Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι σωτήρες...

Ο Γιάννης Σπαρίδης ήταν ένας ηθοποιός πολύ γνωστός για τον τύπο του Αρμένη που είχε δημιουργήσει και έπαιζε στις επιθεωρήσεις. Ηταν ακόμα γνωστός και ως κομμουνιστής. Δεν οργανώθηκε ποτέ, αλλά ακολουθούσε το Κόμμα όσο μπορούσε πιο πιστά. Στην Κατοχή ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ. Τίμιος άνθρωπος, αγαπητότατος συνάδελφος και με πολύ χιούμορ. Προς το τέλος της κατοχής, λοιπόν, τότε που οι Ρώσοι είχανε πάρει φαλάγγι τους Γερμανούς, ο Σπαρίδης διαπραγματευόταν με τον επιχειρηματία Αντώνη Ζερβό το μισθό του για τη συμμετοχή του στην επιθεώρηση που θα ανέβαζε ο Ζερβός στην «Αίγλη» του Ζαππείου. Οι διαπραγματεύσεις τραβούσανε μέρες και μέρες, με το Γιάννη να επιμένει να πάρει το μισθό του και τον πάμπλουτο Ζερβό να προσπαθεί να κόψει κάτι. Τελικά, ο Ζερβός, ήρθε με το μεγάλο επιχείρημα: «Κρίμα Γιάννη που λες, ότι είσαι κομμουνιστής. Δε σκέφτεσαι τις άμοιρες κομπάρσες και μπαλαρίνες. Δε σκέφτεσαι τις οικογένειές τους. Δε σκέφτεσαι τα παιδιά τους; Πώς θα ζήσουν αυτοί όταν κόψω από το δικό τους μισθό για να συμπληρώσω το δικό σου;»...

Οταν μας συνάντησε ο Γιάννης στο καφενείο των ηθοποιών, μας δήλωσε ότι φεύγει για το εξωτερικό. «Πώς αυτό βρε Γιάννη;» «Πάω να κρυφτώ κάπου, γιατί κατεβαίνουν οι Ρώσοι και μας βγήκε ο Ζερβός κομμουνιστής και εγώ δοσίλογος».

Το γεγονός αυτό, μου το θύμισε ο πρωθυπουργός των ΜΑΤ, του τρομονόμου, των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, κτλ., κτλ. με τις δηλώσεις του για τα δυναμικά συλλαλητήρια στο Γκέτεμποργκ. «Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε μια Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της!!!». Τι θέλει να πει με το πιο κοντά. Θέλει τα ΜΑΤ καβάλα στους συνταξιούχους να σπάνε κεφάλια με τα κλομπ τους για να πατάξουν την τρομοκρατία!!;; Και ποιοι είναι οι πολίτες της; Η κυβέρνηση και το κόμμα; Συν η ΝΔ; Συν ο ΣΥΝ; Συν ο ΣΕΒ; Μήπως έχει παραστεναχωρεθεί από τα γκάλοπ και δεν ξέρει τι λέει; Μήπως φοβήθηκε από τις διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ και απειλεί τους Ελληνες ότι αυτός με τα ΜΑΤ και τον τρομονόμο θα καταστείλει τις παλλαϊκές διαδηλώσεις;

Μα ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα πια. Ο ελληνικός λαός δεν αγωνίζεται για κανένα ταξίδι στις Σεϊχέλες, ώστε να δει τα ΜΑΤ και να πει: «Βρομάει μπαρούτι. Ας αναβάλουμε τις Σεϊχέλες για του χρόνου. Φέτος ας πάμε στην Ελούντα». Ο ελληνικός λαός παλεύει κυριολεκτικά για τη ζωή του. Δεν μπορεί να κάνει πίσω. Βρίσκεται ανάμεσα ζωής και αθλιότητας και πρέπει να διαλέξει. Θα διαλέξει ζωή. Δεν έχει τα περιθώρια να κάνει πλάκα σαν τον Σπαρίδη. Αγανακτεί και προσβάλλεται όταν του λένε ότι του στερούν τα πάντα... για το καλό του. Δε δέχεται να τον κοροϊδεύουν και να του λένε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ή ο κ. Σουφλιάς αντίστοιχα, δύο από τα πρωτοπαλίκαρα των δύο κομμάτων και συνεπώς από τους πιο υπεύθυνους για την κατάντια τους, θ' αλλάξουν τη «Σιαμαία» πολιτική των δύο κομμάτων και θα την κάνουν φιλολαϊκή και Ελληνική. Οσοι εγκρίνουν το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, παραχωρούν ελληνικό έδαφος στον πιο ωμό καταχτητή αποκλείουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ πολιτική. Το ζητούμενο είναι να το καταλάβει ΟΛΟΣ ο ελληνικός λαός και να μην ξαναπέσει στις παγίδες των ΣΩΤΗΡΩΝ.

Οι Σωτήρες είναι οι υπουργοί και οι βουλευτές που με εμφανίσεις στα «παράθυρα» και με δηλώσεις στις εφημερίδες κατηγορούν την κυβέρνηση για μερικά από τα λάθη της που είναι αδύνατο να κρυφτούν και λένε τι θα έπρεπε να γίνει για την ευτυχία και την προκοπή του λαού, αφήνοντας να υπονοηθεί πως αν κυβερνούσαν αυτοί, θα κάναν το σωστό. Αλλοι, απλώς κατηγορούν και κάνουν τους αφελείς ψηφοφόρους να πιστεύουν για το δίκιο του λαού κι ας μην έχουν δει κανέναν απ' αυτούς να παραιτείται ή να αρνείται να ψηφίσει τους αντιλαϊκούς νόμους.

Αυτοί είναι οι Σωτήρες του κόμματός τους. Και είναι σωσίβια. Δουλεύουν ενάντια στην αγανάχτηση του λαού, όπως το αλεξικέραυνο ενάντια στον κεραυνό. Για τον ίδιο λόγο στήνουν καβγάδες μεταξύ τους. Ψεύτικους καβγάδες. Να τσακώνονται για λόγους ιδεολογικούς; Αποκλείεται. Δεν έχουν καμιά ιδεολογία. Να τσακώνονται για πολιτική γραμμή; Αποκλείεται. Ούτε απ' αυτό έχουν. Η πολιτική γραμμή έρχεται απευθείας από τις ΗΠΑ, την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ.

Αντε γεια.


του
Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ