ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΑΡΑΔΕΣ - ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Αγώνας ενάντια στον αφανισμό
  • Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για να μην περάσει η φορομπηχτική πολιτική του υπουργείου Οικονομικών
  • Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Καλύμνου του ΚΚΕ

Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει, απ' τις αρχές του καινούριου χρόνου, τον τρόπο φορολόγησης των ψαράδων - σφουγγαράδων της χώρας μας και κυρίως να τους "μετατρέψει" από αγρότες σε επαγγελματίες εμπόρους, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Κάλυμνο.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, υπηρετώντας πιστά τις εντολές των Βρυξελλών, επιβάλλει στους αλιείς όλης της χώρας να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να τοποθετήσουν στα σκάφη τους ταμειακή μηχανή! Η Κάλυμνος - που στηρίζει ουσιαστικά την οικονομία της στη δραστηριότητα των ψαράδων και των σφουγγαράδων - βρίσκεται κυριολεκτικά στο πόδι, αφού ομόφωνα οι Σύλλογοι Αλιέων - Σπογγαλιέων Καλύμνου αποφάσισαν, αν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση,να κλείσουν, στις 2 Γενάρη, το λιμάνι του νησιού.

Μετά τις επιτυχείς καταλήψεις στο κτίριο της Εφορίας και του Επαρχείου την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησε σειρά συσκέψεων της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) με τον Επαρχο Γιώργο Ρούσσο και το δήμαρχο του νησιού Δημήτρη Διακομιχάλη. Απ' την άλλη πλευρά όμως ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, επιμένει στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών που εξαιρούν από αγρότες τους σφουγγαράδες και τους ψαράδες των ελληνικών χωρικών υδάτων. Είναι ενδεικτικό πως ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έπαρχο του νησιού, δήλωσε ξεκάθαρα πως η απόφαση αυτή είναι αμετάκλητη. Ωστόσο ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την επίσκεψή του στο νησί την περασμένη Κυριακή, προσπάθησε - ανεπιτυχώς - να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας πως τάσσεται υπέρ της παραμονής των ψαράδων - σφουγγαράδων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στο παλιό καθεστώς φορολόγησής τους, ενώ υποστήριξε πως θα επιδιώξει συνάντηση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα με τον Γ. Δρυ, με σκοπό να δοθεί λύση στο θέμα.

Πάντως στους ψαράδες και σφουγγαράδες του νησιού επικρατεί κλίμα δυσπιστίας για τις δηλώσεις των διαφόρων παραγόντων. Κι ενώ αναμένεται συνάντηση της ΣΕ με κυβερνητικούς παράγοντες, τα συνδικαλιστικά όργανα της κυβέρνησης - η ΓΕΣΑΣΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ - αρνήθηκαν, διά της σιωπής, να συμπαρασταθούν, παρά την επιστολή που τους έστειλε η ΣΕ, στον αγώνα των κατοίκων του νησιού.

Υπενθυμίζουμε ότι οι σύλλογοι Αλιέων - Σπογγαλιέων Καλύμνου σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 21 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και των παραγωγικών φορέων του νησιού, αποφάσισαν ομόφωνα τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, δήλωσαν πως θ' αγωνιστούν για να παραμείνουν στο παλιό καθεστώς που τους χαρακτηρίζει, ενώ ζητούν τη συμπαράσταση του Επαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τον αγώνα θα επιβάλλουν το δίκιο τους Η Κομματική Οργάνωση Καλύμνου του ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ψαράδων και σφουγγαράδων του νησιού. Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως ένας ενωμένος, δυναμικός και επίμονος αγώνας του αλιευτικού κλάδου μπορεί να ανατρέψει επιλογές που στρέφονται κατά των ψαράδων και σφουγγαράδων του νησιού, αλλά και όλης της χώρας.

"Οι αποφάσεις της ΕΕ, που εκτελεί η ελληνική κυβέρνηση, για μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας εκφράζονται τώρα και με νέο τρόπο φορολόγησης των σφουγγαράδων και ψαράδων. Είμαστε ενάντια στα μέτρα αυτά. Οχι μόνο γιατί υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες με το νέο τρόπο φορολόγησης, αλλά κυρίως γιατί οι ψαράδες - σφουγγαράδες παύουν να είναι αγρότες και γίνονται επαγγελματίες έμποροι. Στερούνται από κάθε πλεονέκτημα που έχει απομείνει ακόμα στην αγροτική τάξη", επισημαίνει η ΚΟ Καλύμνου του ΚΚΕ. Τονίζει, επίσης, πως με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει τη διάσπαση του αλιευτικού κινήματος."Το ΚΚΕ στηρίζει το αλιευτικό κίνημα και τα δίκαια αιτήματά του. Απόδειξη πως οι κομμουνιστές βουλευτές εναντιώθηκαν και καταψήφισαν στη Βουλή τα σχέδια αυτά. Με τον αγώνα τους οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες της χώρας μας μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΕΡΡΕΣ
Απλήρωτοι παραμένουν οι καπνοπαραγωγοί

Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, ζητούν 415 καπνοπαραγωγοί των Σερρών με επιστολή διαμαρτυρίας, προκειμένου να εξοφληθούν για την εμπορική αξία των καπνών τους, που έχουν παραδώσει εδώ και μήνες, από τις εταιρίες ΑΤΙΚ ΑΕ και ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή διαμαρτυρίας, που απέστειλαν στον πρωθυπουργό, οι ομάδες καπνοπαραγωγών της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Σερρών, ΕΑΣ Βισαλτίας και Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ροδολείβους, η οικονομική κατάσταση των καπνοπαραγωγών είναι άθλια και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι απαραίτητο, υπογραμμίζουν, να μεταβιβαστούν τα συμβόλαια που έγιναν για τη σοδειά του 1997 από τις δυο εταιρίες σε μια τρίτη φερέγγυα.

Παράλληλα, απαιτούν την εφαρμογή των μέτρων και των κυρώσεων που προβλέπονται από το νόμο 2152595, για τις εταιρίες που δε σεβάστηκαν τους όρους των συμβολαίων, ενώ χαρακτηρίζουν αναγκαία τη λήψη μέριμνας, από το κράτος, για τις καπνοπαραγωγικές οικογένειες που παράγουν περισσότερο από την ποσόστωση.

Βασικό αίτημα των καπνοπαραγωγών είναι η δημιουργία εθνικού αποθέματος για την ποικιλία καπνού ΜΠΑΣΜΑΣ. Οπως τονίζουν, "ενώ ως κράτος - μέλος της ΕΕ κάθε χρόνο δεν καλύπτουμε την ποσόστωση στο σύνολο της ποικιλίας, στους καπνοπαραγωγούς μένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες καπνού και χάνονται μεγάλα ποσά επιδοτήσεων".

Φιλοδωρήματα στις άνεργες καπνεργάτριες

Με φιλοδωρήματα και ελεημοσύνη προσπαθούν οι κυβερνητικοί παράγοντες να καλύψουν τα τεράστια οικονομικά αδιέξοδα των καπνεργατών της Καβάλας και γενικότερα της χώρας, για να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο την καταστροφική τους πολιτική. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Καπνεργατική Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία καταγγέλλει τον βουλευτή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Παπαδόπουλο,που διαφήμισε στον τοπικό Τύπο ότι... "εξασφάλισε" ένα έκτακτο επίδομα 70.000 δραχμών - διά μέσου του υπουργείου Εργασίας - για τις καπνεργάτριες του νομού, οι οποίες δε συμπλήρωσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Τέτοιες ενέργειες, τη στιγμή μάλιστα που το σωματείο της Καβάλας πάλευε για να πάρουν οι καπνεργάτριες επίδομα 200.000 δραχμών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στόχο έχουν να διασπάσουν τον εργατικό κίνημα, να μπλοκάρουν τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων.

Ο κ. Παπαδόπουλος αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τους καπνεργάτες και τους εργαζομένους - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - οφείλει να υψώσει τη φωνή του ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που συρρικνώνει το εισόδημα αγροτών και εργαζομένων. Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές: "Το συνδικαλιστικό κίνημα δε χρειάζεται κάλπικη βοήθεια. Στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και προβάλλει τις δικές του ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις, έχοντας για όπλο του το δίκιο".

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταδικάζει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

"Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι πρόσκαιρη και αποσπασματική, είναι σταθερά υποταγμένη και υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών και του προγράμματος σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Τα παραπάνω τονίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά καταδικάζοντας τον προϋπολογισμό του 1998 που ψήφισε η κυβέρνηση και καλώντας τους εργαζόμενους σε συσπείρωση μέσα από τα Σωματεία τους και μέσα από κοινό μέτωπο πάλης για την ανατροπή της.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Πειραιά που συνεδρίασε στις 23 Δεκέμβρη"καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας που αποτυπώνεται και μέσα από τον προϋπολογισμό του 1998 που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή. Πρόκειται, τονίζεται, για έναν ακόμα προϋπολογισμό που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων".

Περιγράφοντας τα κύρια χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 1998, η ΕΛΜΕ Πειραιά επισημαίνει:

  • Την αύξηση της φορολογίας στους μισθωτούς και συνταξιούχους με αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών αποδοχών.
  • Τις αυξήσεις πείνας της τάξης του 2,5% που μειώνουν παραπέρα την αγοραστική αξία των μισθών.
  • Την άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ την ίδια στιγμή, τονίζεται, δίνονται και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Ιδιαίτερα στο χώρο της παιδείας καθηλώνει τις δαπάνες με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.
  • Συρρικνώνει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

"Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι πρόσκαιρη και αποσπασματική, είναι σταθερά υποταγμένη και υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών και του προγράμματος σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά. Απαιτεί να δώσουμε τη δική μας απάντηση στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική, συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας να δημιουργήσουμε το δικό μας κοινό μέτωπο πάλης, για την ανατροπή της. Για μια άλλη πολιτική ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους".

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
"Παγώνει" το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης

Η εμμονή της κυβέρνησης στη "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική εκφράστηκε χτες, για μια ακόμα φορά, κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με εκπροσώπους των καθηγητών, ο Ν. Χριστοδουλάκης, παρά τις δεσμεύσεις για καλυτέρευση των όρων για τους καθηγητές το 1998, δήλωσε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις μεγαλύτερες του 2,5%.

Παράλληλα, σύμφωνα με εκπροσώπους των καθηγητών, άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να προχωρήσει στην τιμαριθμοποίηση του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης, το οποίο με το νέο μισθολόγιο αντικατέστησε το επίδομα τριμήνων, αθετώντας μια δέσμευση που κατέκτησαν οι εκπαιδευτικοί με την απεργία τους και αποτέλεσε για αρκετούς λόγος, για να σταματήσει η απεργία.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, εκπρόσωποι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" τόνιζαν ότι αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει τιμαριθμοποίηση του επιδόματος, η κυβέρνηση μένει ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένη. Τόνιζαν δε ότι αποδεικνύεται πως λύσεις φέρνουν μόνο οι κινητοποιήσεις του κλάδου. Η ΔΕΕ καλεί τους καθηγητές σε νέους αγώνες όχι μόνο για να διαφυλαχτούν οι κατακτήσεις του κλάδου, αλλά και για νέες κατακτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ