Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ο θεός ξέρει τι κάνει»...

Ο γνωστός ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης, συζητώντας, σε μια συνέντευξή του, με τον δημοσιογράφο παρουσιαστή, έκανε, μεταξύ άλλων, την περιγραφή κάποιας παλιότερης συνάντησής του με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Ο Χριστόδουλος, λοιπόν, είπε ο καταξιωμένος ηθοποιός, που ήξερε το πρόβλημά μου με τον καρκίνο, μου λέει σε κάποια στιγμή: «Ο Κύριος σε αγαπάει πολύ και γι' αυτό σου έδωσε τον καρκίνο. Ο θεός, όποιον αγαπάει, παιδεύει». Και ο Καρακατσάνης, με τη γνωστή θυμοσοφία και το χιουμοριστικό ύφος του, αναρωτήθηκε: «Καλά, εμένα, περισσότερο απ' το Χριστόδουλο μ' αγαπάει ο Θεός, και μου έδωσε τον καρκίνο; Γιατί δεν τον έδωσε σ' εκείνον, που είναι και αρχιεπίσκοπος, άρα θα τον αγαπάει πιο πολύ από εμένα;..».

Προκαλούν θλιβερές σκέψεις, αλλά και οργή δικαιολογημένη, περιστατικά σαν το παραπάνω, που δεν είναι, βέβαια, και το μοναδικό. Για οποιοδήποτε κακό μας συμβεί (σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, πόλεμοι, επιδημίες θανατηφόρες και όποιες άλλες «πληγές του Φαραώ»), οι ιθύνοντες της «Αγίας μας Εκκλησίας» έχουν έτοιμη στη γλώσσα τους την εξήγηση: « Ο θεός...». Μας αγαπάει και γι' αυτό μας δοκιμάζει. «Γραδάρει» την πίστη μας, αν είναι βαθιά και ακλόνητη ή απλώς επιφανειακή... Και εμείς, τα αγαθά ανθρωπάκια, είμαστε πάντα έτοιμοι όχι μόνο να δεχτούμε μοιρολατρικά κάθε πλήγμα της φύσης και κάθε συμφορά, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, αλλά και να δοξάσουμε τον «Υψιστο», που δε μας έστειλε κάτι ακόμα χειρότερο. Και είναι, πραγματικά, εξοργιστικό, ακόμα και άνθρωποι μορφωμένοι και σοβαροί, υποτίθεται, να πιστεύουν - στον 21ο αιώνα- ότι οι σεισμοί, για παράδειγμα, η βροχή και τα άλλα φυσικά φαινόμενα είναι «θέλημα θεού» και όχι δραστηριότητες της Γης και του πλανητικού μας συστήματος γενικότερα. «Ο Αϊ- Γιώργης προστάτεψε τη Σκύρο», λένε κάποιοι ανεγκέφαλοι, γι' αυτό δεν είχαμε θύματα κατά τον πρόσφατο σεισμό. Αν το επίκεντρο του σεισμού ήταν δέκα χιλιόμετρα πιο κοντά, και έκανε το νησί «σκορποχώρι», θα έλεγαν «ο θεός μας αγαπάει και δοκιμάζει την πίστη μας». (Με το σεισμό της Πάρνηθας, ο ίδιος ο Χριστόδουλος είπε επί λέξει, έτσι ωμά και ξετσίπωτα: « Ο θεός ξέρει τι κάνει» (!!!). Και στην Ιταλία, με το πρόσφατο «ξύπνημα» της Αίτνας, έστησαν, λέει, ένα άγαλμα της Παναγίας απέναντι από το ηφαίστειο, για να σταματήσουν τις εκρήξεις και το ποτάμι της πυρωμένης λάβας...).

Λοιπόν; Εχει άδικο, μετά, ο φίλος μου ο Γιώργος να είναι «πυρ και μανία» εναντίον της παπαδοκρατίας (όχι των αγαθών παπάδων του χωριού και της φτωχογειτονιάς, αλλά των «υψηλά ιστάμενων») και να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τη γνωστή φράση (που δε θυμάται, λέει, αν την είπε ο Μαρξ ή ο Λένιν, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία) ότι «η θρησκεία είναι το όπιο των λαών»;

Οπιο, σύντροφε. Σωστά το λες. Παπαρούνα υπνοφόρος και αφιόνι αποχαυνωτικό, με το οποίο, Κράτος και Εκκλησία, προσπαθούν να κοιμίσουν τους ανθρώπους, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Με τενεκεδένια σταυρουδάκια και με εγκόλπια της δεκάρας, που τα μοιράζει αφειδώς ο Χριστόδουλος στα ανυποψίαστα παιδάκια, προσπαθούν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε ένα πραγματικό ποίμνιο από υπάκουα πρόβατα, ώστε να τους κρατούν πιο εύκολα μαντρωμένους στη στρούγκα της θρησκοληψίας και της αποχαύνωσης.

Αλλά, αυτό το άθλιο θέατρο αποβλάκωσης του ανθρώπου δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Σύντομα θα ξυπνήσουν οι λαοί της Γης. Ηδη τα Σιάτλ, τα Γκέτεμποργκ και οι Γένοβες το αποδείχνουν περίτρανα. Οι δημιουργοί του πλούτου και όλων των αγαθών της ανθρωπότητας θα λευτερώσουν τα χέρια τους από τις προαιώνιες αλυσίδες και θα χτίσουν «το δικό τους σπίτι», την καινούρια κοινωνία του Σοσιαλισμού και της παγκόσμιας Ειρήνης.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ