ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξόντωση και στυγνή δολοφονία

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Ολομέλεια, για το θάνατο του Σλ. Μιλόσεβιτς

16 Απρίλη 1999: Ενα από τα πολλά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, βομβαρδισμός κομβόι Κοσσοβάρων Αλβανών κοντά στο Πρίζρεν

Associated Press

16 Απρίλη 1999: Ενα από τα πολλά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, βομβαρδισμός κομβόι Κοσσοβάρων Αλβανών κοντά στο Πρίζρεν

Παρεμβαίνοντας προ ημερησίας διατάξεως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα 13 Μάρτη 2006, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, επισήμανε τα εξής:

«Η εξόντωση - στυγνή δολοφονία - του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις φυλακές του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, που μεθοδεύτηκε από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίοι ευθύνονται για τον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, είναι ένας ακόμη κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα των εγκλημάτων τους κατά των λαών που αντιστάθηκαν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Οι εμπνευστές και εκτελεστές της απαγωγής, της φυλάκισης και της δίκης του Σλ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη, αφού αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα προστασίας της ζωής του, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας του, τον οδήγησαν στην εξόντωση.

ΗΠΑ και ΕΕ έστησαν τη δίκη-παρωδία της Χάγης για να αθωώσουν τα εγκλήματά τους ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, που βομβάρδιζαν επί 78 μέρες το 1999, μόνο και μόνο επειδή η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ενώ δέχτηκε όλη τη συμφωνία του Ραμπουγιέ, αρνήθηκε να δεχτεί την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο έδαφός της. Οι ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις και η κατοχή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, που ακολούθησαν το βομβαρδισμό του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αποκάλυψαν σε όλη του την έκταση για άλλη μια φορά το αποκρουστικό πρόσωπο του αμερικάνικου και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, τα ειδεχθή εγκλήματά τους κατά των λαών και της ανθρωπότητας.

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ όμως, θα βγουν γι' ακόμη μια φορά γελασμένοι. Τα εγκλήματά τους όχι μόνο δε θα αποτρέψουν, αλλά αντίθετα θα ατσαλώσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα και θα δυναμώσουν την πάλη της εργατικής τάξης, των λαών του κόσμου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για εθνική ανεξαρτησία, για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους να επιλέγουν το δικό τους δρόμο, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την κοινωνική απελευθέρωση, για να βρει επιτέλους ο ιμπεριαλισμός τη θέση που του ανήκει, στα σκουπίδια της Ιστορίας».

Ανακοινώσεις ΚΚ

Σε ανακοίνωσή του το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σημειώνει σχετικά με το θάνατο του Σλ. Μιλόσεβιτς: «Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς περί "φυσικών αιτιών". Εγινε ένα έγκλημα. Ο Μιλόσεβιτς ουσιαστικά δολοφονήθηκε στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων χρόνων μιας διαδικασίας καταπόνησης η υγεία του δέχτηκε τεράστιο βάρος. Την ίδια ώρα συστηματικά του στερούσαν την εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια».

Και συνεχίζει ανάμεσα σε άλλα: «Η ευθύνη για το θάνατό του βαραίνει τους δικαστές και εισαγγελείς του Διεθνούς Στρατοδικείου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΣΠΓ), καθώς επίσης τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Βαραίνει τους σημερινούς κυβερνώντες της Σερβίας, οι οποίοι σε αντίθεση με το Σύνταγμα παρέδωσαν τον Μιλόσεβιτς για να τον εκδικηθούν». «Αυτό το αισχρό "στρατοδικείο" δημιουργήθηκε παράνομα, σε αντίθεση με το Καταστατικό του ΟΗΕ. Ολη η ιστορία ύπαρξής του είναι μια αλυσίδα χοντροκομμένων παραβιάσεων των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Το "στρατοδικείο", που κοστίζει ετησίως δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, είναι ένα εργαλείο καταλήστευσης του προϋπολογισμού του ΟΗΕ.

Το ΚΚΡΟ αποφασιστικά καταδικάζει τη δραστηριότητα του ΔΣΠΓ, που δυσφημεί την ίδια την ιδέα της διεθνούς δικαιοσύνης.

Καλούμε τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, να απαιτήσουν την κατάργηση του ΔΣΠΓ και την παράδοση όλων των υποθέσεων στα εθνικά δικαστήρια, όπως επίσης να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Μιλόσεβιτς.

Σε βάρος των δικαστών και εισαγγελέων του ΔΣΠΓ πρέπει να απευθυνθούν κατηγορίες για τη σκόπιμη άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας σε έναν άνθρωπο που η υγεία του έπασχε βαριά. Μετά την έκτιση της ποινής τους, θα πρέπει να τους απαγορευτεί να ασκούν νομική δραστηριότητα».

Το Πορτογαλικό ΚΚ σχολιάζοντας το θάνατο του Σλ. Μιλόσεβιτς σημειώνει: «Η ανακοίνωση του θανάτου του Σλ. Μιλόσεβιτς - διατελέσαντος Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος αντιστάθηκε στην επιβολή της "τάξης" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ - που συνέβη στις εγκαταστάσεις του "Δικαστηρίου της Χάγης", όπου είχε παράνομα μεταφερθεί μετά το βομβαρδισμό και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει πολλά εύλογα ερωτήματα». Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι η απώλεια Μιλόσεβιτς συνέπεσε με την πριν από μια βδομάδα «αυτοκτονία» ενός ακόμα πολιτικού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, του Μπάμπιτς. Και υπογραμμίζεται: «Αυτή η εξέλιξη είναι μια ευκαιρία για όσους - με πρώτες τις ΗΠΑ - θέλουν να κρύψουν την αλήθεια για τον πόλεμο, για τις επεμβάσεις τους και τις συνέπειές τους, που δημιούργησαν μια νέα κατάσταση στα Βαλκάνια, μια διάλυση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τελευταία έκφρασή της τη διαδικασία απόσχισης του Κοσσόβου».

Και καταλήγει: «Ο θάνατος του Μιλόσεβιτς θα συμβάλει να κυριαρχήσει ένα κλίμα ψέματος και παραποίησης της ιστορίας, που θα αξιοποιηθεί για τη νομιμοποίηση του άδικου επιθετικού πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ο οποίος έγινε με διάφορα προσχήματα. Επίσης, για τη νομιμοποίηση της απαγωγής και παράδοσης του Μιλόσεβιτς στο "Δικαστήριο της Χάγης", τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τη δημιουργία της νέας γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή με τα νέα κράτη-προτεκτοράτα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Επίσης, με ανακοίνωσή του το ΚΚ Χιλής εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους και στους συντρόφους του και καταδικάζει τον περίεργο θάνατο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Σλ. Μιλόσεβιτς, ανεξάρτητα από την ορθότητα των αποφάσεων που πήρε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, βρέθηκε επικεφαλής της αντίστασης ενάντια στον πόλεμο της διάλυσης της παλιάς Γιουγκοσλαβίας που διεξήγαγε το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Σε αυτό τον πόλεμο, που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές για να επανακατακτήσουν την επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων, χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα. Θυμόμαστε τα λεγόμενα λάθος χτυπήματα ενάντια στον άμαχο πληθυσμό της Γιουγκοσλαβίας που έφτασαν μέχρι τις επιθέσεις σε διπλωματικές αποστολές χωρών που καταδίκασαν την επέμβαση, επιθέσεις που έμειναν ατιμώρητες. Αλλά ο Μιλόσεβιτς απάχθηκε και στάλθηκε στο δικαστήριο». Και συνεχίζει: «Χωρίς αμφιβολία οι διώκτες του επιθυμούσαν το θάνατό του».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Να στιγματιστούν οι ένοχοι

Τον αποτροπιασμό της για το θάνατο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) - μέλος της FIR - εξ ονόματος της ΠΕΑΕΑ, της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ, της ΠΟΣΣΑΘΕΑ, της ΠΕΣΑΘΕΑ, της ΠΕΑΦΕ, του ΠΣΑΜΑ, του ΚΜΙΕΑ, της Ενωσης Μνήμης Διαμαντή, των Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Απογόνων.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «ως Αντιστασιακοί και ως άνθρωποι είχαμε υπογράψει πολλά υπομνήματα, συγκεντρώσαμε χιλιάδες υπογραφές απαιτώντας την απελευθέρωσή του. Επίσης, ζητήσαμε να τον επισκεφθεί στη φυλακή αντιπροσωπεία μας, αλλά το αίτημά μας απερρίφθη. Η εξόντωσή του στα χέρια του Διεθνούς Δικαστηρίου και στο κελί της φυλακής, συνιστά στυγερή δολοφονία».

Καταλήγοντας προστίθεται ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε τη δολοφονία του Μιλόσεβιτς στη διεθνή και ελληνική κοινή γνώμη. Και στιγματίζουμε τους ενόχους. Σήμερα είναι "ηλίου φαεινότερο" ότι πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης. Ηθελαν και με τον τρόπο αυτό να δικαιώσουν την ένοπλη επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. ΑΙΣΧΟΣ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ