκε να φτάσει στη Βουλή, για να συμμετάσχει σε προγραμματισμένη συνεδρίαση με το αιτιολογικό ότι απειλεί την ασφάλεια του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους!

Οταν ένα μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, παρεμποδίζεται στο κέντρο της Αθήνας από αστυνομικό όργανο, ενώ επιδιώκει να φτάσει στο κτίριο της Βουλής για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, με το αιτιολογικό ότι απειλεί την ασφάλεια του τέως προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (!) εύκολα κατανοεί κανείς ότι δεν πρόκειται για προσωπικό θέμα, αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις!

Αυτό ακριβώς επισήμανε χτες με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στην οποία συνέβη χτες το πρωί το παραπάνω γεγονός. Οπως αναφέρει η βουλευτής του ΚΚΕ στην επιστολή της:

Μιλώντας χτες στο «Ρ» η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στην αίσθηση που πήρε από την αγανάκτηση του κόσμου στην περιοχή του Συντάγματος, ο οποίος εξερράγη όταν συντελέστηκε το επεισόδιο, κάνοντας λόγο για «αγανακτισμένους πολίτες που φώναζαν από τα αυτοκίνητα και τα παράθυρα των λεωφορείων ότι "γίναμε μπανανία"» αναλογιζόμενοι μάλιστα «τι θα γίνει όταν θα έχουμε την Ολυμπιάδα!» οπότε «μάλλον θα είναι καλύτερα να φύγουμε από τη χώρα»!

Παράλληλα, σχολιάζοντας συνολικότερα το γεγονός, η βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι και με τέτοιες πρακτικές οι κυβερνώντες «επιβεβαίωσαν την κατοχή της χώρας, την κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας». Αναφερόμενη συνολικά στο θέμα είπε ότι «η κυβέρνηση που προετοιμάζει τη νομοθεσία απαγόρευσης των διαδηλώσεων και προκρίνει ως ευρωπαϊκό «σικ» (!!!) την πικετοφορία επί ενός πεζοδρομίου αποκαλύπτει τις προθέσεις της, ακόμα και πίσω από τέτοια περιστατικά!». Οπως επισήμανε, «θέλει τους νόμους ελεύθερους για να κινούνται οι εκλεκτοί της και οι υψηλοί προσκεκλημένοι της, που διατηρούν σταθερές τις γέφυρες με το οικονομικό ολιγοπωλιακό και ιμπεριαλιστικό κατεστημένο. Θα φτάσουμε στο τέλος να πληρώνουμε διόδια και για τα νεκροταφεία μας αν δεν αντιδράσουμε!!!»

Να σημειώσουμε ότι μετά την εξιστόρηση των γεγονότων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, τόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Κάρολος Παπούλιας, όσο και άλλα μέλη της επιτροπής αναγνώρισαν το δίκαιο της καταγγελίας.

Η επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής

Στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η Λιάνα Κανέλλη, σημειώνει:

«Με λύπη μου και εν γνώσει των προσπαθειών σας να υπερασπίζετε το κύρος των βουλευτών και του Κοινοβουλίου μας, σας καταγγέλλω ότι σήμερα το πρωί, 3 Απριλίου του σωτήριου έτους 2001, εμποδίστηκα ευγενικώς, αλλά αυστηρώς, από τον υπαστυνόμο κ. Ψωμά κατά δήλωσίν του, να εισέλθω στο κτίριο του Κοινοβουλίου επί περίπου 10 λεπτά.

Ο λόγος ήταν: "λόγοι ασφαλείας", του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους που ως προσκεκλημένος ιδιωτικού βρετανικού περιοδικού στο "Forum" του "Economist" επισκεπτόταν "παραπλεύρως" το ΥΠΕΞ. Προσπάθησα να πείσω τον έχοντα εκκενώσει το οδόστρωμα της οδού Ακαδημίας αστυνομικό ότι χρειάζομαι 10 δευτερόλεπτα, για να διασχίσω μ' ένα μικρό αυτοκίνητο το 100 μέτρα από τη γωνία Κουμπάρη και Ακαδημίας ως την είσοδο της Βουλής επί της Βασιλίσσης Σοφίας, χωρίς να απειλήσω την ασφάλεια του πατρός του πλανητάρχη, ως βουλευτής.

Μου συνέστησε να καταγγείλω τις διαφωνίες μου, αλλά να περιμένω όπως όλοι οι πολίτες όπως και έπραξα, μαζί με εκατοντάδες εξαγριωμένους πολίτες που θα αποκλειστούν με νόμο από διαδηλώσεις, για να μην παρακωλύουν τις... συγκοινωνίες.

Εφτασα με καθυστέρηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, όπου και κατήγγειλα το γεγονός, αφού, τι ειρωνεία! θα συζητούσαμε πρόταση νόμου της ΝΔ για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικών Πολιτικής!

Με την πεποίθηση ότι δε συναινείτε σε μέτρα συρρίκνωσης της εξωτερικής μας πολιτικής στο επίπεδο της τροχαίας συμμόρφωσης των υποτελών στη διέλευση των πρώην και νυν αυτοκρατόρων που ευρίσκονται στη χώρα για ιδιωτικές επισκέψεις, ευελπιστώ στην κατανόηση και επέμβασή σας.

Μετά τιμής Λιάνα Κανέλλη

Υ.Γ. Αρνήθηκα την πρόταση του αστυνομικού να αφήσω το αυτοκίνητο που μόνη μου οδηγώ στο δρόμο και να μου το φέρουν συνάδελφοί του, για να μην τους υποβιβάσω με αμερικανική εντολή σε άτυπους παρκαδόρους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ