ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολή σε παλαιστινιακή φυλακή

Στα χέρια του ισραηλινού στρατού ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μετά από πολύωρη πολιορκία της φυλακής της Ιεριχούς

Από την επίθεση στην παλαιστινιακή φυλακή

Associated Press

Από την επίθεση στην παλαιστινιακή φυλακή
ΙΕΡΙΧΩ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Στο «κόκκινο» εκτινάχτηκε, χτες, το θερμόμετρο της έντασης στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την πρωινή προκλητική ισραηλινή επίθεση στις φυλακές της Ιεριχούς. Μετά από δέκα ώρες μάχης, που στοίχισαν τη ζωή σε 3 Παλαιστινίους ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 18, κρατούμενοι και φύλακες παραδόθηκαν, σταδιακά, στους Ισραηλινούς στρατιώτες. Τελευταίος βγήκε από το ημικατεστραμμένο κτίριο, ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, και 5 συμμαχητές του, που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό, όπως και άλλοι 16 κρατούμενοι.

Λίγο πριν την επίθεση, αποχώρησαν από τις θέσεις τους οι Βρετανοί ένοπλοι παρατηρητές που, μαζί με Αμερικανούς, είχαν αναλάβει την ασφάλεια της φυλακής από το 2002. Τότε, η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ είχαν συμφωνήσει στην ανάπτυξη Αμερικανο-βρετανών παρατηρητών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο Αχμάντ Σααντάτ και οι 5 συμμαχητές του θα παραμείνουν φυλακισμένοι. Κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Τουρισμού Ρεαβάμ Ζεεβί, το 2001, που είχε ακολουθήσει την, εν ψυχρώ, δολοφονία μέσα στο γραφείο του, του προηγούμενου ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου.

Μάχη και κύμα αντιδράσεων

Επί δεκάωρο, τα ισραηλινά άρματα και το πυροβολικό έβαλλαν κατά της φυλακής. Αρχικώς, οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί προέβαλλαν αντίσταση. Σταδιακά, ελλείψει και ενισχύσεων, άρχισαν να παραδίδονται ενώ κρατούμενοι, αλλόφρονες, αναζητούσαν καταφύγιο με τα ρούχα τους ανά χείρας.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, που διέκοψε την ευρωπαϊκή του περιοδεία και επιστρέφει εσπευσμένα στη Ραμάλα, καταδίκασε την ισραηλινή πρόκληση και κατηγόρησε ΗΠΑ - Βρετανία ότι ευθύνονται γιατί απέσυραν άνευ προειδοποίησης τους παρατηρητές τους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντέτειναν κυνικά ότι «είναι γελοία η αντίδρασή του καθώς αφού δεν μπορούν οι Παλαιστίνιοι να φυλακίζουν δολοφόνους, θα το κάνουμε εμείς». Η ισραηλινή ηγεσία υποστήριξε ότι προχώρησε στην επιχείρηση επειδή η «Χαμάς» και ο Αμπάς άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σααντάτ, γιατί εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες παλαιστινιακές εκλογές.

Η είδηση της επίθεσης πυροδότησε βίαιες αντιδράσεις, με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας. Εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι πυρπόλησαν το κτίριο του Βρετανικού συμβουλίου και προκάλεσαν φθορές σε αμερικανικό εκπαιδευτικό κέντρο και στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με Παλαιστινίους αστυνομικούς, όπου σκοτώθηκε 1 μέλος του Λαϊκού Μετώπου. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε κοινή διαδήλωση των παλαιστινιακών οργανώσεων, που με ανακοίνωσή τους απειλούν με αντίποινα ενώ η «Χαμάς» ζήτησε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και κατέστησε υπεύθυνο το Ισραήλ για την τύχη του Σααντάτ.

Μέχρι το βράδυ, απήχθησαν 13 ξένοι (δημοσιογράφοι και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων). Ενας Αμερικανός και 2 Αυστραλοί καθηγητές καθώς και 1 Ελβετός του Ερυθρού Σταυρού αφέθηκαν, μετά από λίγες ώρες, ελεύθεροι. Ολοι οι ξένοι υπήκοοι έχουν συγκεντρωθεί στο κτίριο των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας στην πόλη της Γάζας και αναμενόταν να φυγαδευτούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ειρωνείες και καταδίκες

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα επεισόδια ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση των παρατηρητών ήταν προγραμματισμένη αφού, από την περασμένη βδομάδα, είχε δοθεί επιστολή στην Παλαιστινιακή Αρχή όπου επισημαινόταν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας για τους παρατηρητές. Ο Στρο ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» και από τις δύο πλευρές, όπως και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ψέλλισε τις ίδιες δικαιολογίες.

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση και επέκρινε ΗΠΑ - Βρετανία, κατηγορώντας τες εμμέσως ότι «υπήρξε συνεννόηση με τον ισραηλινό στρατό». Ο ΓΓ του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για «άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες κατηγορίες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αμερικανικές και ΝATOικές δυνάμεις ερευνούν τις πληροφορίες ότι οι Ταλιμπάν έλαβαν από το Πακιστάν ανταλλακτικά για τους πυραύλους Στίνγκερ που τους είχαν δώσει οι ΗΠΑ μυστικά τη δεκαετία του 1980 και, έτσι, κατέστησαν ικανοί να καταρρίπτουν αμερικανικά ελικόπτερα στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ, η πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών, ISI, έδωσε στους Ταλιμπάν νέες μπαταρίες τους τελευταίους 4 μήνες, καθιστώντας τους Στίνγκερ επιχειρησιακά χρησιμοποιήσιμους. Αν το στοιχείο αυτό αληθεύει, αναφέρει η εφημερίδα, τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα γίνουν «ευάλωτα». Οι πύραυλοι αυτοί, που αναζητούν τους στόχους τους εντοπίζοντας τη θερμότητα που εκπέμπουν, μπορούν να πλήττουν αεροσκάφη σε μεγάλα ύψη.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές ως «αβάσιμες». Εκπρόσωπός της είπε ότι «το Πακιστάν έχει τις περισσότερες απώλειες μεταξύ του προσωπικού των υπηρεσιών ασφαλείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας από κάθε άλλη χώρα. Δεν κάνουμε καμία διάκριση ανάμεσα στην αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν. Δεν έχει δοθεί ποτέ κανένα στοιχείο για το αντίθετο. Υπάρχουν μόνο φήμες».

Πρόσφατα, ο διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ, υποστράτηγος Μάικλ Μέιπλς, είπε στην επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τις ένοπλες δυνάμεις ότι οι Ταλιμπάν είναι σήμερα «ισχυρότεροι» από ό,τι στη λήξη του πολέμου πριν πέντε χρόνια, προσθέτοντας ότι αναμένει «μεγάλη επίθεση από μέρους τους την άνοιξη».

Το Πακιστάν, εν τω μεταξύ, αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία του στην Καμπούλ διότι «είναι στόχος ενδεχόμενων επιθέσεων», λόγω των «αβάσιμων κατηγοριών» από πλευράς Αφγανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΗΠΑ
Διαολόστειλαν την Ράις...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Με μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις υποδέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ινδονήσιοι χτες - μέρα ολοκλήρωσης της διήμερης επίσημης επίσκεψης στην Ινδονησία - την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Μία από τις τοποθεσίες επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν και η βαριά φρουρούμενη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τζακάρτα. Φωνάζοντας συνθήματα «Πήγαινε στην κόλαση Κόντι. Στο διάολο Αμερική», πολλοί από τους διαδηλωτές καταφέρθηκαν εναντίον της επεμβατικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ασία και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Επί της ουσίας, η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις δεν είχε μόνον επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία και δηλώσεις για τη χορήγηση «εκπαιδευτικού υλικού» αξίας 8,5 εκατ. δολαρίων, κυρίως με βάση υλικά από την αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά «Οδός Σουσάμι»...

Η Ράις, κατά δήλωση του Ινδονήσιου αξιωματούχου, ζήτησε από τον φιλοαμερικανό Ινδονήσιο Πρόεδρο Γιουντχογιόνο τη βοήθειά του «προκειμένου να πειστεί η "Χαμάς" να αφοπλιστεί και να ζήσει σε αρμονία με το Ισραήλ». Εκανε εκτενείς συζητήσεις «για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή» και ιδιαίτερα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν...

ΡΩΣΙΑ
Μέρα της «γυναικείας τρομοκρατίας» η 8 του Μάρτη

Σύμφωνα με τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία

Αν και καθυστερημένη η είδηση, νομίζουμε πως αξίζει την προσοχή μας, αφού είναι σχετική με την «προοδευτικότητα» των ιδεών που σπέρνει η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Οπως μεταδίδει το «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», ο ιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος των διεθνών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, σημείωσε πως η 8 Μάρτη, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, βρίσκεται στην πρώτη βδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής και από αυτήν την άποψη για τους ορθοδόξους «όλες οι διασκεδάσεις είναι απαράδεκτες». Σύμφωνα με τα λόγια του, «για τους χριστιανούς ορθόδοξους το εκκλησιαστικό ημερολόγιο είναι πιο σημαντικό από την παράδοση μιας κοσμικής γιορτής που γεννήθηκε στα σοβιετικά χρόνια».

Από τη μεριά του ο Αντρέι Κουράεφ, καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, υπογράμμισε ότι «υπάρχει φανερή διαφορά στο στιλ της ζωής των ανθρώπων της εκκλησίας και των κοσμικών ανθρώπων. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να γιορτάσουμε την 8 Μάρτη και να δίνουμε ευχές για κάποια όχι πολύ κατανοητή αφορμή». Ομως ο Α. Κουράεφ προχώρησε παρακάτω και σημείωσε ότι σύμφωνα με την αρχική της σημασία, η 8 Μάρτη δεν είναι η μέρα των γυναικών, αλλά «η μέρα των επαναστατριών, των τρομοκρατών του γυναικείου φύλου, των εξτρεμιστών του 19ου αιώνα. Κι αν εμείς σήμερα πραγματικά ανησυχούμε για τον πολιτικό και θρησκευτικό εξτρεμισμό ως σοβαρή παγκόσμια απειλή, τότε θα ήταν καλό να απορρίψουμε το δοξασμό των τρομοκρατισσών των περασμένων εποχών» συμπλήρωσε ο ίδιος.


Ι. Π. - Ε. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ