Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα χαράτσια έχουν όνομα

«Για αυξήσεις στα διόδια πιέζουν οι τράπεζες», διαβάζουμε σε κάποια δημοσιεύματα, που προφανώς πάνε να ρίξουν μόνο σ' αυτές τη δεύτερη δόση αυξήσεων στα χαράτσια διοδίων που προετοιμάζουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι στους οποίους παραχωρήθηκαν οι οδικοί άξονες της χώρας.

Προφανώς λησμονούν ότι η δεύτερη αυτή δόση των αυξήσεων - κατά τουλάχιστον 20% με 25% - προβλέπεται από τις ληστρικές συμβάσεις που ψήφισαν στη Βουλή από κοινού και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οπως επίσης λησμονούν ότι οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν πως όλες οι αναπροσαρμογές γίνονται με αφετηρία το 2002 (χρονιά που προκηρύχτηκαν οι διαγωνισμοί) και ότι η χρέωση θα γίνεται ανά χιλιόμετρο, με αποτέλεσμα (μαζί με το ΦΠΑ) οι οδηγοί να πληρώνουν, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, 8 λεπτά το χιλιόμετρο, από 1,7 λεπτά που ήταν μέχρι πέρσι, όταν επιβλήθηκαν οι αυξήσεις της πρώτης δόσης από 35% έως και 180%!

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι τις συμβάσεις αυτές επικαλούνται οι ιδιωτικοί όμιλοι και προχωρούν στο στήσιμο πλευρικών σταθμών διοδίων σε όλους τους κόμβους (ήδη τους κατασκευάζουν στη Μαλακάσα και τον Αυλώνα, ενώ καθαρίζουν το έδαφος στο ύψος του Αγίου Στεφάνου), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής να πληρώνουν πανάκριβα χαράτσια σε κάθε διαδρομή.

Ενοχη, λοιπόν, για τα τσουχτερά χαράτσια είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που παρέδωσαν τους οδικούς άξονες στους επιχειρηματίες και μαζί τη δυνατότητα να τους εκμεταλλεύονται για χρόνια και να αυξάνουν υπέρογκα τα διόδια, αναγκάζοντας το λαό να πληρώνει και για την κατασκευή και για τη χρήση τους.

«Δόκανο» οι «5 στόχοι» του ΠΑΣΟΚ

Το «δόκανο» που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ για να παγιδεύσει τα λαϊκά στρώματα ονομάζεται «πέντε εθνικοί στόχοι», που είναι, στην ουσία, η πρόταση διαχείρισης της σημερινής αποκρουστικής για τα λαϊκά συμφέροντα κατάστασης. Είναι στρατηγική στα χνάρια της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και κλείνει το μάτι στην πλουτοκρατία. Με κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί δημαγωγικά την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο, ή ότι «κοιμάται», λες και τους εργαζόμενους θα τους πονάει λιγότερο το μαστίγωμα, αν αυτό γίνεται στη βάση προγράμματος και από χέρια πιο «επιδέξια».

Οι «πέντε στόχοι» αποτυπώνουν πιστά στην ουσία της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου πολιτικής:

1. «Εξωτερική πολιτική που δίνει φωνή στον Ελληνα». Είναι η «ισχυρή» παρουσία της Ελλάδας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στην ιμπεριαλιστική δράση. Οπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, όπου ο Γ. Παπανδρέου διατέλεσε επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών. Θυμίζουμε μόνο την περίφημη φράση «δεν έχουμε ταμπού στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην ΕΕ» (Τάμπερε, Σύνοδος Κορυφής ΕΕ, Δεκέμβρης 1999), το ρόλο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου προσωπικά στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, την υιοθέτηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος και την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν κλπ., τη στήριξη στο «σχέδιο Ανάν» και σε πλήθος άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

2. «Ανάπτυξη για τον άνθρωπο βασισμένη στην πράσινη οικονομία». Είναι το άλλοθι για να αξιοποιήσει το κεφάλαιο για λογαριασμό του τις καταστροφές που το ίδιο προκαλεί στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους. Επίσης, μιλάνε και για «ειδικό πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας», στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Δηλαδή, ακόμα περισσότερα προνόμια στην πλουτοκρατία στο όνομα της κρίσης.

3. «Παιδεία με ποιότητα, Γνώση για όλους». Η Παιδεία του ΠΑΣΟΚ έχει την «ποιότητα» της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του θεμελιώδους αυτού λαϊκού δικαιώματος σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και των ταξικών φραγμών. Είναι η Παιδεία που έχει προωθήσει ως κυβέρνηση, αλλά και σήμερα προβάλλει ως πολιτική του το ΠΑΣΟΚ, όπως η «διά βίου Παιδεία» στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής ψευτοκατάρτισης και ημιμάθειας.

4. «Κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει δικαιώματα». Το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα η σοσιαλδημοκρατία, όταν μιλάνε για «δικαιώματα», εννοούν ψευτοπαροχές σε εξαθλιωμένους. Το «κοινωνικό κράτος» που λένε είναι κράτος - φτωχοκομείο. Στον ίδιο εθνικό στόχο του ΠΑΣΟΚ ανήκουν και τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων. Εδώ η «ευελφάλεια», η μερική απασχόληση και η ενοικίαση εργαζομένων είναι έννοιες που τις έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ και τις παρέδωσε στη ΝΔ προς χρήση.

5. «Κράτος που λειτουργεί για τον πολίτη». Δηλαδή, για τον καπιταλιστή. Ο βίος και η πολιτεία του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό είναι πλούσια και αποκαλυπτικά, γιατί κάνει λόγο εδώ για το κράτος της καταστολής του λαϊκού κινήματος. Το κράτος της αστικής τάξης, που κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση και ενίσχυση των μονοπωλίων.

Είναι λαϊκή υπόθεση να εξουδετερωθεί η παγίδα που στήνει το ΠΑΣΟΚ και να καταδικαστούν και οι δύο. Η σκυταλοδρομία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει, με τη λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη και τη λαϊκή ψήφο στο ΚΚΕ, να μετατραπεί σε καταποντισμό και των δύο και να βγει στο προσκήνιο ο λαός και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει, ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες του.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Συνδιαχειριστές του ευρωμονόδρομου

Στο κενό πέφτει η κωμική προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακαλύψει διαφορές μεταξύ της πολιτικής που η ίδια εφαρμόζει με την πολιτική που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Το παντελώς αστήρικτο και αστείο επιχείρημα που επαναλαμβάνουν συχνά τα κυβερνητικά στελέχη και το έκανε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ότι τάχα χάρη στην πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που η ίδια εφαρμόζει «οι συνέπειες της κρίσης μέχρι τώρα για την Ελλάδα είναι σημαντικά μικρότερες σε πολλούς τομείς από άλλες χώρες της ΕΕ, όπου τη διακυβέρνηση την έχουν ομοϊδεάτες του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ», «φωτογραφίζοντας» την Ισπανία «όπου η ανεργία φτάνει το 18%». Πρώτα απ' όλα και η κεντροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ και η δήθεν σοσιαλιστική του Θαπατέρο, όπως και οι υπόλοιπες 25 της ΕΕ, ψηφίζουν ομόφωνα σε όλες τις συνόδους κορυφής της ΕΕ τις βασικές κατευθύνσεις για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, του Συμφώνου Σταθερότητας κ.ο.κ. Δεύτερον, οι χώρες της ΕΕ (και εκτός αυτής) που πληρώνουν πιο βαριά την κρίση είναι αυτές που είχαν ήδη υλοποιήσει τις «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή την ευελφάλεια, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κ.ο.κ., με στόχο τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους. Η αλήθεια είναι ότι οι «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις στην ΕΕ έχουν ξεχωρίσει λόγω του «ζήλου» που επέδειξαν σ' αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή έτρεχαν περισσότερο στον «ευρωμονόδρομο». Αυτή είναι και η μόνη διαφορά με τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις της ΕΕ.

Τα διαπλεκόμενα... γρίπης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είναι μοναδική, ούτε πρωτοφανής αλλά μάλλον χαρακτηριστική η πρόσφατη αποκάλυψη του βρετανικού Τύπου πως ένα από τα «έγκριτα» μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εκτάκτων Καταστάσεων, που καθοδηγεί την κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση υγειονομικών και άλλων κρίσεων, πληρώνεται παράλληλα από το φαρμακευτικό κολοσσό «GlaxoSmithKline».

Ο σερ δρ Ρόι Αντερσον, πανεπιστημιακός καθηγητής (μεταξύ άλλων) στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου τα «παίρνει», με άλλα λόγια, και από τους Βρετανούς φορολογούμενους, τους οποίους υποτίθεται ότι προστατεύει από διάφορους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, και από τους βιομήχανους, που επωφελούνται από κάθε φυσική ή τεχνητή υγειονομική κρίση για να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους... Ανθρωποι σαν τον δρ Αντερσον, που δεν είναι παρά λύκοι στο ρόλο «φύλακα» φορολογούμενων «προβάτων», αμείβονται πλουσιοπάροχα... Οχι άδικα! Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο, ένας από τους εργοδότες του «σερ» Αντερσον, η «GlaxoSmithKline», εκτόξευσε τα κέρδη της στα 2,1 δισ. στερλίνες. Και αυτά σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και υποτιθέμενων «ισχνών αγελάδων»...

Υποκριτική ... ευαισθησία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΕ ΒΡΕ, ΤΗΝ υπουργό μας! Για την Φάνη Πετραλιά λέμε, που μας είπε χτες ότι έφερε τροπολογία για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά για να βοηθήσει αδικημένους εργαζόμενους!

Δεν μπορεί να είναι εκτός της λίστας οι εναερίτες της ΔΕΗ, δήλωσε αγανακτισμένη. Ούτε οι εργαζόμενοι στην Ψυττάλεια! Τέτοιος πόνος γι' αυτά τα επαγγέλματα...

Αραγε, τόσα χρόνια που κυβερνά το κόμμα της και τόσον καιρό που είναι υπουργός, ποιος, άραγε, την ...εμπόδιζε να τους εντάξει;

Λέτε να διαμαρτύρονταν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, αν ενισχύονταν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα;

Επισης, ποιος την εμποδίζει να ενισχύσει την Υγιεινή και την Ασφάλεια της Εργασίας για οποιοδήποτε επάγγελμα; Να δημιουργήσει ισχυρό κρατικό σώμα γιατρών Εργασίας; Να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας;

Είπαμε, προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν συνήθως οι υπουργοί, αλλά αυτό πια πάει πολύ.

Λες και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πού το πάνε με τον «επαναπροσδιορισμό» της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Λες και θα μπορούσαν να το πηγαίνουν πουθενά αλλού εκτός από τις περικοπές...

Αλλωστε, τόσα χρόνια το ...φέρνουν από εδώ κι από εκεί και η Νέα Δημοκρατία, και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί σήμερα η Φ. Πετραλιά μπορεί να φέρνει την τροπολογία, νόμο του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει όμως...

Οπως κάλλιστα θα μπορούσε να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο. Γιατί, βλέπετε, οι ...κυβερνήσεις πέφτουνε, η αντιασφαλιστική πολιτική μένει.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ...αιφνιδιασμένο από την εξέλιξη του θέματος των ΒΑΕ. Φαίνεται, οι συνδικαλιστές του (που συμμετείχαν σε όλους τους ψευτοδιαλόγους που νομιμοποιούν τέτοια αντιλαϊκά μέτρα) δεν το είχαν προειδοποιήσει..

Ούτε του Δ. Ρέππα, που έφερε το νόμο που εφαρμόζεται σήμερα, του πέρασε από το μυαλό πως μπορεί να γίνει τέτοιο πράμα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ξαφνιαστήκανε οι άνθρωποι καλοκαιριάτικα....

Περί άλλων τυρβάζει το ΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

Αντίθετο εμφανίστηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα ΒΑΕ το ΠΑΣΟΚ. Σε τι, όμως, στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο; Μήπως στην αναθεώρηση της λίστας και στον αποχαρακτηρισμό κλάδων και ειδικοτήτων, που προώθησε η κυβέρνηση με την ψήφιση της τροπολογίας; Σίγουρα όχι, αφού ακριβώς τα ίδια περιλάμβανε και σχετικό άρθρο στο νόμο 3029 του 2002 που ψήφισε η σημερινή αντιπολίτευση. Ιδού τι υποστήριζε πριν από επτά χρόνια το ΠΑΣΟΚ στην εισηγητική έκθεση του δικού του αντιασφαλιστικού νόμου, με την οποία επιχειρηματολογούσε υπέρ της αναγκαιότητας αναθεώρησης της λίστας: «Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας - έγραφε στην εισηγητική έκθεση - η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η συνακόλουθη αναδιάρθρωση διαφόρων επαγγελμάτων επιβάλλει τον επανακαθορισμό των επαγγελμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον Κανονισμό των ΒΑΕ». Τι διαφορετικό έλεγε χτες στη Βουλή η ΝΔ; Τίποτα. Πριν από επτά χρόνια αυτά τα ακούσαμε από τον τότε υπουργό Απασχόλησης Δ. Ρέππα, χτες από την Φάνη Πάλη - Πετραλιά. Ισως και γι' αυτό χτες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρενέβη στη συζήτηση, δεν «ακούμπησε» τα ΒΑΕ, αλλά επανέλαβε τα γνωστά περί «κομματοκρατίας» και «σκανδαλολογίας». Βλέπετε, τα ΒΑΕ «καίνε»... Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ περί άλλων τυρβάζει, αφού στο συγκεκριμένο ζήτημα ταυτίζεται με την κυβέρνηση. Και αυτή είναι και η πιο σημαντική προσφορά του και προς την κυβέρνηση, αλλά, κυρίως, στους βιομήχανους.

Ο φιλοΚΑΠ πράσινος οικολόγος

«Βολές» κατά της κυβέρνησης και κατά του δημοσιογραφικού οργάνου του ΚΚΕ «Ριζοσπάστη» εξαπέλυσε ο Μιχ. Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Πράσινων Οικολόγων, εκτιμώντας ότι «εμποδίζουν την υπεύθυνη ενημέρωση των αγροτών», έγραφε προχτές η «Ελευθεροτυπία».

Δε μας προξενεί εντύπωση ότι και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επέλεξε εμμέσως πλην σαφώς να αυτοτοποθετηθεί στη χορεία των διακινητών της ανήθικης προβοκάτσιας, σύμφωνα με την οποία δήθεν «το ΚΚΕ στηρίζει τη ΝΔ»!, αφού αφήνει ανάλογους συνειρμούς.

Δεν καταλαβαίνουμε, όμως, την αντίδρασή του. Δηλαδή τι νόμιζε ότι ο «Ρ» θα του έδινε και εύσημα όταν με Ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ουσιαστικά εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων υποχρεώθηκε να υποχωρήσει σε κάποια αιτήματα των αγροτών; Οτι θα τον συγχαρούμε επειδή ζητάει από την ΕΕ να πάρει μέτρα σε βάρος των αγροτών;

Αν δεν καταλαβαίνει πόσο αντιλαϊκή και αντιαγροτική είναι η πολιτική της ΕΕ με την ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, και που ακολουθεί ο ίδιος και το κόμμα του, οι Οικολόγοι Πράσινοι, υπακούοντας τυφλά σε ό,τι πει η ΕΕ, ας πάει στα χωριά να ρωτήσει τι σημαίνει ταχύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και καταδίκη τους στη φτώχεια και την ανέχεια. Ας ρωτήσει τους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου τι σημαίνει γι' αυτούς η ματαίωση του έργου του Αχελώου, που ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, μαζί με τα μεγάλα συμφέροντα.

Οσο για τους αγρότες; Αυτοί έχουν καταλάβει καλά το ρόλο τους και τους έχουν κατατάξει ήδη στους αντιπάλους τους ευρωλάγνους και ευρωυποτακτικούς, που απεργάζονται τον αφανισμό τους. Γι' αυτό και θα τους ανταμείψουν ανάλογα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ούτε μισή μετοχή σε ιδιώτες

Είναι αδίστακτοι και επικίνδυνοι όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά: Η κυβέρνηση, η ΕΕ, η πλουτοκρατία που κινεί τα νήματα, τα κόμματά της. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), πρόκριμα για την μελλοντική ιδιωτικοποίηση και της ΕΥΔΑΠ, δεν είναι μια απλή συναλλαγή επί μετοχικών μεριδίων. Το μεγάλο κεφάλαιο πήρε τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, τις μεταφορές και τώρα παίρνει το νερό, πέρα από την εξελισσόμενη εισβολή του σε άλλους, καίριους τομείς. Πρόκειται για μια κατοχή και εκμετάλλευση που ακουμπά στον πυρήνα της έννοιας «ακατάπαυστη ενίσχυση του κεφαλαίου». Το νερό, που η κυβέρνηση έκρινε - υιοθετώντας ενεργητικά τις ντιρεκτίβες της ΕΕ - ότι πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη μέσο κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, είναι όρος επιβίωσης. Αυτό πουλά τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ, σε απόλυτη σύμπνοια με το έτερο κόμμα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ. Τις προϋποθέσεις επιβίωσης του λαού.

Η ΕΥΑΘ είναι μια εταιρεία «φιλέτο» με διακηρυγμένο στόχο να μπει στην αγορά εμφιαλωμένου νερού, συνολικά να παίξει ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά στα Βαλκάνια, και με πολύτιμα υδάτινα αποθέματα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας έχουν πολλάκις προβάλλει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Το πιο σωστό είναι, πρόβλημα διαχείρισης νερού, συνέπεια ενός συνδυασμού παραγόντων που οξύνονται και που οφείλονται στην έλλειψη υποδομών, οργάνωσης, συστηματικής και προγραμματισμένης αξιοποίησης του συνολικού υδάτινου πλούτου με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Ακολουθήστε αντίστροφα τη διαδρομή του νερού. Από τη βρύση ενός σπιτιού στη Θεσσαλονίκη, στους σωλήνες κι από εκεί στον Αλιάκμονα. Την πιο πρόσφατη πηγή τροφοδοσίας της εταιρείας, που την απέκτησε την «κατάλληλη» στιγμή, πριν επιταχυνθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Το καθαρό ποτάμι που σύντομα, ελπίζει να το ελέγξει κι αυτό μία από τις πολυεθνικές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες της. Είναι μια διαδρομή που υπόσχεται πολλά κέρδη και σημαντική δύναμη για τον κολοσσό που θα ελέγχει τις πηγές.

Είναι η ήδη χαραγμένη ρότα ενός υψηλού προσδοκώμενου κέρδους, μέσα από υπέρογκες αυξήσεις τιμολογίων, περικοπές προσωπικού, λειψή συντήρηση σωλήνων, κακή επεξεργασία του πόσιμου νερού, μεγάλα «πακέτα» χρηματοδοτήσεων στο όνομα του λαού. Δεν είναι εικασίες όλα αυτά. Είναι οι λόγοι που προκάλεσαν λαϊκές εξεγέρσεις στη Λατινική Αμερική ενάντια σε μία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Είναι τα ανεξίτηλα σημάδια που φέρουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί που έχουν απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και τώρα διεκδικούν την ΕΥΑΘ, προσβλέποντας να την μετατρέψουν και σε βάση για την αγορά των Βαλκανίων.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, ούτε μια σταγόνα νερού δεν πρέπει να πέσει στα χέρια τους. Το εξέφρασε με απόλυτη σαφήνεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τη Θεσσαλονίκη: «Ούτε μισή μετοχή σε ιδιώτες». Η γραμμή άμυνας είναι, 100% στο Δημόσιο. Η βασική αφετηρία ενός αγώνα με στόχο την πανελλαδική διαχείριση του νερού, για το λαό και με το λαό. Για να μη χάνονται τα ποτάμια στη θάλασσα και να μη τα βρωμίζουν οι επιχειρήσεις των κεφαλαιοκρατών. Για να ποτίζονται οι καλλιέργειες που θα τρέφουν τον λαό. Για να έχει καθαρό και αρκετό νερό κάθε χωριό, κάθε γειτονιά, κάθε σπίτι. Για το δικαίωμα του λαού στη ζωή.

Αποστολές υπέρ των επιχειρήσεων

Ασφαλής ένδειξη για τις επιλογές και βλέψεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων σε «νέες αγορές», αποτελούν αναμφίβολα οι επιχειρηματικές αποστολές που προετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών. Με διακηρυγμένη λοιπόν τη βούλησή του «να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή επενδυτική ευκαιρία δεδομένης της κρίσης», το ΥΠΕΞ ετοιμάζει τρεις τέτοιες αποστολές για το φθινόπωρο. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Μιλτ. Βαρβιτσιώτης παρουσιάζονται οι χώρες αλλά και φωτογραφίζονται και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες. Πρώτη επιχειρηματική αποστολή λοιπόν στο Καζακστάν, το οποίο «αποτελεί μια χώρα διαρκώς αναπτυσσόμενη με προοπτικές ανάπτυξης τεχνικής συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης και ΜΜΕ, καθώς και στους τομείς των γουναρικών, της γεωργίας, της τυποποίησης τροφίμων, του τουρισμού και της ενέργειας». Δεύτερη στην Πολωνία όπου «ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τομείς των τροφίμων και ποτών, ο κατασκευαστικός τομέας, o τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας». Τρίτη στην Ιαπωνία όπου «ενδιαφέρον συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν κλάδοι και προϊόντα όπως τα τρόφιμα, το ελαιόλαδο και οι ελιές ανώτερης ποιότητας, τα τυροκομικά προϊόντα, τα κρασιά, καθώς και τα καλλυντικά και προϊόντα καλλωπισμού». Ποιος μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν ιδροκοπά για την «εξωστρέφεια» των μονοπωλίων και τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ