ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
Σελ. /48
Underground

Θες να γράψεις για τις τιμές, για τους μισθούς, για ένα παλικάρι 22 χρονώ που σκοτώθηκε στο μεροκάματο, για μια εταιρεία που βλέπει τρελά κέρδη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για τα παιδιά που τέλειωσαν το λύκειο, δεν πήγαν καλά στις εξετάσεις και ήδη βγήκαν στην αγορά να ψάξουνε δουλειά, για τέτοια πράγματα θες να γράψεις. Γι' αυτά τα πράγματα κουβεντιάζεις στο καφενείο, γι' αυτά τα πράγματα σε σταματάει ο γείτονας και σε ρωτάει «τι λες κι εσύ που ασχολείσαι με την πολιτική;».

Κι εκεί πάνω κάνεις το λάθος και πατάς το κουμπί της τηλεόρασης. «Τι καλό παιδί που ήτανε». «Εσκυβε το κεφάλι όταν του μιλούσες». «Δεν πείραξε ποτέ κανέναν». Το πρώτο θέμα. Πριν καταλάβεις για ποιον μιλάνε, εικόνες άγριες πλημμυρίζουν την οθόνη. «Να, αυτοί, καταστρέφουν τα πανεπιστήμια», ουρλιάζει ο εκφωνητής και δείχνει τον γιο σου! «Μα, ο γιος μου, δε λέω, είναι άτακτο παιδί και δε σκύβει το κεφάλι όταν του μιλάς, άσε που πλακώνεται κιόλας στο ξύλο μ' όποιον έχει διαφορές, αλλά δεν καταστρέφει το πανεπιστήμιο», ψελλίζεις.

Δεν προφταίνεις δεύτερη σκέψη κι έρχεται η τηλεοπτική σύνοψη: Ο ένας παίρνει κοκαΐνη μαζί με χάπια, «βλέπει» κλέφτες κι όταν έρχονται οι αστυνόμοι ετοιμάζεται να τους πυροβολήσει γιατί τους θεωρεί κλέφτες. Ο άλλος πιάνεται με κοκαΐνη, αλλά είναι για προσωπική χρήση, λέει ο δικηγόρος του και σπεύδουν να συμφωνήσουν όσοι το «γλεντάνε» μαζί του. Στου άλλου το σπίτι μπαινοβγαίνουν τα αγοράκια της γειτονιάς, που σε άλλη περίπτωση θα πληρώναν τη μαντάμ για να γίνουν άντρες. Τώρα, με μια βόλτα στον κύριο με το χαμόγελο βγάζουν και το χαρτζιλίκι τους.

Πάνω που το μυαλό σου έχει γίνει κιμάς, καθώς δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις ποιο σχόλιο αφορά ποια είδηση, αρχίζει η παρέλαση των ειδικών, όπως Κούγιες, Τσουκάληδες, Βέλιοι και λοιποί... Πως γίνεται και σ' όλες τις παράξενες ιστορίες, οι ίδιοι και οι ίδιοι να είναι οι ειδικοί που ξέρουν την ειδική πλευρά των γεγονότων, αλλά δε μας τη λένε γιατί δεσμεύονται από κάποιο ειδικό απόρρητο και στο τέλος πριν κλείσει μια υπόθεση αυτοί έχουν αρχίσει να αναλύουν την επόμενη; Ασχετη απορία.

Ασχετη; Ακριβώς όπως άσχετες παραμένουν κάτι ερωτήσεις του τύπου «τον μικρό Αλεξ τον σκότωσαν παιδεραστές;», «τι 'θελαν τα πιτσιρίκια της γειτονιάς στο σπίτι με την κοκαΐνη;» και τι ψάχνει ο ίδιος «ειδικός ερευνητής» και στις δύο περιπτώσεις;

Πώς το λένε στο χωριό; «Οποιος τη νύχτα περπατεί, λάσπη και σκ... πατεί».

Επειγόντως «rewind»: Ξέρω κάτι παιδιά στο Καματερό, που κάνουν θέατρο χρόνια τώρα. Και κάτι άλλα, που γράφουν ποιήματα στο Μοσχάτο. Κι άλλα, που ζωγραφίζουν στο Πέραμα. Αυτά τα παιδιά, κατά τη γνώμη των ειδικών, δεν κάνουν Τέχνη. Να φταίει που δεν παίρνουν κοκαΐνη; Για τους γείτονές τους κατά πάσα πιθανότητα είναι «φευγάτοι», σίγουρα όχι «καλά παιδιά». Ασε που περπατάνε και με το κεφάλι ψηλά. Το θεατρικό που είδα στο Καματερό είχε τίτλο «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω», το ποίημα που διάβασα στο Μοσχάτο μιλούσε για τη σάπια λαμαρίνα ενός πλοίου που έκοψε το νήμα της ζωής ενός δόκιμου κι ο πίνακας που είδα στο Πέραμα έδειχνε έναν καζατζή* σε ειδική ακροβατική άσκηση στα πλευρά ενός πλοίου. Ευτυχώς, και τα τρία δεν τα δείχνει η τηλεόραση.

Ασχετο: Την Κυριακή το βράδυ στο Πέραμα, ο Κορακάκης θα τραγουδήσει για ένα παλιόσκαρο.

*Λαμαρινάς, εργάτης που δουλεύει με τις λαμαρίνες, ή, επί το επιστημονικότερον, ελασματουργός στα ναυπηγεία


ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΜΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ; «Ο Λου Χόθορν διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας BioArts International φωτογραφίζεται με τον σκύλο του και δύο κουτάβια που είναι κλώνοι του συμπαθητικού τετράποδου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιήσει δημοπρασία στην οποία εκείνοι που θα κάνουν τις πέντε μεγαλύτερες προσφορές θα έχουν τη δυνατότητα να κλωνοποιήσουν τους σκύλους τους. Η απόφαση της BioArts συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας επειδή είναι η πρώτη φορά που θα γίνει εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας κλωνοποίησης κατοικιδίων» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΧΑΡΕΣ Ο ΓΚΟΡ... «Η τελευταία μόδα στις ΗΠΑ είναι οι κλινικές που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων που έχουν τη ρίζα τους στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Εκεί θα βρεις υστερικές μαμάδες που ανησυχούν για το τι τρώνε και πίνουν τα παιδιά τους, μεσήλικες σε κρίση πανικού κάθε φορά που μία νέα μελέτη βγαίνει στο φως για τις κλιματικές αλλαγές, φευγάτους Νεοϋορκέζους που πριν εγκαταλείψουν την πόλη και πάρουν τα βουνά περνάνε από την κλινική να πάρουν τα χάπια τους» (η είδηση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΠΡΑΣΙΝΟ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ: «Αγοράζεις τον καφέ ή το τσάι σου που φθάνει κατευθείαν από το μικρό παραγωγό οργανικών ή κατευθείαν από το Εκουαδόρ. Κι αυτό εκτός από δεκάδες πλεονεκτήματα σε κάνει επιπλέον να νιώθεις πράσινος, εναλλακτικός, οικολόγος. Ενας μικρός τιμωρός των μεγάλων πολυεθνικών. Εχει όμως νόημα; Σήμερα, για να φτάσει στο πιάτο μας ό,τι αποτελεί τροφή ταξιδεύει πλέον 30% περισσότερο απ' ό,τι προ 15ετίας. Τα μεταφορικά των τροφίμων αποτελούν το 28% των παγκόσμιων μετακινήσεων παράγοντας ετησίως 19 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ποιά είναι, λοιπόν, η πραγματικά πράσινη κίνηση; Μαρμελάδα απ' τη "Χόγια Βέρδε" ή νεραντζάκι από τον Γέρακα; (...) οι οικολογικοί λαμπτήρες είναι μια χρυσή ευκαιρία να ξαναζωντανέψει η αγορά. Το 66% των λαμπτήρων που βρίσκονται στα ράφια είναι παλιάς τεχνολογίας (...) απαιτούν πέντε φορές περισσότερη ενέργεια για να κατασκευαστούν, αποδίδουν το 85% των χρωμάτων και επειδή περιέχουν υδράργυρο αν σπάσουν πρέπει να αερίσετε το δωμάτιο για 30 λεπτά» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ η μόνη άμυνα στην έκρηξη της ακρίβειας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανησυχητικά σημάδια κόπωσης της οικονομίας

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Καραμανλή για την ακρίβεια

Η ΑΥΓΗ: Ακρίβεια για τους πολλούς, έκρηξη κερδών για λίγους

Η ΧΩΡΑ: Σαγκάη ο Πειραιάς

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πειραιάς, το λιμάνι της Κίνας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πακτωλός κινεζικών χρημάτων για 2 προβλήτες του Πειραιά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προσφορά - ρεκόρ για ΟΛΠ

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΜΠΑΝΑ για 1,3 εκατ. δίκυκλα

ΤΑ ΝΕΑ: Δε φταίω εγώ, φταίει η Ευρώπη!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ους ο δήμαρχος συνέζευξεν...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΟΚ στην κοινή γνώμη με τους γάμους ομοφυλόφιλων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΙΧΕ ΚΟΨΕΙ ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Η SIEMENS

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΑ μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πρωτοβάθμια φροντίδα κέρδους

«Εκτός από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στον χώρο και σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων κέντρων, στο χορό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης επιδιώκουν να αποκτήσουν καλύτερη θέση και οι μεγάλοι της δευτεροβάθμιας υγείας. Στο επίκεντρο όλων βρίσκεται μια αγορά 320 εκατ. ευρώ ετησίως η οποία μεγαλώνει κατά 5% έως 7% τον χρόνο (...) το "μυστικό"... τα περιθώρια κερδοφορίας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι υψηλότερα από αυτά της δευτεροβάθμιας» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Επιτέλους! Οικολογικός θάνατος!

«Οικο-βόμβες! Θα συνεχίσουν να σκοτώνουν, αλλά δε θα κάνουν κακό στο φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για την ολόφρεσκη ιδέα των "πράσινων βομβών" (...) όπως υποστηρίζει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μονάχου (...) οι γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η χρήση μιας χημικής ουσίας, του τετραζολίου, που χρησιμοποιείται ήδη στον φαρμακευτικό τομέα, μπορεί πραγματικά να μας δώσει "πράσινες βόμβες" που θα εκλύουν στο περιβάλλον πολύ μικρότερο ποσοστό τοξικών ουσιών (...) και στο παρελθόν επενδύθηκαν κονδύλια στην έρευνα για παραγωγή όπλων που θα είναι σχετικά φιλικά έναντι του περιβάλλοντος (...) έτσι οι βόμβες νετρονίου δεν παράγουν ωστικό κύμα και δεν καταστρέφουν κτίρια και υποδομές ή οι λεγόμενες "έξυπνες" βόμβες είναι σε θέση να επιλέξουν με ακρίβεια τον στόχο τους και να πλήξουν μόνο αυτόν» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ