ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
Μπροστάρηδες για το λαό

Αρθρογράφος σε εφημερίδα του Συγκροτήματος, επισήμανε τις προάλλες τον κίνδυνο που ενέχει η λαϊκίστικη - όπως την αντιλαμβάνεται - άποψη ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό πρέπει να γίνει πάρκο για το λαό και όχι πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Η εφημερίδα και τα συμφέροντα που υπηρετεί, έθεταν μια σειρά από ερωτήματα, όπως πού θα βρεθούν τα λεφτά για τη φύτευση, τη συντήρηση και τη φύλαξη ενός τόσο μεγάλου πάρκου και πώς γίνεται να προκρίνει κανείς τις «περιβαλλοντικές ανησυχίες» έναντι της ανάγκης να έρθουν επενδύσεις και ζεστό χρήμα στη χώρα μας. Στον πυρήνα της, αυτή η άποψη αντανακλά και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται οι υποψήφιοι περιφερειάρχες των αστικών κομμάτων και οι παραφυάδες τους, ανεξάρτητα αν στα λόγια δηλώνουν προεκλογικά την επιθυμία τους να αποδοθεί ο χώρος στο λαό.

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι εργαζόμενοι στους υποψήφιους είναι το εξής: Ο πολεοδομικός σχεδιασμός για την Αττική προκρίνει αυστηρά τη χρηματοδότηση επενδύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κεφαλαίου για διαμετακομιστικό κέντρο των εμπορευμάτων των μονοπωλίων και τουριστικής ανάπτυξης για την αναψυχή των καπιταλιστών όπως επιτάσσει το συμφέρον της πλουτοκρατίας και ο γενικότερος καταμερισμός στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ. Κατά συνέπεια, χρήματα και πολιτική βούληση για να αξιοποιηθεί π.χ. το Ελληνικό σε όφελος του λαού δεν υπάρχουν. Το λιμάνι του Πειραιά, ως το Πέραμα, θα υπηρετεί τις ανάγκες διακίνησης εμπορευμάτων. Η ζώνη θα κλείσει. Αλλά λιμάνι σε όφελος του λαού και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, μπορούν να συνυπάρξουν. Τι θα κάνουν λοιπόν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αν εκλεγούν; Τι θα κάνουν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων, δήθεν «ανεξάρτητοι», «ακομμάτιστοι», «αντιμνημονιακοί» και πάει λέγοντας;

Θα συγκρουστούν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν το Ελληνικό γήπεδο πλουτισμού για το κεφάλαιο; Θα αναμετρηθούν με την πολιτική που στηρίζει αυτά τα σχέδια; Θα αντιπαλέψουν το χωροταξικό σχεδιασμό για την Αττική που συνέταξαν και στηρίζουν τα κόμματά τους; Θα διεκδικήσουν τα κονδύλια που προορίζονται για φιλομονοπωλιακές δράσεις να κατευθυνθούν στη δημιουργία, στη συντήρηση και τη λειτουργία ενός τέτοιου πάρκου; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Τίποτα από τα παραπάνω δε θα κάνουν. Είτε γιατί οι ίδιοι και τα κόμματά τους είναι δεσμευμένοι από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είτε επειδή δεν έχουν οι ίδιοι και τα κόμματά τους στρατηγική σύγκρουσης με τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Και το βασικότερο, επειδή στο ερώτημα με τα μονοπώλια ή με το λαό, έχουν ήδη απαντήσει υπέρ των πρώτων.

Μόνο οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, αν εκλεγούν θα δώσουν μάχες για να εξασφαλίσουν ότι οι ελεύθεροι χώροι θα αποδοθούν στο λαό και θα αξιοποιηθούν προς όφελός του, κόντρα στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική που τους θέλει φιλέτα για επιχειρηματική δράση. Και όχι μόνο αυτό. Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενιαία στην περιφέρεια και στους δήμους, θα παλέψουν για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, ώστε να γίνει η γη περιουσία του λαού, να πάψει να είναι εμπόρευμα και η αξιοποίησή της να υποταχθεί σε έναν κεντρικό σχεδιασμό, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τέτοιους περιφερειάρχες και δημάρχους προτείνει στο λαό το ΚΚΕ. Στο χέρι του είναι και με την ψήφο να δυναμώσει την πάλη, για τα δικά του πραγματικά συμφέροντα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ο Α. Μητρόπουλος είναι ΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεν επιλέξαμε τη μεταγραφή ενός τηλεοπτικού σταρ, επιλέξαμε να ενθαρρύνουμε διεργασίες σοβαρές μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ» και «αυτή η υποψηφιότητα απειλεί το πολιτικό σύστημα», δήλωσε προχτές στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜΕΓΚΑ» ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στη στήριξη της υποψηφιότητας του Α. Μητρόπουλου για την περιφέρεια Αττικής. Με δύο φράσεις αναπαρήγαγε επιζήμιες για το λαό αυταπάτες, τις οποίες χρόνια τώρα «δουλεύει» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για να εμπεδωθούν στις λαϊκές συνειδήσεις. Ισχυρίζονται ότι εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν θετικές διεργασίες, ότι οι ίδιοι θέλουν να τις υποδαυλίσουν, ώστε στο τέλος να επικρατήσουν και να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ στον «ορθό δρόμο», αφού κατά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεστρατίσει. Ταυτίζουν τον υποψήφιό τους για την περιφέρεια με τις διεργασίες αυτές και ψεύδονται ότι ο ίδιος, άρα και οι διεργασίες τις οποίες εκφράζει συνιστούν «απειλή για το πολιτικό σύστημα».

Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί άνθρωποι του μόχθου θα διαπράξουν μέγιστο σφάλμα, αν πιστέψουν έστω κι ένα «κόμμα» απ' όσα λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ ενιαία πορεύεται έτσι όπως επιτάσσει η στρατηγική προς όφελος των μονοπωλίων, την εξουσία των οποίων πολιτικά εκπροσωπεί. Ο Α. Μητρόπουλος, τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΝ για περιφερειάρχη, όχι μόνο δε συνιστά απειλή για το πολιτικό σύστημα, αντίθετα ο ίδιος έχει κάνει απολύτως καθαρό ότι το στηρίζει, όπως και την κυβέρνηση, η οποία όπως έχει πει «δεν θέλει να πέσει». Οι άνθρωποι του μόχθου, που ψήφιζαν μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ, πρέπει να του γυρίσουν οριστικά την πλάτη, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό δεν αλλάζει, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το στρατόπεδο στο οποίο έχει ταχθεί. Μαζί να γυρίσουν την πλάτη και σε όσους φαντασιώνονται και κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι ένα «καλό» ΠΑΣΟΚ είναι εφικτό, για να συγκαλύψουν τη σοσιαλδημοκρατική τους φύση αλλά και τον μύχιο πόθο τους να συνεργαστούν με το κυβερνών κόμμα.

Αντιδραστικοί χαμαιλέοντες

«Εχουμε αναβίωση του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις εποχές θυμίζει η τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή και προβλέπει κυρώσεις για όσους είναι σε επίταξη (...) Θυμίζει αυταρχικές τροπολογίες του σκληρού ΠΑΣΟΚ που ζήσαμε με την κλαδική των πρασινοφρουρών, την αυταρχικότητα (...) Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το βασικό κανόνα της Δημοκρατίας που είναι ο διάλογος. Το ΠΑΣΟΚ τον "εξαντλεί" πολύ εύκολα, δεν έχει αντοχή στο διάλογο». Αυτά έλεγε χτες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κ. Αϊβαλιώτης, βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο του κόμματος εκείνου που σε κάθε εργατική κινητοποίηση σηκώνει πρώτο την παντιέρα της καταστολής, δημιουργώντας το έδαφος που αναζητά η κυβέρνηση, για να σφίξει τον αντιδραστικό κλοιό συνολικά γύρω από το κίνημα. Για του λόγου το αληθές, ο ΛΑ.Ο.Σ. ήταν το κόμμα εκείνο που ζητούσε την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, για να εφαρμοστεί ο νόμος στο λιμάνι, όταν απεργούσαν οι ναυτεργάτες κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι αυτός που ζητάει κάθε τρεις και λίγο να παρθούν μέτρα ενάντια σε όποιον αμφισβητεί την πολιτική που ο ίδιος υπερασπίζεται μαζί με την κυβέρνηση. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι αυτός που ψήφισε το μνημόνιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Τι άλλαξε τώρα και καταγγέλλει την κυβέρνηση για αυταρχισμό, με αφορμή την επίταξη των φορτηγατζήδων; Η απάντηση είναι ότι έρχονται εκλογές και ο ΛΑ.Ο.Σ., σαν γνήσιος πολιτικός χαμαιλέοντας, οσφραίνεται τη λαϊκή κατακραυγή και προσπαθεί να πάρει δήθεν αποστάσεις από την κυβέρνηση, την οποία όμως στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις σε μέτρα και αντιδραστικές αποφάσεις. Ο ΛΑ.Ο.Σ., επί της ουσίας, ζητάει την καταστολή των φορτηγατζήδων, αλλά για να δείξει διαφοροποιημένος από την κυβερνητική τακτική θέλει καταστολή ...μετά διαλόγου. Γι' αυτό, πρέπει ο λαός να τον τσακίσει πολιτικά στις επερχόμενες εκλογές, ενιαία σε δήμους και περιφέρειες, μαζί και τους υποψήφιους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ιδια και απαράλλακτη

Μόνο θυμηδία προκαλούν ο τρόπος και τα αστεία επιχειρήματα που αναμασάνε διαρκώς τα στελέχη της ΝΔ προκειμένου να δείξουν ότι τάχα η «νέα ΝΔ» υπό τον Αντ. Σαμαρά δεν έχει καμία σχέση με την «παλαιά» υπό τον Κ. Καραμανλή. «Εχουν κλείσει οι λογαριασμοί με το παρελθόν», διατεινόταν χτες (στο «Real Fm») ο Κ. Τασούλας, αρνούμενος με αυτό τον τρόπο την ανάληψη οιασδήποτε ευθύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου από τη νυν ηγεσία της ΝΔ. Πολύ θα βόλευε την ηγεσία της ΝΔ να «καθαρίσει» με τέτοια «ανέκδοτα» ή με μια γελοία αυτοκριτική του τύπου «ναι, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα λάθη μας»(!), με τις πελώριες ευθύνες για την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Οσο και αν πασχίζει να πείσει για το αντίθετο, οι λογαριασμοί με το παρελθόν είναι ορθάνοιχτοι. Πρώτα απ' όλα γιατί η νέα ηγεσία της ΝΔ ποτέ δεν αποδοκίμασε - ούτε θα μπορούσε - την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε η γαλάζια διακυβέρνηση. Η μόνη (αυτο)κριτική που έκανε ήταν ότι «δεν τόλμησε» να εφαρμόσει νωρίτερα τα αντιλαϊκά μέτρα, που εφάρμοσε στη συνέχεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, υπερασπίστηκε με θέρμη τα σκληρά μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής και από τη σκοπιά αυτή ασκούσε διαρκώς κριτική στην κυβέρνηση για «καθυστέρηση» στην εφαρμογή τους. Πάνω απ' όλα όμως η νέα ΝΔ έβαλε και συνεχίζει να βάζει γερές πλάτες προκειμένου να εφαρμοστούν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα του μνημονίου. Ας τελειώνουν λοιπόν τα γαλάζια παραμύθια περί «ανανέωσης».

Αντιλαϊκά και με μαστίγιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε,ΟΧΙ, ΑΔΙΚΕΙ τον εαυτό του με όσα δηλώνει ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν μαγικές φόρμουλες»! Αντιθέτως η κυβέρνησή του απέδειξε ότι είναι ...μέγιστος μάγος.

Οι περισσότεροι μάγοι εξαφανίζουν πρόσωπα ή αντικείμενα, άντε και μεγάλου μεγέθους. Εχετε δει όμως κανέναν που να εξαφανίζει με την μία τα «δώρα» Χριστουγέννων και Πάσχα;

Ξέρετε κανέναν που να εξαφάνισε το ...ασφαλιστικό σύστημα μιας ολόκληρης χώρας; Κάποιον που να εξαφάνισε εργατικά δικαιώματα;

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέδειξε περίτρανα ότι στην πολιτική υπάρχει ...μαγεία. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο φιλοθεάμον κοινό δεν άρεσαν τα κόλπα και μάλλον έχει εξαγριωθεί.

Και μπορεί για την ώρα να το «κρατάνε» με ΜΑΤ, δακρυγόνα, επιτάξεις και αντιαπεργιακούς νόμους καθώς και τα ...δελτία των 8.00 μ.μ. που έχουν δώσει ρεσιτάλ κυβερνητικής στήριξης. Ομως αυτές οι ισορροπίες δεν διατηρούνται για πολύ.

Κι όταν χαλάσουν, καλό είναι να έχουν όσοι έδωσαν την παράσταση ... γρήγορα πόδια.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ μας ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, πως θα υπάρξει και μια εξεταστική για την οικονομία ίσως μάλιστα μέχρι το 2011. Λογικό και επόμενο...

Οχι φυσικά γιατί θέλουν να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συνέβη, αυτά πρέπει να μένουν κρυφά γιατί ενοχοποιούν εξίσου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ομως η σκανδαλολογία πρέπει να παραμείνει στο προσκήνιο...

Χωρίς σκανδαλολογία δεν μπορεί να υπάρξει πλέον ούτε ...ίχνος αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Βλέπετε έχουμε κρίση και πιέζουν για την μέγιστη συναίνεση.

Οπότε ...χωρίς εξεταστικές, ψεύτικες αντιπαραθέσεις, αστυνομικά σενάρια και ιστορίες, προσωπικές αψιμαχίες και καρφώματα τι θα απογίνει αυτό που αποκαλούν ... «πολιτική ζωή του τόπου»; Απλούστατα θα πάψει να υπάρχει.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ