ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Υπεκφυγές μάρτυρα στις ερωτήσεις του Μιλόσεβιτς...

Associated Press

ΧΑΓΗ.-

Τις αντιφάσεις του 67χρονου Κοσσοβάρου Αλβανού αγρότη μάρτυρα κατηγορίας, Φεχίμ Ελσάνι, επιχείρησε να αναδείξει χτες ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς... Ομως, παρά τις προτροπές του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, Ρίτσαρντ Μέι, ο Ελσάνι, που δεν κοίταξε ούτε μία φορά στα μάτια τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απέφευγε επιμελώς κάθε φορά να απαντήσει επί της ουσίας.

Η μοναδική απόκριση του Ελσάνι, κάθε φορά που ο Μιλόσεβιτς τον ρωτούσε, εάν αυτός, (όπως υποστήριζε στην κατάθεσή του), η οικογένειά του και οι συγχωριανοί του, εγκατέλειπαν στις 25 Μάρτη του '99 τα χωριά της περιφέρειας του Οράχοβατς λόγω των σερβικών δυνάμεων ή, τελικώς, εξαιτίας των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών, που είχαν ήδη ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς, και σε άλλες ερωτήσεις τέτοιου είδους δεν ήταν παρά μία υπεκφυγή του ακόλουθου τύπου: «Δεν αποδέχομαι ερωτήσεις εκ μέρους του Μιλόσεβιτς» ή «Είναι αδιανόητα τα όσα κάνατε».

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
«Δε θέλουμε καμία επαφή»

Σκληρή απάντηση της ΛΔ Κορέας, στην πρόσκληση Μπους για έναρξη διαλόγου

ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.-

«Δε θέλουμε να έχουμε καμία επαφή με αυτούς που προσπαθούν με την ισχύ των όπλων να αλλάξουν το σύστημα που έχει επιλέξει ο κορεατικός λαός».

Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης, διά μέσου ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, στη νέα πρόταση που διατύπωσε από το Πεκίνο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, εμμένοντας την ίδια στιγμή στις κατηγορίες του προς το καθεστώς της ΛΔ Κορέας, το οποίο χαρακτήρισε «δεσποτικό» και προειδοποιώντας συνάμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα αφήσουν «τη Βόρεια Κορέα να αποκτήσει όπλα ικανά να απειλήσουν τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, που υπογράφει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ΛΔ Κορέας, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Korean Central News Agency» στη Σεούλ, τα σχόλια του Τζορτζ Μπους πηγάζουν από την επιθυμία του να «κατακτήσει» την κυβέρνηση μιας άλλης χώρας, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη δύναμη και τα δολάρια. Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «θυμίζουν κουτάβι που δεν έχει επίγνωση του κινδύνου που αποτελεί μια τίγρη. Είναι ένας άνθρωπος από τον οποίο είτε λείπει η στοιχειώδης λογική, είτε είναι πολιτικά καθυστερημένος» και κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι προσέβαλε τον Πρόεδρο της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, απαιτώντας αλλαγή του πολιτικού συστήματος της ΛΔ Κορέας.

Ο Μπους για την ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού

Στο μεταξύ, στην Κίνα, τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας στην Ανατολική Ασία, ο Μπους από το βήμα του πανεπιστημίου Κινγκχούα, προσπάθησε να «διδάξει» τους Κινέζους φοιτητές, μιλώντας για την ανωτερότητα των αξιών της Δύσης. Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κινεζική τηλεόραση, ο Μπους επισήμανε ότι η ελευθερία δεν οδηγεί στο χάος και κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει τις διώξεις πολιτών λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους!

Αναφερόμενος στο θέμα της Ταϊβάν, ο Μπους δήλωσε ότι όταν οι ΗΠΑ συνάπτουν μία συμφωνία την τηρούν. Η δήλωση αφορά τη διμερή συμφωνία που καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και προβλέπει ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει την Ταϊπέι σε περίπτωση που απειληθεί. «Εχουμε στείλει το ίδιο μήνυμα, ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν προκλήσεις από καμία πλευρά, αλλά να προτιμηθεί ο διάλογος», απάντησε ο Μπους, όταν κλήθηκε από τους ακροατές του να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ζήτησε «ειρηνική επίλυση» των διαφορών με την Ταϊβάν και όχι «ειρηνική ενοποίηση» μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν. Ωστόσο επανέλαβε ότι δεσμεύεται από την πολιτική της «μίας Κίνας», που προβλέπει ότι η Κίνα και η Ταϊβάν αποτελούν τμήματα μίας ενιαίας χώρας.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζου Ρονγκζί, με τον οποίο συνομίλησε για την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά και τους νόμους του Πεκίνου για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, νόμους που απειλούν εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το πρόβλημα αυτό παρέμεινε πάντως άλυτο, παρότι τέθηκε και στον Πρόεδρο Ζιανγ Ζεμίν.

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Μετεκλογική σύγχυση και αστάθεια

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-

Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης αυτοαναγορεύτηκε χτες μπροστά σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηριχτών του ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο, Μαρκ Ραβαλομανάνα, ο οποίος επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη έναντι του αντιπάλου του, απερχόμενου Προέδρου Ντιντιέρ Ρατσιράκα.

«Ενώπιον του θεού και του λαού αποδέχομαι το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεσμεύομαι να προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις μου και τη σωφροσύνη για την επίτευξη εθνικής ενότητας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο Ραβαλομανάνα κατά τη διάρκεια τής μη επίσημης τελετής ορκωμοσίας του...

Ωστόσο, η χτεσινή αναγόρευσή του σε πρόεδρο από δικαστή στο μεγαλύτερο στάδιο της πρωτεύουσας, δε φαίνεται να εξασφαλίζει την ομαλή άνοδό του στον προεδρικό θώκο της Μαδαγασκάρης λόγω της διένεξης που έχει προκληθεί από τα τέλη Δεκέμβρη εξαιτίας της διαφωνίας του Ραβαλομανάνα με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Ρατσιράκα, σε σχέση με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την (αντιπολιτευόμενη) παράταξη του Ραβαλομανάνα, ο τελευταίος βγήκε πρώτος συγκεντρώνοντας την προτίμηση άνω του 50% του εκλογικού σώματος. Εντούτοις, ο απερχόμενος Πρόεδρος Ρατσιράκα (και επί 17 χρόνια δικτάτορας της Μαδαγασκάρης) αμφισβήτησε το αποτέλεσμα ανακοινώνοντας πως το τελικό ποσοστό του Ανταναναρίβο ήταν κατώτερο του 50%. Ως εκ τούτου, απαιτήθηκε από τη διεξαγωγή δεύτερου εκλογικού γύρου που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Κυριακή...

Τελικά, ο δεύτερος γύρος δε διεξήχθη την προγραμματισμένη ημερομηνία - κατόπιν θυελλωδών κινητοποιήσεων των υποστηριχτών του Ραβαλομανάνα - ενώ μετά τη χτεσινή ορκωμοσία του «επικρατέστερου» υποψηφίου των προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρατσιράκα απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα πάντως με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο υπουργός Αμυνας Μαρσέλ Ραντζίβα είπε χτες πως «ο στρατός είναι νομοταγής και ουδέτερος» όσον αφορά στην όλη υπόθεση, ενώ ο πρωθυπουργός Ταντέλι Αντριααναρίβο μίλησε σιβυλλικά, δηλώνοντας πως «οι κρατικές υποθέσεις δε θα δεχτούν πλήγμα από αόριστες επιθυμίες για βίαιη ανάληψη της εξουσίας»...

Ο γγ του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, Αμάρα Εσι, που επιχείρησε μεσολαβητικό ρόλο για την εξεύρεση λύσης στη διένεξη των δύο προεδρικών υποψηφίων, αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, προειδοποίησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να μην ανακηρυχτεί Πρόεδρος. «Τέτοια κίνηση συνιστά παραβίαση του Συντάγματος της Μαδαγασκάρης και των αρχών του ΟΑΕ και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της χώρας από τους κόλπους του Οργανισμού» ανέφερε η ανακοίνωση του γγ του ΟΑΕ. Καταδικαστική ανακοίνωση για την αυτοαναγόρευση του Ραβαλομανάνα εξέδωσε και ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ανησυχία για αμφισβήτηση συνόρων από την ΚΦΟΡ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- «Μεγάλη ανησυχία και έκπληξη» για την αμφισβήτηση των συνόρων ανάμεσα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και την ΠΓΔΜ από αξιωματούχους της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης και της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε χτες, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα...

Σύμφωνα με σχετικό χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας σερβικής εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΙΚΑ», η αφορμή για την επιστολή του Προέδρου Κοστούνιτσα βασίζεται σε πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, Αντρέα Αντζελι, σε εφημερίδα των Σκοπίων, πως «η συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και το Βελιγράδι για τα σύνορα δεν ισχύει πια»!

«Με μεγάλη ανησυχία και έκπληξη ενημερώθηκα για τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της KFOR (πολυεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο) και της MINUK (αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο) που αμφισβητούν τη νομιμότητα της συμφωνίας, για τα σύνορα», επισημαίνει ο Κοστούνιτσα στην επιστολή του προς τον Κ. Ανάν. Και υπενθυμίζει ότι η παραπάνω συμφωνία «επικυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και ισχύει από τις 16 Ιουνίου 2001». Και ο Β. Κοστούνιτσα καταλήγει, υπενθυμίζοντας στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η «διεθνής κοινότητα, στο σύνολό της, εκτιμά πως η διατήρηση των σημερινών συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στην περιοχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ