ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Φτάνει η υποκρισία για δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος:

«Φτάνει η υποκρισία για δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία. Δε φταίει γενικά ο άνθρωπος, η εργασία και οι γνώσεις του, οι επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις του για τις τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον. Φταίει η υποταγή τους στα μονοπώλια, στο σιδερένιο νόμο του κέρδους, της λεγόμενης "επιχειρηματικότητας" και "ανταγωνιστικότητας", που διδάσκονται από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο ως κοινωνικές αξίες και πρόοδο.

Φταίνε οι διεθνείς συμφωνίες, οι θεσμοί και οι νόμοι, η εξουσία που προστατεύει τη μεγάλη ατομική ιδιοκτησία στη γη, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Συνέπειές τους είναι στη χώρα μας:

-- Τα μολυσμένα νερά του Ασωπού, ποταμών, λιμνών και θαλασσών.

-- Τα καμένα δάση σ' όλη την Αττική.

-- Οι κατεστραμμένοι αγρότες στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στην Εύβοια κι όχι μόνο, από τις περσινές πυρκαγιές.

-- Το υπερβεβαρημένο Θριάσιο.

-- Η βλαβερή για τη δημόσια υγεία ατμόσφαιρα στην Αθήνα, σε άλλα αστικά κέντρα, όπου εξαφανίστηκε κάθε υποψία πράσινου πνεύμονα.

-- Ο αποκλεισμός της λαϊκής οικογένειας από τις παραλίες σε αστικά κέντρα και νησιά.

Για όλα αυτά τα προβλήματα το ΚΚΕ έγκαιρα διαμόρφωσε συγκεκριμένες θέσεις - στόχους πάλης, πήρε πρωτοβουλίες, κάλεσε και καλεί τις λαϊκές δυνάμεις στη δράση και σ' αυτά τα μέτωπα πάλης.

Παράλληλα, το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των μονοπωλίων, των κυβερνήσεών τους, των διάφορων ενώσεων και συμμαχιών τους είναι οι ιμπεριαλιστικοί τους πόλεμοι, με τους οποίους καταστρέφουν την ίδια την ανθρώπινη ζωή για να αποκτήσουν νέες αγορές, νέα υπερκέρδη. Για τα εγκλήματα με τις διοξίνες, τη μείξη καρκινογόνων ουσιών με βρώσιμες ουσίες και άλλα με καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ευθύνονται οι βιομηχανίες τροφίμων με τα αμύθητα κέρδη.

Ρύποι και απορρίμματα γίνονται εμπορεύματα με σκοπό το κέρδος.

Είναι υποκρισία να μιλούν κυβέρνηση, ΕΕ, τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή να μη διαθέτουν ή να μη διεκδικούν πόρους για την ανακύκλωση, για φίλτρα και άλλα τεχνικά μέτρα στις βιομηχανίες, για αντιπυρικά - αντιπλημμυρικά - αντισεισμικά μέτρα. Είναι υποκρισία να γιορτάζεις τη "Μέρα του Περιβάλλοντος", ενώ φορολογείς και ξαναφορολογείς το εργατικό και λαϊκό εισόδημα για να επιδοτήσεις το μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι συνειδητή κοροϊδία και αποπροσανατολισμός η δήθεν "πράσινη περιβαλλοντική πολιτική" της ΕΕ, των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου".

Δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης και συνευθύνης των εργαζομένων, αλλά ευθύνη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, του κράτους της, των διακρατικών συμμαχιών της, όπως η ΕΕ.

Το εργατικό και το λαϊκό συμφέρον έχουν διέξοδο, προοπτική.

Είναι η μαχόμενη συμμαχία τους ενάντια στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, στην εξουσία που τους καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία, στην αμορφωσιά, στην έλλειψη προστασίας, προληπτικής φροντίδας και αποκατάστασης της υγείας μ' όσα μέσα γνωρίζει η ανθρωπότητα.

Είναι το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο ενάντια στην οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων, ενάντια στην πολιτική εξουσία τους. Ενάντια στα κόμματα της αστικής διακυβέρνησης, στην ΕΕ, αλλά και στα κόμματα που δηλητηριάζουν με το δήθεν "αριστερό", "περιβαλλοντικό" λόγο τους. Για την οργάνωση της λαϊκής πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Για να αποτραπούν τα χειρότερα. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Αυτός ο αγώνας είναι υπόθεση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νέας γενιάς, και στις 5 Ιούνη κι όλο το χρόνο».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν έχει υλοποιηθεί κανένα μέτρο προστασίας των δασών

Διάβημα διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Βασίλη Δημόπουλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης και τους νομαρχιακούς συμβούλους Κώστα Μαρκέτη και Αλεξάνδρα Μπαλού, καταθέτοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα της δασοπροστασίας και την έλλειψη μέτρων για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων της Αττικής.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διευθύντρια διοίκησης της Περιφέρειας, καθώς ο γενικός γραμματέας απουσίαζε. Στη συνάντηση ζήτησαν να μεταφέρει στον γγ την έντονη διαμαρτυρία για την έλλειψη μέτρων προστασίας των δασών και των ορεινών όγκων της Αττικής ένα χρόνο μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές και να τους δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για το τι έχει γίνει.

Συγκεκριμένα, σε τι ποσοστό έχουν καλυφθεί τα 4.000 κενά στην Πυροσβεστική. Αν έχουν διανοιχτεί και καθαριστεί δασικοί δρόμοι και έχουν γίνει έργα υποδομής (υδατοδεξαμενές, κρουνοί κ.ά.). Τι μέτρα έχουν παρθεί για την αναδάσωση των καμένων ορεινών όγκων. Ειδικότερα για την Πάρνηθα, έθεσαν ζήτημα επιστροφής των 62,5 στρεμμάτων του καζίνο που εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να ξεκινάει εργασίες ανασυγκρότησης με κίνδυνο στο μέλλον να προχωρήσει σε επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η διευθύντρια δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα ζητήματα αυτά στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, με την οποία η αντιπροσωπεία τόνισε ότι θα επιδιώξει συνάντηση.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Μαρκέτης τόνισε: «Οι εργαζόμενοι της Αθήνας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αισιοδοξούν ότι δε θα αποφύγουμε και φέτος τις πυρκαγιές, καθώς δεν έχει υλοποιηθεί κανένα μέτρο προστασίας των δασών. Ο μόνος δρόμος λοιπόν γι' αυτούς είναι η συσπείρωση στο ταξικό κίνημα και ο αγώνας για μια λαϊκή εξουσία και οικονομία που δε θα αντιμετωπίζει το δάσος σαν εμπόρευμα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η μεγάλη λαϊκή συναυλία

Στις 8.00 το βράδυ, στην πλατεία «Χαρίλαος Φλωράκης»

Σήμερα, στις 8 το βράδυ στην πλατεία «Χαρίλαος Φλωράκης», μπροστά στο ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται η μεγάλη λαϊκή συναυλία με τους ΛΑΜΟΣΑ και η συμβολική ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία του Σέιχ Σου. Με την αποψινή εκδήλωση κορυφώνονται οι πρωτοβουλίες για την προστασία του περιαστικού δάσους που πήραν το προηγούμενο διάστημα η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζει του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος. Στοχεύει να αναδείξει πως αυτό που σήμερα είναι αναγκαίο, είναι η ενεργοποίηση του λαού της Θεσσαλονίκης, του κόσμου του μόχθου και της δουλειάς, η πάλη του για την υλοποίηση μιας λαϊκής δασικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιαστικού δάσους, που θα κατοχυρώνει τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που απομείνανε στην πόλη και την αξιοποίησή τους.

Η αποψινή μεγάλη εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τις δημοτικές παρατάξεις των δήμων περιμετρικά του Σέιχ Σου: «Θεσσαλονίκη Τώρα», «Δημοτική Συνεργασία για την Πολίχνη», «Συνεργασία για τα Πεύκα», «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Αγ. Παύλου - Ευαγγελίστριας», «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συκεών», «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Πανοράματος», «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Τριανδρίας», «Δημοτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Χορτιάτη», «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Πυλαίας».

Οπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η σπουδαιότητα του περιαστικού δάσους για την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή. Εξίσου γνωστό είναι πως οι ελλείψεις στην αντιπυρική θωράκιση στο νομό Θεσσαλονίκης γίνονται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο εμφανείς. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και των υπεύθυνων φορέων κάθε χρόνο περισσεύουν.

Στην ΕΥΔΑΠ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην έδρα της ΕΥΔΑΠ (Λαοδικίας 2, Ιλίσια), σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα σχέδια της Εταιρείας και να θέσει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, για τη ζωή του λαού.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. και στο πλαίσιό της η Αλ. Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ